Boishaai – Paul Roos 2019

Brugstraat ready to “ontplof!”

Paul Roos will be desperate to bounce back after they let Paarl Gim get away from them on the scoreboard towards the end of last weekend’s match. HJS Paarl Boy’s High have been waiting a long time to set the record straight after last year’s big defeat at the hands of the Maroon Machine. The match will be broadcast live on Supersport on Saturday 25 May 2019.

Last 40 meetings:

Teams for 25/05/2019

# HJS PAARL BH # PAUL ROOS
1 Rhynhardt Rijnsburger u18 1 Robert Rodgers u18
2 Allister Williams u18 2 Meiring Ebersohn u18
3 Sebastian Lombard u17 3 Corne Weilbach u17
4 Evan Roode u18 4 Daniel Swart u18
5 Niel Venter u18 5 Dylan de Leeuw u18
6 Stass Nel u18 6 Andre Smit u18
7 Eon vd Berg u18 7 Arno Heenop u18
8 Gideon van Wyk u18 8 Jarod Cairns u18
9 Wian van der Sandt u18 9 Xander Botha u18
10 Kian Meadon u18 10 Kade Wolhuter u18
11 Javier Farmer u18 11 Gerhard Cloete
12 Tyler Bocks u18 12 Ronin Daniels u18
13 Quan Horn u18 13 Luke Burger u18
14 Angelo Osch u18 14 Matthew Luddit
15 Jacques Rousseau u18 15 Cade Croy u18
16 Delmar Degenaar u18 16 Jesse Linders
17 Abraham Reyneke u17 17 Damian Swartz
18 Armandt Coetzee 18 Joubert Grobelaar
19 Jade Hendricks u18 19 Andreas Wild
20 Cameron Hanekom u17 20 Calvyn Louis u18
21 Keean Barnard u17 21 TBC
22 Rickus Jonck u18 22 Christiaan van Blommenstein
23 Riis du Plessis u18 23 Myron-Lee Jonkerman

143 Comments

 1. @PaarlBok: Moenie worry nie,eks seker PRG Gaan die hokkie wen… :lol: Dink julle gaan beter doen,julle program het gesorg dat julle undercooked was.Vergelyk met Gim se program,strawwe NS,toe paar local derbies toe taai Wikdeklawer.

  Sien ons julle by NS volgende Jaar? HJS met 15.

  ReplyReply
 2. Paul roos met 5 , slaptjips is n baie goeie afrigter, maar ek dink dit gaan close wees.

  ReplyReply
 3. I read steve hansen is asking why is only grey allowed to have old boys as referees and that hopefully the free state rugby union will allow oom gielie to ref this match on saturday.

  ReplyReply
 4. @Wondermaar: Paul Roos gaan eerskomende Saterdag baie beter wees as teen Gim, hulle het die kwaliteit spelers. Hulle het Saterdag vir die eerste keer die seisoen teenstand gekry. Het hul vorige wedstryde met ‘n gemiddelde telling van 52-9 gewen. Ek dink hulle was onkant gevang deur die tempo, fisiese komponent en dat hul op die agtervoet moes speel, waaraan hulle nie gewoond was nie. Hulle kan terug bons.

  ReplyReply
 5. @Jan Kriel: PRG sit with a problem at 12 and 13. They lost Reagen, Ruben and Bocks since last year, it makes it very difficult. They have an awesome pack and Boishaai are going to struggle to compete at the line outs. Still PRG will have to make a plan at 12 and 13,if Ruben can’t play and I believe he won’t be, they are going to struggle against Bocks and Horn. I think ten man rugby is their best option just like they did in the SANIX final. I do think they will be better this weekend and the score should be much closer. After last year Boishaai will take any win, even one point. This is going to be a huge game for both teams the loser will be under big pressure and looking at how Bishops and Bosch are doing there is still very bug games ahead for everybody in the Cape.

  ReplyReply
 6. @Grizzly:
  Die is mos ‘n rugby blog, so ek dink nie jy troos te veel nie :mrgreen:

  PRG gaan van almal die jaar world champs maak!

  ReplyReply
 7. @PaarlBok: Jy is mos nou belaglik daar is mos nou geen kans dat Boishaai met 50 punte sal wen nie !! Wie ook al wen gaan nie met meer as 6 punte wen nie . Paul Roos is briljante span ( hulle is dan wereld kampioene ) en was net verras teen Gim . Deesdae kan jy maklik ver verloor as jy net 5% af is ! Beide spanne sal goed voorbereid wees .

  ReplyReply
 8. @Ricardo12Volkies2012: Gaan te close wees vir wagers . Kan maklik beide kante toe gaan. Paul Roos beter voor . Briljante vaste vyf , puik sterk nr 8 ens . WP slot en lang manne agter. Fantastiese nr 10 . Beide skole speel vir hul trui so daar gaan harde tackles wees . Brugstraat is die plek om te wees Saterdag .

  ReplyReply
 9. @Trots HJS (Tandem): Sonder om name te noem, moet ek se dat daar tans ‘n paar CW/AW spelers in PRG is, wat maar lekker slap le. En dieselfde oukies het slapgele in die WSF ook, maar dis daar weggesteek agv die groot oorwinnings

  ReplyReply
 10. Stem saam met my mede HJS Bloggers

  absoluut 50-50 Prg se voories bietjie beter-Hjs backs bietjie beter-mag die beste span wen

  sien dit is n Bishops ref-dink nie hy het n broer in HJS of prg nie 8-O 8-O 8-O :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

  ReplyReply
 11. Hierdie post is nie heeltemal relevant tot hierdie onderwerp maar handel ook oor ‘n Boland skool. Ek het geen verbintenis met Paarl Gim nie, maar volg die plaaslike skole se sportuitslae. Ek was weereens verbaas toe ek na Gim se volledige rugby uitslae teen Paul Roos kyk. Gim wen 19 van die 23 wedstryde, die 3 wat hulle verloor het was die 5de span, o/14e en 15f, as ek reg onthou onderskeidelik met 5, 2 en 1 punt. Die wedstryde wat hulle gewen het was meer oortuigend met ‘n gemiddelde telling van 28-8. Teen Affies het Gim 15 uit 23 gewen met ‘n gemiddelde telling van 18-12. Soos julle weet het PRG en Affies oor die 1000 seuns en Gim ongeveer 580. Verder kompeteer Gim ook met PRG, Boishaai en Boland Landbou vir spelers in ‘n radius van 50km. Dit teenoor ‘n skool soos Grey Bloem waar die naaste baie sterk sportskool ongeveer 400km van hulle in Gauteng is. Met netbal en hokkie vaar die Gim meisies ook uitstekend, netbal het 3 weke terug groot toernooi in Bloem gewen en hokkie was tweede na die magtige Oranje meisies hokkiespan. Bostaande getuig van ‘n skool wat werklik bo sy gewig presteer met uitstekende strukture en afrigting. Dit dien ook as ‘n voorbeeld vir ander skole wat die ontwikkeling van vaardighede aanbetref, want al die talent loop nie net automaties by die skool se hek in nie.

  ReplyReply
 12. @Rooikat: ja nee ek stem nogal saam met jou daar is nie baie co ed skole wat saam met gim kan praat nie, alhoewel menlo park klofies garsies en monnas ook baie sterk meisie sport programme het dink ek as n geheel moet gimmies die nr een gemengde skool in SA wees…

  ReplyReply
 13. @Smallies ja stem saam voorste co ed skool beslis en ek dink ook die beste presteerder van al die skole wat teen die beste skole meeding, gebasseer op getalle.

  ReplyReply
 14. @Rooikat: Eerste en laaste wat ek op hierdie threat oor Gim sal plaas. Hul rugbyspanne het tot dusver vanjaar, 139 wedstyde gepeel, 124 gewen, 13 verloor, 2 gelykop. gemiddelde telling 35-8.

  Sterkte aan HJS en PRG vir die naweek.

  ReplyReply
 15. @Smallies: :mrgreen: Ek glo as daar n defentiewe gem Vir al die aktiwiteite in die Skool kan wees,sal Menlo wen.Menlo vs Gim

  Atletiek M
  Krieket M
  Hokkie S M
  Hokkie M M
  Rugby Sen G
  Rugby jnr gelyk
  Akademie M
  Netbal M
  Kultuur ?

  Menlo 6 Gim 1 gelyk 1

  ReplyReply
 16. @Grizzly: Ons gee maar vir Garsies die skuld daarvoor, want julle kom doen die heeltyd inkopies hier in ons voedings area :wink: :-P

  ReplyReply
 17. “Both the hockey and rugby will be streamed on DigiTV, rugby on Paarl Boys & PRG TV, u19A rugby will not be streamed”

  Dankie DigiTV

  ReplyReply
 18. @Grizzly: Kan jou verseker Gim het nie vergeet hoe dit voel nie. Dit is wel so dat die 4 jaar in n ry nie n lekker smaak in die mond laat nie. Daarvan kan die Boishaai ondersteuners op die blog getuig. As my feite reg is, hou Boishaai die “rekord” van 5 verlore in n ry. Die begeerte om weer te wen, raak elke keer net sterker, soos dit ook hierdie jaar sal wees. En soos beide skole al uitgevind het, kan enigiets op daardie dag gebeur…

  ReplyReply
 19. @Rooikat: Net n regstelling, daar is 22 wedstryde gespeel teen PRG, en die Gim spanne wie verloor het, was O/19E, O/15D & O/14E

  ReplyReply
 20. @Grizzly: Ek dink nie jou defenitiewe gem is so eensydig soos jy dit uit maak nie. Van onder o14A-o16A is Gim se jnr rugby beter as Menlo gerank. Gim se krieket span was een van die finaliste in die T20 reeks, Menlo was nie daar nie. Gim se Netbal span het Wildeklawer gewen. Gim se dogters hokkie span het Menlo gewen in die St Mary Festeval en toe in die finaal teen Oranje verloor. Ek weet Gim was 7de uit meer as 100 skole by Tuks Top 10 atletiek byeenkoms. Gim het laasjaar 100% matriek slaag syfer gehad en ek sien nie Menlo se naam daar nie.

  ReplyReply
 21. yip menlo teen gim

  rugby-menlo sal nie n game wen nie

  netbal-by wildeklawer het gim menlopark goed pakgegee

  hokkie-ek weet nie

  atletiek-weet nie-gim amper hjs gewen so hulle moet goed wees

  in all fairness jy kannie gim en menlo in die selfde asem noem nie–tradisionele powerhouse teen n wannabee 8-O

  ReplyReply
 22. @Lazyhorse: Ek dink Grizzly verwys na ‘n lang periode en nie net 1 jaar nie.
  Mens kyk mos na lang periodes om sustainability te bepaal.
  En rankings is nie goeie meting nie want dis baie subjektief.

  ReplyReply
 23. @Lazyhorse: Ons is in die middel van 2019,wag tot duw ranking en eksamen Vir 2019 klaar is.

  Gaan doen jou navorsing van 16-18.Dis algemene kennis Menlo is nr 1 in atletiek.Helpies close second.Na Oranje meisies nr 2 wat meisies hokkie aan betref.Menlo se 2des sal met krieket wen,by die jnrs nog erger.Gim se krieket power.Gaan Kyk laaajaar le Gim 21 op matriek ranking table,Garsies 20 ste met Menlo 10.Menlo se jnrs het ek gese gelyk in Rugby…Ek raai daar maar Kan ook moontlik wen.Seuns hokkie Menlo.Vir die afgelope 3 Jaar is dit nie n punte wen nie,dis n knockout.

  Die debat kan nie eers met n ranking tot vergelyk Kom nie,Soos BHP bewys,hoe gaan jy hierdie bewys?

  Gim is ysters en ek skat hulle so 5 de COD as ek op my gut moet gaan.

  ReplyReply
 24. @Chronicle: Hoe lank wil jy die sustainability tydperk maak, 160 jaar? Die hokkie, netbal, krieket, atletiek en akademie waarna verwys het niks met rankings te doen nie….

  ReplyReply
 25. @boerboel: Welkom terug,is jy nou oor jou Grey Pak slae.

  Kyk of jy hierdie week n derde woord Kan Leer,ons ken wannabees,kortbroekie…ons weet jy Kan…

  ReplyReply
 26. @Grizzly: hoekom haal jy so baie rankings aan as jy nie in rankings glo nie, Menlo het nie ‘n 100% slaag syfer laasjaar gehad nie, Melo se krieket het dit nie tot in die T20 finals gemaak soos Gim se power krieket span nie, Waterkloof was daar, Menlo se netbal het in PTA teen Gim verloor en toe wen Gim Wildeklawer. Ek het gesien hoe verloor Menlo se jnr spanne in die Maart Rugby naweke. Niks van die het met rankings te doen nie, als is waar Gim beter presteer het as Menlo. Ek is nou klaar met die gesprek want ek is nie eers n Gimmie nie, ek hou net nie daarvan as twak as feite verkoop word nie…

  ReplyReply
 27. @Lazyhorse: Menlo het laas n druipeling gehad toe Gim gebou was.Hulle het die Nat T20 al 2 keer gewen,Theunis de Bruyn,Rassie Van Der Dussen was onder andere in daai span.

  Hulle het Nie in 2018 deel geneem oor hul kwotas.Was Gim by die eerste NS krieket toernooi laasjaar wat MENLO gewen het????

  ReplyReply
 28. EK het nou die laaste 20 odd comments gelees. Manne gaan lees weer die opskrif, en lewer dalk relevante kommentaar oor dit. Ek glo dit gaan ‘n lekker rillerstryd wees tussen die 2 spanne. Mag ek ‘n draw roep vir môre se stryd?

  ReplyReply
 29. @Koning: Hi. Let me try help swing the conversation in the right direction. The Paul Roos midfield. This is looking like it will be a very vulnerable area for the visitors during tomorrow’s game. With the likes of Reagan vdW, Ruben L, Tiaan P and even a player like Andrew P on the injury list not to mention the well-known defection to the opposition, it is going to be tough going for the Maroons to find solidarity on D or rhythm on backline attack.

  Last weekend Siebert ran at the 12 channel a lot. I wonder if HJS have a plan in mind to try and exploit this area tomorrow.

  ReplyReply
 30. Boishaai mag dalk die oorhand hê in die middelveld, en met die weer wat mooi is, glo ek dit gaan lekker wees vir hardloop rugby. Maar kyk, Boishaai vs Paul Roos is maar altyd ‘n groot en taai stryd (laasjaar uitgesluit natuurlik!). Ek het self 2 jaar teen Paul Roos uitgedraf, waarin die punteverskil in altwee wedstryde slegs 3 was.

  ReplyReply
 31. @Lazyhorse: You really know nothing about sustainability then. Why do you, when commenting on an issue, reveal your ignorance on such issue?

  ReplyReply
 32. @boerboel: As I said, Boishaai is one of the biggest poachers.
  So, better not criticize when you are more guilty, mr wannabee Boishaai, or are you a wannabee Boerboel as well.
  @Koning: I call a win for Boishaai – a draw is boring.

  ReplyReply
 33. @beet: Tiaan P out as well?I can’t see PRG winning tomorrow’s game but they will definitely be better than last weekend

  ReplyReply
 34. @sharpshooter: I keep thinking about that preseason Newlands rugby day mini match. If that is anything to go by this match will live up to its PI billing. Massive battle of the respective tight fives.

  For Boishaai I noticed no Gideon vW at #8.

  ReplyReply
 35. @Smallies: It might be a typo. Stass Nel’s name is listed twice on the list I received.

  Teams for 25/05/2019

  # HJS PAARL BH # PAUL ROOS
  1 Rhynhardt Rijnsburger u18 1 Robert Rodgers u18
  2 Allister Williams u18 2 Meiring Ebersohn u18
  3 Sebastian Lombard u17 3 Corne Weilbach u17
  4 Evan Roode u18 4 Daniel Swart u18
  5 Niel Venter u18 5 Dylan de Leeuw u18
  6 Stass Nel u18 6 Andre Smit u18
  7 Eon vd Berg u18 7 Arno Heenop u18
  8 Gideon van Wyk u18 8 Jarod Cairns u18
  9 Wian van der Sandt u18 9 Xander Botha u18
  10 Kian Meadon u18 10 Kade Wolhuter u18
  11 Javier Farmer u18 11 Gerhard Cloete
  12 Tyler Bocks u18 12 Ronin Daniels u18
  13 Quan Horn u18 13 Luke Burger u18
  14 Angelo Osch u18 14 Matthew Luddit
  15 Jacques Rousseau u18 15 Cade Croy u18
  16 Delmar Degenaar u18 16 Jesse Linders
  17 Abraham Reyneke u17 17 Damian Swartz
  18 Armandt Coetzee 18 Joubert Grobelaar
  19 Jade Hendricks u18 19 Andreas Wild
  20 Cameron Hanekom u17 20 Calvyn Louis u18
  21 Keean Barnard u17 21 TBC
  22 Rickus Jonck u18 22 Christiaan van Blommenstein
  23 Riis du Plessis u18 23 Myron-Lee Jonkerman
  ReplyReply
 36. @apple: Your sweeping statement comment has now reached the state of boredom and it is obvious you don’t really inderstand what you are writing.
  Please study the meaning of the expression before using it in a loosely written sentence.

  ReplyReply
 37. Prg sal beslis opdaag more. Maar met 4 agterspelers uit en een jou kaptein ook..sal dit maar moeilik gaan weg van die huis!

  ReplyReply
 38. @beet: lotta guys gonna give me stick for this but I have to call it as I see it. If Boishaai are clever, they will run at Wolhuter channel every single chance they get. He is very good with ball in hand but is nowhere with defense. He simply does not like that in your face contact. A few solid runs at his channel early in the game combined with two solid early tackles will neutralize him as what happened in Paarl Gim game. If Boishaai are successfull in that, they will run riot and again put a margin of 18+ on PRG. So let me commit to a score: Boishaai 46 – 24 PRG. Despite scores, this will be a a humdinger no doubt. Good luck to all involved.

  ReplyReply
 39. @malhuis: Yeah I think in most contests if you can get mismatches of any kind, it has the potential to pay maximum dividends. Obviously running the 10 channel exposes the ballcarrier to the loose-forwards and the Roos trio aren’t exactly the most gentle lackadaisical characters around so that running at the 10 tactic will have to come with a bit of danger pay included :-D

  ReplyReply
 40. @beet: worked for Paarl Gim and exposed what was till now very well negotiated by PRG. Problem is even if you have a solid loose trio, if your 10 channel is suspect they can only do so much, especially if the tempo is high. Let’s see if Boishaai also picked up on this.

  ReplyReply
 41. Hokkie tellings HJS vs PRG
  U19A 1-2, U19B 0-5, U16A 2-2, U14A 0-3.

  Boishaai het baie goed gespeel en PRG gedruk tot die einde.

  ReplyReply
 42. I think PRG might be pulling a Lions trick with the team sheet,Tiaan P is not injured unless there is a other reason for him not playing.

  ReplyReply
 43. Boishaai 29-16 . Also won all other A games . All A team games outside 0/16 were tight .

  ReplyReply
 44. Well done Boishaai….were too good for us…we gave it our best shot with players available to us…. we have some serious issues in our backline…not sure when first choice players will be available…but always nice to battle at Brug street👍👍

  ReplyReply
 45. Thanks PRG it was a wonderful day of rugby. To all the boys well played and thanks for the entertainment. Nothing beats school rugby.

  @Chronicle: Can’t wait to hear, who was poached?

  @PaarlBok: Well done with the hockey, I see with the rugby only the PRG seccies could manage a win.

  ReplyReply
 46. Boishaai rose to the occasion. Much as I thought would happen. Congrats on a game well played PBH. Thouroughly planned and well deserved.

  ReplyReply
 47. Natuurlik lekker om te wen, veral na verlede jaar se loesing, maar uiteindelik gaan dit om veel meer as die telling.
  Tot volgende jaar dan. :wink:

  ReplyReply
 48. @Chronicle: there are 23 names mentioned above in the squad. a sweeping statement is usually one that is not based on the actual facts. so, to be one of the biggest poachers in school rugby, we assume a significant number of the team must have been poached and look forward to your insight. define biggest poacher as you want to, but please give us the facts…or per your education – point, evidence, explain.

  ReplyReply
 49. Good win for Boishaai. They looked like the better balanced team and at 21-9 up PRG looked like they were in a spot of bother. Then at 21-16 the game looked like it hung in the balance with Paul Roos having a bit of momentum. I’m sure the well struck penalty by the HJS fullback was a sight for sore eyes for many Boishaai supporters and good for their hearts and nerves too. Final try was the icing on the cake. It was a gem involving a few very good passes to open up the field for a wonderful finish.

  ReplyReply
 50. @apple: @Stier: Your assumptions are not entirely correct.
  The first question you should answer is does Boishaai poach?
  We all know the answer.
  So, if you poach one or 10, you are a poacher. Poaching just two a season will not make Boishaai less of a poacher and this is what your argument is based on.
  Then, your second question is does Boishaai poach regularly. We also know the answer to this question.
  And then, are there poached boys in junior teams? And how many boys did Boishaai approach at u.16 tournaments? Some came, but do you know that a number of them said no.
  And please don’t come with the story that the boys, out of the blue, just decided they want to leave their schools for Boishaai, as this is pretty lame defense and only the very gullible will believe you.
  So, there is your answer and it will give me a lot of pleasure to carry on and on and on with this issue so that more and more parents can become aware of what you are doing.

  ReplyReply
 51. @beet: it was a good game in the end…too many injuries in Prg backline to compete at this level….4 in total.

  ReplyReply
 52. @Chronicle: No I don’t know the answer to that question and I think neither do you. Who did they poach? Please some facts not just assumptions. Please carry on and on but give facts because you haven’t stated one fact yet. Who is the under 16 boys that came to Boishaai? There is not one u/16 boy in the A team that came to Boishaai this year. Unless you suggest that they buy players for their B and C team which is a totally stupid accusation, no school can afford that. Once again I know off only one boy in the u/16 team on a full scholarship and there are one more boy that I suspect also has a full scholarship but they have been in the school since grade 8. Please provide us with facts and less assumptions and baseless BS.

  ReplyReply
 53. @Chronicle: Now only one player makes you one of the biggest poachers? You got to be kidding me? Didn’t you a while ago congratulate a school up north for their program? That school has scouts in the Cape that send kids every year to Gauteng. Kids from schools like Durbanville, Outeniqua and Boishaai that don’t have “opportunities” are targeted. Some clarification on this will be appreciated.

  ReplyReply
 54. @beet: @kokkie: Yes PRG are without the services of four midfield backs. Not many schools will be able to take such a knock in midfield. What I didn’t get is why Boishaai didn’t play the ball more wide? It was clear PRG didn’t have the outside backs and Boishaai in my opinion didn’t test their backs enough. With Bocks, Horn, Farmer and Osch and Rosseau they should have attacked much more with their backline.

  ReplyReply
 55. Ek dink die kwaliteit van rugby tussen twee kaapse reuse n bietjie under par.DIE GROOT HONDE sal bietjie moet stepup, gim lyk na die benchmark vir 2019 daar in die wynlande.

  ReplyReply
 56. @Smallies: If you talk about the u/16`s there is a boy who started in grade 8 from PE. His parents moved last year to Somerset West to be closer to their boy. There is a grade nine or u/15 boy whose parents moved to Paarl and he was in Wynberg but his suster and he moved with their parents to Paarl and they are both now in schools in Paarl. I don’t know but in my opinion parents are allowed to take their kids with them if they move?

  ReplyReply
 57. @Wondermaar: I agree it wasn’t the same quality as the Gim performance. Then again interschools are something on a different level and like Corne Krige said nothing compare to the pressure of interschools.

  ReplyReply
 58. @Stier: nee nee nee mnr hier was n artiekel oor n seun wat seccies vir prg gejol het wat toe maar boishaai toe gegaan het…maar moenie worry nie al die top skole doen dit maar PRG Boishaai Grey Affies Garsies Monnas Jelpies EG almal ,jy vul leemtes aan en dit is nou maar hoe die koekie crumble….punt is moenie bitch as dit met jou gebeur nie want jy doen dit weer aan n ander skool….

  ReplyReply
 59. @Stier: PRG 2018 model se kenmerk was hul ondersteunende spel en om die bal lewendig te hou. Die 2019 model lyk of hul nog mekaar moet vind…en gewoond moet raak aan die vinniger tempo op droee grond. Die agterste driehoek gaan vir die res van die seisoen getoets word. Dalk moet KW terug na 15?

  ReplyReply
 60. @Smallies: As ek ” relocate” Paarl to dan gaan ek en my kind en sy meisie en my vrou en my girl en my honde… Almal Paarl Gim toe!!

  ReplyReply
 61. @Smallies: If you are talking about Bocks he was in PRG but with Reagan and Ruben there he was never going to play first team. The irony is that both are injured, Ruben might still make the GCB game. As far as I know Bocks moved because he wasn’t going to play first team. I am not so sure. If one boy that moves in the whole school and that makes you one of the biggest poachers then I guess you are right. I was surprised to hear how many Grey first team players that played against Affies only came to Grey in grade 11. I didn’t think it would be that many. I guess then Grey is also one of the biggest poachers?

  ReplyReply
 62. Daai gedruis wat julle in die agtergrond hoor is die Garsies manne wat in hulle moue staan en lag. :wink:

  ReplyReply
 63. @Smallies: Ek Ken ‘n ex Wesrander op die Blog wat heimlik vreeslik lief is vir die Plaas en nog liewer vir die wyn, het soomloos ingeskakel. Plaas sou idiaal wees vir Murrayfield met sy gesin van 25, hope spasie, maar met daai Gimmerige houding moet hy maar in die dorp gaan bly 🧐

  ReplyReply
 64. @Stier: jy sal verbaas wees hoeveel seuns in julle 3de 4de en 2de span was nie gr 9 in boishaai nie ,dit is waar die leemtes aangevul word want as daardie drie spanne sterk is is jou eerste span sterk…

  ReplyReply
 65. @Stier: 14 van Durbanville en 8 van Menlo was ysters gister vir HJS, 5 van Stellenberg uitgestaan vir PRG

  ReplyReply
 66. @Ploegskaar: hy was seker van Magaliesburg se kant af….en dorpslaaities kom nie lekker op plase oor die weg nie ,hulle soek alewig skoene , assosieer mos groor oop stukke grond met dorings ….

  ReplyReply
 67. @Ploegskaar: is that the 8 whose dad moved to the cape? I guess moving your children with you is poaching… Lmao.

  Poaching and kids moving is two totally different things. How is that new wing from north of the vaal doing there on the farm? I guess he didn’t move with his parents he was poached?

  ReplyReply
 68. @Murrayfield: Jy sal met Oloff moet praat oor coaching jong, ek is maar net ‘n ondersteuner wat daar in my hoek jaar in en uit staan en rugby kyk 🤷🏼‍♂️ Moet sê die idee van jou in die Kaap klink pret, jy sal die hele balans in die Wynland versteur 😂😂😂

  ReplyReply
 69. @Stier: like always you fail to read.
  If you don’t know then you are ill informed and should refrain from blogging about stuff you don’t know.
  I promise you, you don’t want to go the route of naming. As I stated before, I work in communities and the people know what really happens.
  I also clearly stated some boys were approached and eventually they said no. You only know about the boys that moved.
  Maybe you don’t realise this, but the more you deny, the more your credibility will be questioned.

  ReplyReply
 70. @Stier: He is not new, he started there gr9 last year, u16 this year. Think ou Murrayfield will remember him from his Rustenburg days. I don’t have a problem with migration, just noted that the better players on the field yesterday were originally from other schools, so don’t be so defensive. That Landbou u16 team has had players from Garsfontein, Paarl Gym, Rondebosch and even Ben Vorster for a while join since gr8, without any underhanded business, to spare you the effort of a forensic audit. All Landbouers and playing like Landbouers in my books 💪🏻💪🏻💪🏻

  ReplyReply
 71. @Stier: I have meant to ask you this before. Don’t take it the wrong way.
  Are you afrikaans? I am asking as your tense use reminds of a person whose first language is not english.

  ReplyReply
 72. @Chronicle: hy het tot so n jaar terug in Afrikaans gepost…en toe skielik Engels geword…seker maar sodat almal sy posts kan verstaan,wat eintlik n goeie ding is ,my probleem is ongelukkig dat ek al my Engels teen 06h30 opgebruik het

  ReplyReply
 73. @kokkie: Beserings is maar deel van die spel. So loop hy maar, volgende keer spook die beseringspook by ons..

  ReplyReply
 74. @Stier: Daar het 2 seuns van Stellenberg en 2 van Durbanville die jaar graad 10 by HJS begin. Hulle almal uit hulle eie gegaan? Johnny niks vir hulle belowe? Hulle speel wel nie A span maar hulle het almal geskuif. Nie dat dit saak maak want ons het ook van julle manne gekry begin van jaar en van ander skole. Moet net nie deny dat julle aanwinste kry na graad 8 deur werwers want dit is nie waar nie.

  Op ander punt, weet jy hoeveel nuwe manne PRG by o16 het want ek weet van 3 sedert middel laas jaar maar lyk of hulle uitslae agteruit boer as ek kyk wat jou seun se span gister met hulle gemaak het.

  ReplyReply
 75. @Rainier: @BoishaaiPa: :lol: :lol: :lol: Were either of them chameleons in their other lives? Cant help thinking we have a new Andre T vs Jnr T vs Spear in the house, except he is humorous….

  ReplyReply
 76. @BoishaaiPa: No sir. You are wrong. I am familiar with a number of psychological phenomena and I actually know what it means. You’ve interpreted completely wrong. Better read up on how it really works and not just the layman interpretation. Psychologists also tend to misinterpret their findings as they are not trained statisticians.
  I suggest you stick to calculate rankings, at least it keeps people talking, no matter how distorted it may be.

  ReplyReply
 77. @McCulleys Workshop: No, really, I am not. Just taking on some holy cows. Some criticize others while guilty of the same. Just pointing it out to them, but they get upset asthey are trying to justify the world they live in.
  On Dunning-Kruger, if you read up on the criticism, the following. Everybody suffers from this effect to some degree. But many times it is due to ignorance and not because of a superiority complex.
  On average all people tend to over estimate opposed to under-estimate.

  ReplyReply
 78. AL DIE TOP SKOLE “poach”, werf, koop, gee buerse, noem dit wat jy wil. Hou op kerm asb

  ReplyReply
 79. @beet: Nee, glad nie. WSF nie eers in my vaagste gedagtes.

  Hier in die Boland het ons oor die jare geleer dat vehoudings tussen skole maar sy “ups and downs” het, maar uiteindelik is ons dankbaar vir die gesonde kompetisie, die uitdaag tot beter standaarde, vriendskappe en “banter”. Wie laaste lag geld nie hier nie…volgende jaar lag iemand weer vir jou.

  ReplyReply
 80. @Stier: Re the Boishaai attacking tactics. The Selborne game was perhaps a great example of a coach thinking outside the box. Right from the get-go they did the unexpected. In minute 1, the normally very physical hooker Goosen who usually tries to give the defender immediately in front of him an extreme makeover, made a waterpolo pass to a teammate in the line in an effort to go wide quickly and they scored a try from it. I suspect the tactics caught their opponents completely off guard.

  ReplyReply
 81. @Losbal: Okay thanks. One Boishaai spectator was in tears in the stands once Boishaai had secured the win. I wonder what that was all about?

  ReplyReply
 82. Did not warch the game. Will watch review and give you feedback. I have a hunch re prominent old boy with son at school diagnosed with terminal illness earlier in the week. Maar ek kan jou waarborg dit het boggerol met PR te doen.

  ReplyReply
 83. @CharlesZA: Like I said before I am only aware of one boy maybe two that are on full bursaries in the u/16 group. Durbanville and Stellenberg lost nine boys to Gim, PRG, Garsies and Boishaai last year. Did they get something? I doubt it. What school can buy players for their B and C team? This idea that schools are buying all these boys are insane. When my son finished grade 8 every second boy had a bursary from Boland? Like if Boland can afford that, a year or two later the truth started to come out and only one had a bursary. There is a very good boy thinking of moving to Boishaai next year, when he does everybody will throw their toys, the funny thing is not even Johnny knows that he wants to move but his dad will most likely phone the school and ask for something.

  I find it funny how people can compliment one school on their poaching program and then have a go at others. I couldn’t care less who buys what but if you move kids hundreds of kilometers from their homes I do not like it. Even if Boishaai is doing it I will not agree with such a program. Fact is grade six and seven boys from the Cape are playing for primary schools in Gauteng. We all know what happened to those boys a few years ago when they moved from one Gauteng school to another. There is no way anybody can say that is the right way to do things.

  @Chronicle: I am as English as a koeksister. A year ago a blogger asked if we can blog in English so I did. Unlike you I don’t have a problem with people that speak a different language to mine.

  ReplyReply
 84. @Stier: “What happened to those boys”

  Abner wasn’t recruited by BH,he signed a contract with the Union and conveniently landed up at BH.The focus to play /19 cc for province and more importantly to get his Higher Certificate.Obviously he would play the od game for BH,but he was mainly there to finish school.We all know how that one turned out.Help me but I can’t remember him missing a game for BH.How many CC games did he played for province?I understand his playing club rugby in the Cape so all the best for him.

  Case nr 2 is the 8 who joined BH from Affies.Like you stated before he just decided one day late in his child high school career to pack up lock stock and barrel and move to BH out of free will..Ya right…

  Case nr3 is the Garsies 12 who’s dad in detail stated on this blog how he was offered a position by BH old boy,when he left,why he left etc.I remember he was attacked for not telling the truth etc.

  Fact is your an x Vallie and within your first year in BH, decided to become their spokesperson on BH recruitment policy or lack thereof.You olso intitled yourself to rubbish a school compo 100 years old.Explained to us why Beker rugby is bad and basically if it’s not done like in your beloved Cape,it’s crap.

  I know you going to attacked a certain school up North now and tell me how unlucky boys is far from home,just make certain in your reference that you mentioned one of those unlucky boys is going to the World Cup, another unlucky one is playing Supersport Challenge and making news headlines because his earning more than most adults at the age of 18.Yes,I know there’s many more,I leave it up to you to investigate where the other unlucky boys may be.You can start by finding out how many is contracted to unions,have received burserys from universitys..Then come back and tell us their sorry tales…

  ReplyReply
 85. @Grizzly: You do realize the no. 8 moved with his parents to Paarl? I guess they should have moved without him? Just remind us again where is Abner and his family from? Relax I didn’t name any school. As for rubbishing a 100 year comp are you serious? Just because I think the old format of the 80’s was better you get to me rubbishing the comp? You can’t be serious? Wake up, I am not the only one that don’t like liga rugby, there are primary and high schools in Pretoia that don’t play liga. One of those schools just played in the Cape and they did some real damage. You just don’t get it, when 70 boys play rugby at under 8 and the next year when liga start they only have two teams and half those boys can’t play anymore you realize how stupid liga is. I didn’t like liga when I was in Pretoria, moving to the Cape just showed me how much better the system in the Cape is, especially at primary school level. Don’t worry keep your head in the sand that way you don’t have to face what is happening at primary school level in Pretoria.

  As for BH requirement, you sure are dramatic tonight. There is so many claims made that’s total BS, if I know it to be I will call it out. I don’t know every boy in the school, maybe you should read again?

  ReplyReply
 86. @Grizzly: sorry it was to late at night. I didn’t attack any of the schools I mentioned. The last paragraph should read recruitment. The only requirement I know is that you have to impress the principle during your interview. :lol:

  ReplyReply
 87. @Grizzly: Just to set the record straight..Abner is playing WP SS team flyhalf…And just for interest sake..Boishaai had a 100% passing rate for a very long time, until 2017.. guess their whole system fell apart that year and it was all their fault they had pass failure.

  ReplyReply
 88. 14a 24-17
  14b 40-7
  14c 14-14
  14d 32-0
  14e 31-24

  15a 26-24
  15b 36-17
  15c 24-10
  15d 20-0

  16a 55-6
  16b 66-3
  16c 13-7
  16d 31-7
  16e 40-7

  19a 29-16
  19b 17-19
  19c 24-14
  19d 62-0
  19e 42-21
  19f 43-0
  19g 40-0

  Gespeel 21.
  HJS wen 19
  PRG wen 1
  Gelykop 1

  Punte vir 709
  Punte teen 213

  Gem telling: 34-10

  ReplyReply
 89. @BoishaaiPa: I am not stupid, but I am also not thinking I am very clever. I keep to what I know.
  But I do know when people refer to me.
  Maybe you don’t know when people are referring to you when not stated specifically or addressing you by name, but that is a problem a psychiatrist can help with. But, as you know about Dunning-Kruger, maybe you can diagnose your own problem – you will save on the fees.

  ReplyReply
 90. @Stier: So, who is right, you or @Losbal:
  He says all the top schools poach (which would include Boishaai), and you say Boishaai don’t.

  ReplyReply
 91. @Stier: What I like most about your comment is that you only know of 2 busery boys at /16. Doesn’t matter to me,in 99% a boy who move to BH will be better of,in all departments,period.

  ReplyReply
 92. @Chronicle: Chronicle I respond to your bit but really want to respond to these of Stier , Grizzly etc too: Guys I struggle to understand what is going on here . Why are you all so aggressive and frankly sensitive about every comment. Or is that the purpose of a blog ? I joined to hear what everyone think but my goodness some of you can say “ good morning “ and seconds later someone will be seeing some hidden meaning in it . Am I just dumb and naive about this ? If not can you all just try to be kinder to each other ?

  ReplyReply
 93. @Chronicle: We are both right.
  All schools poach/ buy/ sponsor/ entice, etc
  Stier, as I understand him, refrred to accusations of specific players who were not. Does not mean there are others who were.

  I read on another rugby blog re Dunning-Kruger reference from Gim blogger. Coincidence?

  ReplyReply
 94. @Chronicle: Funny how you went from the biggest poachers to one or two boys? Go read where you started and answer the questions if you will be so kind.

  ReplyReply
 95. @Stier: agree. though his warning to “the communities” he work in is relevant and that is thus: even if you are taken in the middle of the night by paarl, kicking and screaming against your will, you may not end up playing for either the u16as or first team (given that 27 /30 started year 8 at paarl). as man u have recently shown, you can poach or buy or recruit as much as you want to, but without the right culture, coaching, support and pride in the jersey, you are only a group of players, you are not a team. and all of the names mentioned above, they played for the team and for the school.

  ReplyReply

Leave a Reply