Match report: Boland Landbou beats Oakdale 13-7

The first half turned out to be a bit of an aimless kicking fest. The teams did not challenge each other with ball in hand and from broken play neither looked very threatening. Ball carrying  looked half-pace and creative energy were missing.  The field did appeared to be very heavy, which probably contributed to the tactics.
Boland Landbou scrumhalf Jondre William opened the scoring with a penalty from the left side. 3-0.
The home team almost increased their lead on 25 minutes after a good maul near the Oakdale try-line resulting right wing Sergull van Niekerk forcing his way over the tryline on the short side. The referee then penalised him for a double movement on the ground.
Before the half hour was up Boland Landbou missed a relatively easy penalty kick.
On halftime Boland Landbou were dealt a severe blow when one of their players was red carded for dirty play. The decision was made after the referee was consulted by the touch judge.
Halftime Boland Landbou 3-0 Oakdale. Oakdale enjoyed a 66% – 34% possession advantage.
Oakdale let a good redzone attacking opportunity go to waste and this was the start of a period of penalties conceded by visitors at the rucks.
From one such penalty 14-man Boland Landbou doubled their lead in the 41st minute, when Williams kicked his second penalty. 6-0.
Oakdale gained a 5m scrum when they forced a Boland player over his own tryline after the referee disallowed what looked like a fair call for a mark. Once again Oakdale squandered the chance when they impatiently gave away a penalty after the scrum.
In the 47th minute Oakdale’s star openside flanker Armand Heunis who had acquitted himself so well for SWD at Craven Week and again against the Italy under-19 team earlier in the week, broke off the side of ruck, producing a strong run that saw him cross the line for the opening try. Centre Maurice White converted. 7-6.
This try was quickly followed by a response by Boland. The most exciting play of the game saw fullback Luke Philander attacking with meaning and pace. Inside JT Potgieter ran a great support line on the outside and collected a textbook offload to be put away for a good run-in try. Williams converted. 13-7. 50 minutes gone.
Oakdale just could not find a way to exploit their one player advantage after this.
58 kicks out of hand in the end in a game that failed to spark. Nevertheless a tough encounter and the win clearly meant a great deal to Boland Landbou.
Final score: Boland Landbou 13 – 7 Oakdale. Final possession 53% to 47% in favour of Oakdale, which means the visitors had less ball in the second half in spite of having a numerical advantage.

Boland scrumhalf Jondre Williams was named as player of the match by the sponsors.

TEAMS:

BOLAND LANDBOU OAKDALE
1 Manus van Zyl 1 SW Odendaal
2 Hugo Vlok 2 Cian Wagenaar
3 Tristan Hill 3 Marcel Barnard
4 Joppie du Pisanie 4 Ewan Coetzee
5 Gerhard du Toit 5 Stephan Streicher
6 Dawid Labuschagne 6 Armand Heunis
7 Johan Lubbe 7 Renaldo Ferreira
8 Heinrich Meyer 8 Daniel Maree
9 Jondre Williams 9 Eckard Leicher
10 Danrich Visagie 10 Boeta Hamman
11 Lourens van Dyk 11 JP Coetzee
12 JT Potgieter 12 Maurice White
13 Carlton Fortune 13 Kurt Eybers
14 Sergull van Niekerk 14 William Beyers
15 Luke Philander 15 Ruan Barnard

PREVIEW :From Premier Interschools:

Saturday 23 August the big Mutual and Federal Interschools takes place in Paarl at Boland Landbou. It’s the battle of the agricultural schools to once again prove which farmer is the better rugby player! The two schools have been playing each other on yearly basis since 1992 and the 2014 version is the actual 21st anniversary as they did not play in 2009. The first couple of matches were very close and home ground advantage was a huge factor. It was only in 2001 that an away team won for the first time when Boland Landbou with a certain Derick Hougaard at pivot, took the honours 15-0 in Riversdale.}

For the next 8 years Boland dominated the Interschools and Oakdale could only win once in 2005 with the score of 8-6 in a very hard fought game in Riversdale. The 2009 Interschools to be held at Oakdale was abandoned due to flooded fields. The last 3 years again went according to homeground advantage and this might well continue the trend in 2014.

Scores over the years:

1992 Landbou 15 6 Oakdale
1993 Landbou 6 26 Oakdale
1994 Landbou 18 11 Oakdale
1995 Landbou 18 19 Oakdale
1996 Landbou 26 0 Oakdale
1997 Landbou 22 26 Oakdale
1998 Landbou 16 12 Oakdale
1999 Landbou 23 23 Oakdale
2000 Landbou 31 7 Oakdale
2001 Landbou 15 0 Oakdale
2002 Landbou 14 5 Oakdale
2003 Landbou 20 12 Oakdale
2004 Landbou 11 7 Oakdale
2005 Landbou 6 8 Oakdale
2006 Landbou 17 0 Oakdale
2007 Landbou 27 19 Oakdale
2008 Landbou 16 8 Oakdale
2009 DNP
2010 Landbou 0 3 Oakdale
2011 Landbou 3 34 Oakdale
2012 Landbou 38 19 Oakdale
2013 Landbou 10 29 Oakdale

14 Comments

 1. @Oakdale supporter: Dit geld reeds jare – reeds voor Boksmart – en dit gaan soos ons weet oor veiligheid van die spelers. Ek stem saam met jou punt oor die effek daarvan op ‘n span.

  In 2003 of 2004 moes Bellville se agsteman, Leon Karemaker, wat ‘n briljante skolespeler was, ook a.g.v ‘n rooikaart (van die opponente) in die agterlyn staan vir ‘n baie groot gedeelte van die wedstryd. Dit het hom effektief ook “uit die wedstryd gehaal” – hy was gewoonlik baie vinnig van die merk van ‘n skrum met die bal in hand. As ek dit nie mis het nie, het Bellville ook die wedstryd verloor.
  Ek weet regtig nie watter oplossing om voor te stel in so ‘n geval met ‘n rooikaart aan ‘n voorspeler nie.

  ReplyReply
 2. @Ploegskaar: Ploegie, baie geluk met jou skool in geheel. Ek het 4 wedstryde gekyk en almal kon tot in die laaste minuut enige kant toe gegaan het. Ek het dit vooraf gesê en sê weer dat die tuisveld voordeel baie groot is, maar ek moet erken, veral met die eerstes, het Boland hongerder gelyk vir die wen. Oakdale het ook heeltemal te veel balle weg geskop.

  Een ding wat my pla en dit is nie verskoning soek nie.

  As een span ‘n rooi kaart kry, behoort dit die ander te help. Dit maak vir my geen sin dat die ander span nou ook net 7 spelers in die skrum moet hê nie. ‘n Agtseman is ‘n sleutel speler wat in baie aanvalle vanaf die skrum gebruik word, maar Oakdale se nr 8 moes elke skrum van die 2e helfde in die agterlyn staan en is in effek ook uit die game gehaal.

  ReplyReply
 3. Results:
  O14a Boland 9 Oakdale 7
  O15a Boland 16 Oakdale 0
  O16a Boland 6 Oakdale 3
  O19a Boland 13 Oakdale 7

  Baie geluk aan Oloff, Christoff en die seuns, slimmer rugby gespeel die 2de helfte en baie guts gewys met 14 man. En natuurlik aan Chris, jy’s tops ou maat, solank ons net geniet, maar ons geniet hom meer as ons wen!

  ReplyReply
 4. Not the most attractive game – I blame that on the condition of the field. Must be very heavy underfoot. The red card was unfortunate – must have happened off-camera but the AR was adamant that it was a clear and obvious headbutt. Silly boy!!

  ReplyReply
 5. Sterkte aan die al die boerseuns daar in Agter-Paarl. Die weer lyk ok, maar die velde sal seker lekker nat wees, of is die dreinering goed daar?

  ReplyReply
 6. Mooi artikel en ewe lekker om die M&F PI voorskou te kon sien, dankie aan M&F, PI, Megapro en natuurlik ons eie BHP. Ek maak selde voorspellings, maar met kondisies in ag geneem, dink ek die Bolanners gaan die een met ‘n kortkop vat.

  ReplyReply
 7. Ag nee blixem, nou is ons al op daai tyd van die jaar, en ek KAN nie kies nie. Ten minste sal ‘n span wat deur M&F geborg word wen.

  ReplyReply
 8. So Oakdale het nog net een keer in die 21 jaar in die Paarl gewen en dit in 2010 met ‘n telling van 3-0. Saterdag gaan weer baie taai wees, maar die statistieke is in Boland se guns.

  Ek voorspel dat die totale punte vir die 3 A-spanne en die eerstes nie meer as 10 punte gaan verskil nie. Al die ouderdomsgroepe sal naby games wees.

  ReplyReply

Leave a Reply