Top South African Rugby schools show interest in a “national championship” competition

Press Release from Carl Fabian of www.ruggas.co.za:

A dream of many schoolboy rugby supporters is about to come true. Some of the top rugby playing schools and major role players came together during the past few months to negotiate the birth of arguably the most competitive schoolboy rugby challenge in the world.

 • Garsfontein Hoërskool,
 • Grey College,
 • Hoër Jongenskool Paarl (Paarl Boishaai),
 • Monument Hoërskool,
 • Paarl Gimnasium and
 • Paul Roos Gymnasium

were invited and agreed to take part in further negotiations that will lead to the establishment of a formal “SA Schools Rugby Challenge”.

Negotiations are still in process with other schools to expand the challenge to a minimum of eight participating schools at the Tier 1 level.

The initial invites took into account the schools’ current fixture lists and workload. Great care was also taken to guarantee that historical fixtures will not be affected during the initial period. It is, however, the organisers intend to involve all qualifying schools before the end of 2022.

This series aims to ensure that the invited schools compete annually against each other, with all their rugby playing boys getting the opportunity to test themselves against the best irrespective of whether they play at 1st XV level or u/14C level.

During the negotiations, it was clear that although all were eager to participate in this challenge, some hard work and negotiations must still take place during the next two to three months to ensure the participation of all.

The well-known Bart Schoeman (a top national school level talent scout who in the past ahs played an instrumental role in the acquisition and development of Golden Lions Rugby Union junior players) will act as chairman during the negotiations and guide the process in the initial three years.

The terms of the series will be negotiated with the following guidelines that were established during the past months.

1) The “challenge” will only take place from 2021 onwards.
2) The establishment of a second-tier of competing schools from 2022 onwards.
3) Promotion/Relegation between the two tiers from 2023 onwards.
4) The minimum teams a school must field is three teams per age group and four in the u19 age group.
5) “Developing” schools will be “adopted” to help ensure that all the teams of the participating schools will have fixtures at any stage. Parel Vallei Hoërskool has been confirmed as the first development school.
6) Eligibility of players – No player will be allowed to participate in this series at the u19 age group who was not enrolled at his new school within the first two weeks after the commencement of his first grade 11 school year. A committee will be appointed who will evaluate each transfer that does not comply.
7) Coaches of the competing schools will make them available for free coaching clinics specifically aimed at developing coaches to assist in the development of rugby at all rugby playing schools.
8) The traditional fixtures and values of participating schools are to be respected.

58 Comments

 1. Took them 100 years to see the light but well done.The best players must be available true out the compo,not like Virseker.

  Speaking about,this will probably mean that teams qalifying from NV will withdraw from Virseker.Cant see a team playing both…lekker,my vote is for the National CUP…yes,there will be a cup 😂😂😂😂😂

  ReplyReply
 2. Dit sal nie sommer gou gebeur nie.
  Arme B,C en D spanne…

  Afrokkeling van spelers gaan nou sterker na vore kom as ooit!

  Raak dit nou n een span skool kompetisie?

  ReplyReply
 3. @Strepie: Ek verstaan nie jou comment nie.Jy bedoel seker arme D,E en F spanne….5 des en onder toe…

  Ten minste 4 by oop spanne en drie by onder ouderdomme beteken dat sou skole soos bv Monnas en Garsies kwalifiseer,hulle gaan knor teen tradisionele rugby skole oor hul diepte.

  Ek glo dat daar n soort gelyke tipe punte stelsel soos Virseker tans sal dien waardeur punte toe geken word vir alle uitslae.Sou dit so tipe iets wees gaan skole sonder diepte sukkel na A en B spanne.

  Soos huidiglik sou dit dan nie onmoontlik wees waar jy n scenario kan kry waar bv jou eerstes die kampioen is maar jou skool word gerelagate af oor totale punte verwerf deur alle ouderdoms groepe.

  So ek dink nie jy hoef te stres nie.Die stelsel gaan vernaam die seuns skole soos BH,Affies,Grey en PRG pas.Behalwe Gim sal die gemengde skole sukkel.

  ReplyReply
 4. @Grizzly: Ek hou net glad nie van die idee/voorstel nie.
  By Boishaai gaan dit oor meer as net een span – ”deelname” is die goue lyn in sport by HJS.

  ReplyReply
 5. Dit gaan wonderlik wees.
  Ek dink dit sal dalk ook skole soos Outeniqua en ander wat net op eerste spanne fokus dwing om na hulle ander spanne te kyk. Daars n paar skole wat die potensiaal het om van goed na fantasties te gaan as hulle net kan besef dat rugby nie net oor eerste spanne gaan nie, maar oor kultuur en deelname.

  ReplyReply
 6. @Gatskop: Ja ek dink ek stem saam.Alhoewel Garsies seker ook in daai konsentreer te veel op 1ste span kategeroie val,glo ek hulle sal die jaar wat voorle aandag daaraan kan skenk.@Strepie: Wat van punt 4 verstaan jy nie of is onduidelik?Vier spanne by oop en drie by ouderdomme maw ABC is darem nie te versmaai nie.Onthou dis n nasionale compo so hou in gedagte die logistiek en kostes van travel oor die lengte en breedte van SA….

  ReplyReply
 7. swak idee-net iemand wat wil geldmaak.HJS speel in rlke geval teen almal jaarliks -kan affies en mounument speel by wildeklawer of noord /suid-Garsfontein hoort ook nie daar nie-waar is Affies,Outeniqay grey pe of Oakdale?

  ReplyReply
 8. Looks like that Super League that has long been a point of discussion on the blog is about to become a reality. I can’t say I’m a fan. Let’s see how it goes

  ReplyReply
 9. @boerboel: Ons sal later sien die jaar waar hulle hoort gemeet aan HJS se hoe standaarde.@Playa: @Smallies: Why?Reasons?Or is the awnswer along the lines of the Dems in USA when ask why they dont like Trump…”sommer” :lol: :lol:

  ReplyReply
 10. @Grizzly: Ek hou van die hele Derby set up soos Grey dit tans doen ,deelname van eerste span rugby regdeur tot by n kultuur aand,ek sal n championship toernooi ondersteun,maar nie ten koste van die derby games nie

  ReplyReply
 11. @Smallies: Ek verstaan,dis early days…kom ons wag,ek glo as hierdie n werklikheid sou word sal daar nog baie veranderings kom.Daars n jaar wat hulle nog kan skaaf.Julle interskole teen Affies,HJS,PRG kan mos voortgaan soos nou.Die nuwe games se bv Monnas,Gim en.Garsies mos iets om na uit te sien.

  As Monnas en Garsies vir julle minder spanne gee kan die res teen julle bure se A spanne ens gaan speel.Selle vir iemand soos Affies,Boishaai ens.Bottom line,hou wat goed is en werk,verbeter op dit wat nie so lekker werk nie(Mismatch teen skole wat geen doel nie)ens….

  ReplyReply
 12. Ek kan insien dat so n kompetisie kan werk vir 0/19 A-spanne, maar of dit finansieël volhoubaar kan wees vir n skool se laer spanne(0/19 = 4, 0/16 = 3, 0/15 = 3, 0/14 = 3, in totaal = 13 Spanne) Skole moet dan behalwe hulle normale wedstryd bepalings, nog 4 of 5 wedstryde speel in n seisoen. Wie gaan betaal? Rowwe som ongeveer n ekstra R 850 000 n jaar se uitgawes indien ekstra 5 wedstryde gespeel word met 13 spanne. Helfte wedstryde teen plaaslike spanne en ander helfte moet daar gereis word. Die organiseerders sê hulle het reeds die helfte van die fondse. Maar die ander helfte? Totaal so R 8.5m. Die 2 de aspek soos alreeds genoem. Wat van n skool se gees bou? Net die helfte van die seuns neem deel. Ek sê nie dit kan nie werk nie. Ek wil sterkte sê aan hierdie ambiseuse projek. Aan watter nuwe vereistes gaan hierdie “Elite” kompetisie voldoen. n Borg gaan waarde vir sosiaal maatskaplike verantwoordelikheid wil ontvang. Weereens sien ek dat dit gaan werk vir 0/19 A spanne, maar vir die ander skoolspanne by…….wel iemand gaan nie Des 2019 see toe nie en ook nie Des 2020.

  ReplyReply
 13. Dis ‘n uitstekende idee. Meeste van die skole speel in elk geval teen mekaar en gaan n groot geldelike inkomste vir die skole bring. Skole rugby gaan gewilder as S15 raak in SA.

  ReplyReply
 14. @Strepie: Maybe it’s the small town EC boitjie in me but I don’t think this is what SBR in SA needs right now. On a national level at least. There are 3 reasons for this:

  1. Rugby has the challenge of being seen as an exclusive sport. There’s already an “us vs them” underlying tone to the sport. This will further enhance that narrative. If we are trying to make rugby inclusive and provide an equal opportunity for all,I don’t believe this is the way to go. The small fish will only get smaller.

  2. Personally, I have always felt that SBR needs to remain amateur. Rugby (sport) at school should remain part of the overall development of a learner.

  3. SA SBR culture is one of traditional derbies. I get that times change, that’s life. A league/cup competition works in the Vaal – largely because it’s been happening for more than a century. Nationally, thee ar far too many challenges for us to have this on a national level.

  Im sceptical, that’s all. I think such a league is in the interest of a few, but not in the interest of rugby as a whole. I can only hope that the final product will be one that favors rugby rather than just a handful of elite schools. I can only hope.

  ReplyReply
 15. @Playa: agree 100 percent

  typical garsfontein quickfix action- i presume they are behind this-why else would they be there?

  ReplyReply
 16. @Playa: I fail to see how this compo can have any influence on the other 1200 rugby playing schools.Positive or negative.How this will have an influence on 6 year old Jannie decision to play rugby or not.

  HOW THIS WILL INFLUENCE TRADITIONAL RIVALRIES?If so,there’s no way certain schools will accept.Where does it mention boys will be payed to play in this compo?Professional arm?

  So far there’s talk of a second league and relegation.So open for any school whos good enough.Where’s the inclusive and exclusive in that?

  Why not wait for the final product,format to see the aim and bona fide of the organisers?

  ReplyReply
 17. @Grizzly: Die delayed option is probleem vir sommige daarom die negatiewe houding. As hulle nie die opsie het nie gaan hulle in die hek duik,dis deel van hul DNA.

  ReplyReply
 18. Die kompetisie gaan baie wyer wees as net rugby. Dit sal alle sporte insluit. Dit gaan uit die boks denke verg om die positiewe van dit raak te sien. Iets wat maar moeilik is vir party posters.

  ReplyReply
 19. Hopelik sluit dit KZN skole in. Ons (Boland) speel nooit teen daai skole nie.

  ReplyReply
 20. @PaarlBok: Paul Roos moet eers meer gereeld die Paarl skole in rugby wen voordat hulle teen die Natal skole mag speel :-D :-D :-D

  ReplyReply
 21. @Grizzly: all fairness-garswanabees hoort nie by top 6 skole nie-daar is baie beter rugbyskole in die land

  die soos amerika wat die “world series” in baseball speel-net in hulle eie minds

  pecking order-hou daarby

  ReplyReply
 22. @boerboel: Ek sou dit nie so kras stel nie.
  Daar moet altyd spasie en ruimte vir skole wees wat nuut op die verhoog is en wat graag n aanspraak wil maak as n krag in skoolseunrugby.

  ReplyReply
 23. @boerboel: Jou vergelyking met die World series van USA is misplaas.Hierdie gaan n SA nasionale compo wees.So die skool wat wen is daai jaar die SA nasionale champ.

  Garsies is nie huidiglik top 8 alle spanne deur die bank nie.Lees weer,dis die oogmerk,TOP 8,met die spanne soos daar genoem.Ek dink skole soos Menlo,oakdale,Kwaggas sal ek by BHP se top 50 van 7-9 sit,met 1 tot 6 redelik akuraat met in ag genome AL die spanne.

  As jy mooi lees is n vedere oogmerk relugasie.So sou Garsies een van die stigters wees en die eerste jaar speel,nie goed genoeg is nie en gerelegate word,wat is jou probleem??

  PROBEER eenkeer in jou lewe n sinvolle debat te voer,dis bitter moeilik vir my om op jou sinelose vlak te komminikeer,alhoewel ek my bes probeer.

  ReplyReply
 24. @Grizzly: Given your response, it seems you didn’t fully understand my post, if at all. How about we leave things as are: I don’t like the idea; you like the idea – no one’s going to convince the other otherwise, so let’s move on.

  ReplyReply
 25. @Grizzly: jy obviously nie die skerpste potlood in die blikkie nie

  my verwysing na die world series verwys na garsfontein se misplaaste opinie van hulle self-noe oor die toernooi as sulks nie-ek kan ook vir jou se dat nie een v die kaapse skole gaan instem daarvoor nie

  ReplyReply
 26. @boerboel: Jys glad nie in die blikkie nie.Kom met jou bewysse,nie assumptions dat dit Garsies se brainchild was.Jys die enigste in jou onkunde wat Garsies as masjienne uit lig,maar jy weet dit natuurlik nie…

  ReplyReply
 27. @Strepie: Sien dis presies waar uit die box denke nodig is. Die KZN skole gaan ten minste vir PRG n hokkie game of twee gee.

  ReplyReply
 28. Hierdie “kompetisie” of “liga” kan werk, maar waar kry hulle die tyd? As ek so na PRG se skedule kyk vir volgende jaar, wonder ek waar hulle die tyd gaan kry om nog wedstryde in te pas. 4 van die 6 spanne is reeds op die skedule en sal daar bly. ‘n Opsie is miskien om dan teen die ander spanne te speel op Wildeklawer of Noord-Suid, maar wat dan wat die o14,15,16 en b en c sapnne? Hulle moet mooi dink hieroor. Hulle gaan die seuns in hulle moer speel en daarmee saam kom beserings. Dit kan ook die gebruik van die “poeiers” aanloklik maak. ‘n Ander probleem is dat PRG (net ‘n voorbeeld) nie hul sterkste span teen bv SACS (weer net ‘n voorbeeld) gaan speel nie. Ek weet nie. Julle moet mooi dink hieroor. Dis net seuns en dis die toekoms van rugby in ons land.

  ReplyReply
 29. @PRondersteuner: Ek stem 100% met jou saam.
  Deels ook die rede hoekom ek dink die idee gaan glad nie werk nie.
  Deelname moet altyd belangriker as die ‘wen ten alle koste’ faktor wees.

  ReplyReply
 30. Skoolgeld is reeds baie en om so ‘n kompetisie op die been te sit waar so baie spanne teen mekaar speel klink finansieël problematies. Paarl Gim het nou die jaarlikse derby teen Affies wat beteken elke tweede jaar moet een skool uitgawes aangaan om by die ander een deel te neem. Dit is gelukkig nie jaarliks vir elke skool nie. Net die vervoerkostes van die dag se wedstryde is naby aan R1 miljoen. Dis gelukkig elke tweede jaar. Hoe gaan ouers dit bekostig om soms twee keer of drie keer ‘n jaar van Pretoria af Kaap toe te toer vir die kompetisie? En weereens ek weet nie of kinders op skoolvlak aan sulke kompetisies blootgestel hoef te word nie. Daar is genoeg goeie skole in die onmiddelike omgewing om teen mekaar deel te neem en om dit te geniet. Op eerstespan vlak is daar ook goeie geleenthede om mekaar te meet by Noord-Suid, Wildeklawer en ander geskeduleerde toernooie. Hier is ‘n monster aan die broei. Kinders moet rugby net geniet as deel van hulle skoolopvoeding.

  Die Virsekerbeker in Noordvaal werk baie baie goed en kinders is binne ‘n uur of twee na die wedstryde in meeste gevalle weer by hul huise. My voorstel aan Garsfontein is om dit rustiger te vat. Hulle is op ‘n baie goeie groeipatroon en vestig julself oor die volgende 20-30 jaar as ‘n top skool in die land soos hulle reeds besig is om te doen. Garsies is verseker die skool vir die toekoms om dop te hou. Goeie maniere, goed gedissiplineerd, vriendelik op straat en trots op hul skool. Hou hulle maar dop.

  ReplyReply
 31. Ek sien Garsies en Paarl vallei het n samewerkings oreenkons geteken ,well done ouens ,dit is presies die soort ding wat nodig is om skole rugby te onrwikkel en sterker te maak

  ReplyReply
 32. @Cappie: dis vanselfsprekend dat so n kompetisie groot TV regte en borge gaan trek anders so dit nie eens oorweeg word nie maw geen koste vir ouers waar dit nou R1 Miljoen kos soos wat jy genoem het.

  ReplyReply
 33. @boerboel: Details sal in Des en Jan uit gesort word.Dis klaar n feit,dinge soos die ander 2 skole by A afdeling,skole by die B afdeling,fixtures,borge ens is al wat nog oor gepraat moet word.

  Stuur jou inligting met feite dat dit nie gaan gebeur nie sodat Beet dit vir ons kan plaas.

  ReplyReply
 34. @boerboel: Gaan lees die berigte op Ruggas.Dit blyk Bart Schoeman,vorige high performance manager van die Lions se brainchild te wees.Sover ek weet is daar geen afiliasie met Garsies nie.Ek glo Bart sal hier lees en meer lig op die onderwerp plaas.

  Gaan lees verder met aansluiting by Beet se berig wat is die oogmerk en bona fides van organiseerdes.

  ReplyReply
 35. To be clear, there is no way that those that conceived or those who support this concept have the best interests of schoolboy rugby at heart. It will definitely gain traction among the many ambitious types that have infected schoolboy rugby, at all levels, to feed personal agendas, greed and over-inflated egos, but will sadly also exacerbate all the negatives that have hogged schoolboy rugby headlines the past few years.

  We all agree that winning and losing has immense value for the developmental and educational processes of players, but the players don’t have to play for a cup to learn those lessons. Bragging rights after a win or motivation after a loss should be enough, until next time. Playing for a cup has, in my experience, only succeeded in bringing out the inner doos of players and supporters alike.

  ReplyReply

Leave a Reply