South Africa u20 in pole position for a World Rugby u20 Championship semi-final place

 

South Africa u20 vs Georgia u20: https://www.youtube.com/watch?v=2-D1HFamU44&t=932s
South Africa u20 vs Namibia XV: https://www.youtube.com/watch?v=aV5r7cgucNw
South Africa u20 vs Argentina u20: https://www.youtube.com/watch?v=suNx-dJwWMI

South Africa u20 vs England u20: https://www.youtube.com/watch?v=_xgiaWOtgQc

7 May 2019: Head coach Chean Roux has effectively made seven changes to his Baby Bok squad ahead of the World Rugby Under-20 Championship 2019. Three players Dian Bleuler, Vaughen Isaacs and Angelo Davids (SA Sevens) have not played a part in the warm-up matches. Four players Elrigh Louw, David Coetzer, Mnombo Zwelindaba and David Kriel, are back in after not touring England and Wales

73 Comments

 1. @Wondermaar: objektiewe opmerking. Volgens laaste rankings is die Kaapse skole redelik verteenwoordigend in Top 10. Dus of Chean Roux is aangeneem, of hy het Bokke gespeel agv nepotisme of hy het die klits erens kry geraak maar hoe dit ookal sy, as ek na die game plan kyk moet hy die k@kste coach in mense geskiedenis wees….Viva Jan van Riebeeck

  ReplyReply
 2. This was the best quota and hand reared team we could possibly field to appease the masses. Whats the problem? Stampkar rugby op sy beste en dan skop ons besit weg. Jy wen nie so games nie. Gameplan? Only in for the ride?
  Give me schoolsrugby anytime and dont you touch it!

  ReplyReply
 3. @4×4: There must be a problem with the coaching . No other coach has been given so many chances ever .

  ReplyReply
 4. My 5 cents worth. To start we have of the best school boy rugby in the world. The talent pool is huge.The start of the problem for me is that we have this u16 elite squad picked at or around Grant Khomo.These chosen few are then fast tracked into Craven Week sides and further “elite ” training squads.So many boys who developed later and blossom as players fall by the way side.2 years in a young mans developement is a long time. You have to have an exceptional Craven Week to get a look in and bypass the pre chosen. Then after school our club rugby structure is falling apart. The pre chosen and a few junior varsity cup boys are what we have to select from. This is why so many boys just say why bother and pack it up. When I played u20 rugby at club level that is where the provincial boys came from. Selectors would come and watch games and select trial teams etc.Afraid those days appear to be gone and our pool of kids dwindles. England don’t have such a strong school system but have a strong club system from where they select. Just my thoughts.

  ReplyReply
 5. @sparkie: Yes…lui keurders … almal kom ok net uit die top skole en die van swakker skoolspanne is almal PDP’s…

  Lui afrigters….geen ontwikkeling…dis al van laerskool af..fill the gaps met spelers van ander skole.

  ID toekomstige bokke te jonk soos jy sê .. en die res kan maar ophou of probeer oosee speel as hulle die kans kry en die geld het om daar te kom.

  ReplyReply
 6. @sparkie: Baie mooi gestel. Die probleem SARU, dan saam met dit boeties vir baantjies en op die oomblik die swakste afrigter in die geskiedenis van Junior Bok rugby. Hierdie man het geen vissie.
  Hoe gouer hulle besef Ghrant Khomo, en Cravenweek is die kleinste maatstaf van ID hoe beter. Die meeste spelers val deur die sif agv ‘n skole keurder wat sy kind probeer inkry in ‘n groep of span. “Sy favourite”. Talent indentivisering moet glad nie op nasionale weke plaasvind, maar eerder Saterdae as skool spanne teen mekaar speel. Hier sê ek ook nie dat daar net na ons Elite skole gekyk moet word nie. Daar moet meer neutrale mense met regte rugby kennis en vissie daardie identivisering doen. Daar is agente in die land wat ek die wêreld se respek voor het, kry van hulle in om te help. Vir daai ou sal dit gaan om die beste op sy eie boeke te hê. Hulle het in elkgeval die beste reeds ge ID, gee hulle net meer mag. Hierdie ou sal dan vir SA kan speel en dan so ook is dit dan vry vir die man om hom wêreld wyd te bemark. So ek glo dat dan net die beste na vore sal kom.
  SARU se ID van spelers is in baie gevalle nie die paier werd waarop dit staan nie.

  ReplyReply
 7. @sparkie: Baie mooi gestel. Die probleem SARU, dan saam met dit boeties vir baantjies en op die oomblik die swakste afrigter in die geskiedenis van Junior Bok rugby. Hierdie man het geen vissie.
  Hoe gouer hulle besef Ghrant Khomo, en Cravenweek is die klainste maatstaf hoe beter. Die meeste spelers val deur die sif agv ‘n skole keurder wat sy kind probeer inkry in ‘n groep of span. “Sy favourite”. Talent indentivisering moet glad nie op nasionale weke plaasvind, maar eerder Saterdae as skool spanne teen mekaar speel. Hier sê ek ook nie dat daar net na ons Elite skole gekyk moet word nie. Daar moet meer neutrale mense met regte rugby kennis en vissie daardie identivisering doen. Daar is agente in die land wat ek die wêreld se respek het, kry van hulle in om te help. Vir daai ou sal dit gaan om die beste op sy eie boeke te hê. Hulle het reeds die beste op hulle boeke, gee die manne net meer mag en sê. Hierdie speler sal dan vir SA kan speel en dan so ook is dit dan vry vir die man om hom wêreld wyd te bemark. So ek glo dat dan net die beste na vore sal kom.
  SARU se ID van spelers is in baie gevalle nie die paier werd waarop dit staan nie.

  ReplyReply
 8. @sparkie: This teams selection goes beyond that. 15 players from KZN schools in the team LMAO? Quotas have killed our rugby, that is why I don’t follow any SARU rugby. Schoolboy rugby is the only merit rugby left in South Africa. I don’t know why u/20 rugby is a topic its got nothing to do with schoolboy rugby. We might as well talk about hockey or netball. Please just keep the politicians out of our schools.

  ReplyReply
 9. A number of issues.
  Judging from history – since the new coaching team took over (Roux and Koen), kicking and driving mauls became the game plan and a team is selected to execute such game plan. But then execution was poor, so the skills coaching is bad, or the players can’t adjust.
  Against Argentina it was clear this team will not make it – and when it becomes clear, change the team, or the game plan, or both.
  Otherwise we will be one of the weakest teams at the u.20 Championship.
  But, knowing the coaches, they will rather sacrifice the team than change their minds.

  ReplyReply
 10. @Chronicle: Roux was n gemiddelde speler gewees,en Koen was n baie baie een dimensionele speler wat eintlik maar net goed kon skop pale toe….en die is saru se hele probleem hulle is tevrede met mediocrity,in plaas van die beste mees innoverende mense in hulle veld in die land aan te stel,sal hulle eerders plonkers aanstel wat inpas by hulle amateuragtige manier van besigheid doen….

  ReplyReply
 11. @Smallies: ek stem. Ek het nog nooit in Cean Roux geglo. Hy en sy aangetroude familie familie binne SARU moet maar verantwoordelikheid vat. Hulle is egter soos politikuste, nooit hulle skuld of erken dat hulle buite hulle baan afrig.

  ReplyReply
 12. @Arend: jy weet as mens die Instagram en facebook videos sien dan lyk die outjies soos n klomp afkop hoenders in die gim,maar die helfte van hulle se vorm is totaal verkeerd en daar lyk my nie is iemand wat hulle kan reghelp nie,verder tackle hulle duiksakke dat die hel draai ,maar mens sien nooit koppe stamp of lewindige scrum sessies nie,dis die heeltyd net n gehol….en dan is hulle nog steeds onfiks

  ReplyReply
 13. @Chronicle – Agreed re our display versus Argentina. Francke Horn was the difference between Georgia and us. We had the majority of possession in the first half against England and were extremely toothless, but did well in shifting the ball across the field and losing territory.
  @sparkie – sad, indeed, to see that SARU treats our talent pool with disdain.I come from a hockey and cricket background where we sifted the talent regional trials and sessions to identify the players that could make a difference with more exposure.
  My heart felt for our Bokkies whose game was clear proof that their squad of coaches should not coach at any level.

  ReplyReply
 14. @stier – 15 from Natal schools? How did you manage that? 9 boys from Natal schools of whom 1 now plays for the Lions. Do bear in mind that Natal U19 were unbeaten, last year. I feel for every boy who played against England and had been exposed to much better coaching when he was still at school.
  I am sorry for every player who was overlooked, disregarded from u16 on because he did not meet the conditions set by incompetent selectors and scouts re school background, size and height.

  ReplyReply
 15. @Han. The problem is half of them are straight out of school & were not part of the Sharks u19 team that won last year. You can not compare school rugby to u19 rugby. There are 2 props from said union in the current bok u20 team, yet at Sharks practices they also have a torrid time against the u20 props there. Yes people there are better props out there. No wonder our scrums are disastrous. Some guys make the step up from school rugby to open & a lot of these schoolboy hero’s don’t. That’s part of the problem. A lot of people automatically think that because a certain child was good at school, he must continue to be selected for teams after school.
  I also agree that our whole rugby system needs to be re-worked from the top down. If you want to select a team with schoolboys, then there should be some kind of trials where these guys can play against guys that have played varsity, u19/u20 games. Then you can compare apples with apples & not according to his so called schoolboy hero status or from what school he came from. Those that ask why I say this, it’s because I saw it first hand at last years u19 comp. Guys that played Craven week or even made SA school side, the majority were well below par.

  I also feel sorry for them & the game against Wales will be even tougher. Not nice going to a World cup with maybe 3 losses in a row. I think a lot of them will feel uncertain about their place in the team after Louis Koen’s comments.

  So many things to change & correct, so little time.

  ReplyReply
 16. @JustThinking: wait, what you on about? The two starting props which which struggled from the first scrum were both U20 and both from the Lions. A few of the Eng side were 18 years old including their hooker who shone. It’s plain to see the coaching is an issue and was in 2018. The conditioning of the guys is terrible. They look unfit and some are in really bad shape (yes I’m referring to the props…how can this be acceptable when they rugby professionals). The coaching team have had these guys for multiple camps and warm up games and don’t have much to show for it in my opinion.

  We have a tough group which includes Georgia, NZ and Argentina so may not even make it out. The fat lady is warming up in preparation for both Roux and Koen to be sacked.

  ReplyReply
 17. @Slam:
  I didn’t say the starting 2 were the best either.
  I agree, their conditioning is way below par. These guys can’t operate after 20 minutes, never mind trying to make 50 minutes in a game.
  I agree 100% with you. You have to ask yourself, what has Chean Roux & Co been doing with the guys at these sessions.

  There are better props from last years u19 comp, but were overlooked for that one reason – Numbers.
  Speak to any of last years U19 coaches & ask them which team had the best front row & I can guarantee you that it wasn’t the Lions.

  ReplyReply
 18. So the Bokkis snatched it 35-31 in the dying minutes.
  Well done!
  Hope this is not a flash in the pan.
  But what was different?
  Yes the Bokkies got assistance from Welsh yellows, but such a drastic turnaround must have been caused by something.
  Perhaps the players ignored the “coaches'” advice. Don’t know, but it can’t be coaching. That’s for sure!!

  ReplyReply
 19. Net ‘n brokkie inligting wat interresant kan wees. Conan le Fleur en Caleb Dingaan het albei dieselfde laerskool loopbaan gevolg. Weet enigeiemand hoekom Conan weg is by die Haaie. Sien hy speel klub rugby by Vredenburg?

  ReplyReply
 20. @PlattelandMan: CLF committed to the Bulls and not the Sharks after he left school. However his rugby career path in Pretoria was conditioned upon him getting into Tuks. When that did not materialise, he returned to KZN to play club rugby for a while.

  The pro rugby career path was definitely not easy in the past and has been made even more difficult by the Rugby Unions feeling the financial pinch and ultimately reducing the number of junior contracts.

  It makes for an interesting discussion though:
  Hypothetically:
  You are a schoolboy rugby player with an ambition of becoming a pro one day. It’s one of the riskiest career choices to make and the odds of succeeding are low and now there are fewer Union contracts than ever before. To improve your chances of succeeding, do you prioritise rugby over study? If you make the academic grade you can at least go to varsity, play in a relatively good system, while working your way towards a degree. But to assume you can pursuit both objectives (pro rugby and degree) with equal commitment is not realistic. A few have had the ability to achieve both. For most it eventually boils down to one or the other.

  For the sake of our standard of senior rugby we should praise those with the talent who have the courage and conviction to chase their rugby dreams.

  ReplyReply
 21. @beet: @PlattelandMan: Very very strange that no union would have given conan a chance, in 2018 i thought he wil be one of the 20 year olds in superrugby????? Very strange

  ReplyReply
 22. @Wondermaar: A combination of things worked against him I think. Firstly he turned 19 in matric which had proven to be a far more difficult route to the top especially when there was an U19 national championship.

  Secondly he is quite a short player. Also the power advantage he had over peers is bound to be gone by the time he reaches u21.

  Other than that, no reason he can’t bounce back if he has the right attitude.

  ReplyReply
 23. @beet: @Wondermaar: I saw him play in the Saldanha super 8 series a while back and he did look quiet at forst as the guys do match him physsically.

  I only saw him listed at the sharks in this thread. I very talented young man from a very humble background. Hopefully he gets a chance at a smaller union.

  ReplyReply
 24. @beet: U think the safest bet for a player at school level is to prioritise academics. The Varsity system is improving leaps and bounds. Hopefully something can be done to make club rugby as competitive as it once was and give players a chance to showcase their skills.

  I do think that more and more players will go abroad to make their money while they can.

  ReplyReply
 25. @PlattelandMan: @Smallies: I once knew a student who wanted to become a patent laywer, so he was getting a engineering degree and once completed he was planning to do a law degree. There was also articles and bar exams etc after that. Bright guy but couldn’t do the two degrees simultaneously. Becoming a top rugby player involves takes up time and is extremely hard work. So it’s a big ask for a student to get a meaningful degree and progress towards being a viable pro rugby player.

  I spoke to a Varsity rugby recruiter recently. He said of 80 applicants only 10 met the Varsity academic acceptance standard, so we have to appreciate that even in these times of perceived lower educational standards, its still difficult for talented rugby players to make the grade.

  Smallies is right though. The uncertainty of making it in rugby is high. If the option is there to get a degree its worth taking. For that to happen prioritise education at school.

  @PlattelandMan: the Varsity Cup offers wonderful exposure but its not necessarily in SA rugby’s best interests (not that other decisions made of late by SARU have been). Look at UJ. They are reducing their rugby budget all the time. Soon they will be a VC Challenge team at the rate they are going. UCT is still academics first, rugby second. Rugby players posing as students are working towards Transport degrees. But the something that they offer to rugby is better than nothing. Hopefully something emerges that is well aligned to keeping SA on track as a leading rugby nation because this status is going to come under increasing threat.

  ReplyReply
 26. @PlattelandMan: Sorry. I assumed that since he was playing club in Durban he would be available for the Sharks.

  Now that you have provided an update, I will change his union.

  ReplyReply
 27. @beet: yes and no ,i feel that a union should invest in a player as a whole ,if they offer that player a junior contract tie it in with some sort of education be it a trade a diplome or a degree, dont just throw money at the kid and when he cant make the step up to senior rugby boot him out the door,at least give him something else to take away from there than torn acl ligaments

  ReplyReply
 28. Odd that Apollis and Muller du Plessis won’t be there! Any specifics on why not? Did they just not make the team?

  ReplyReply
 29. @Ricardo12Volkies2012: I think that Apollis is still u19, so I guess that he will get another chance next year. Muller missed the u20 trials/camps as he was playing for the Blitzbokke. Also, the final Sevens Series event in Paris would clash with the u20 RWC, so perhaps he chose the Blitzbokke over the u20 RWC?

  ReplyReply
 30. @Vleis: Good luck for this coming Sat, remember our conversation :lol: I call it the derby of the breathtakingly beautiful…. :lol: Both schools by far the most beautiful in PTA and in terms of infrastructure and facilities don’t have any competition.

  Both always very acomdative to the Union when it comes to trials and play off matches to use their top notch facilities, specially cricket.Alwyays looking forward to go there.

  ReplyReply
 31. @Grizzly: :lol: :lol: When my lightie had just started at St Alban’s, his first cricket game was at home v St John’s. One of the other gr8 parents (who also had a son in matric) told me to come and have some of the free tea and scones with him in the pavilion. I declined as I’d just had breakfast, but he replied, “Mate, we pay massive school fees…so you will learn in time to at least try to recover some of it!!” :lol:

  ReplyReply
 32. @Vleis: :lol: :lol: Yes,I have fond memories of those free cuppuchinous and scones!

  Just in terms of location,I wonder what’s the market value for the land without improvements,both schools? 8-O

  ReplyReply
 33. Thanks for update and perspective @Beet. The team has pleasantly surprised me from the first tourno game. Moves being done at speed, good angles running and good support play. Few guys definitely putting up hands to go far. Interesting to compare those that have “supersport” experience to others that are performing well?!
  Few passengers though. Luckily there are formal and informal player assessment software programs available. More than hard work required though. If you don’t stand out as individual, you better make sure you let quite a few others stand out ;-)

  ReplyReply
 34. @Smallies: Soos jy eet ek ook baie graag van daardie koek. Die baba Bokies was uitstekend gisteraand. Elke liewe een van daardie manne verdien n kompliment.
  Welgedaan!!!

  ReplyReply
 35. I believe there was a bit of controversy on the number of KZN representatives. Well besides JJ, DR was a human wrecking ball ,Pepsi Buthelezi led admirably from the front and Hendrikse controlled things beautifully from the base. I think we are sometimes too quick to down play the boys from the Last Outpost. :lol:

  ReplyReply
 36. @star: Howzit Star. You are correct, don’t under estimate the “Last Outpost”. How was that try JJ scored? The tight head prop of SA was a BEAST. Was a fantastic game, always nice to bend the AB’s over and give them a 2 3. As for that ref!!!!!!!!!! Great win for the KZN U20 Side, sorry man I mean SA U20 Side.

  ReplyReply
 37. @star: KZN guys performing very well. Richardson is an absolute workhorse – flashes of Schalk Burger (scuze ze pun). He was also looking for work all the time. JJ needs to perform for longer than 10 minutes in a game, but showed his worth. Saw the ref become agitated with Pepsi’s frequent chatter. He should focus that energy on game.

  ReplyReply
 38. My biggest concern where our scrums and lineouts based on pre-WC games… They seem to have adressed this and our scrum functioned beautifully last night. I too am enjoying the humble pie..😂

  ReplyReply
 39. @Riempies: jou kommentaar is baie innemend en in opsigte waar. Tog weet ek daar is manne wat diep peins oor werklike bydrae.

  ReplyReply
 40. The biggest difference between the warm up matches and how they play now is the game plan.
  Well done for changing and start playing.

  ReplyReply
 41. If ALL team members play without fear of failure, we should win easily tonight.

  ReplyReply
 42. Hoeveel keer het die bal vandag geloop in ‘n volle agterlyn beweging? Wat ‘n absolute belaglike spel patroon

  ReplyReply
 43. Very disappointing….the Frogs were tactically more astute, we played right into their hands.
  Frustrating to see, after a poor 1st half, to see us dominating the first 20 minutes of 2nd half, camping inside their quarter, crashing into them, conceding turnovers or make silly mistakes

  Zero points for all that effort, first time they got in our half, concedes penalty…extends lead to 17-7
  Conditions were not good, but poor performance…sadly
  @4×4: ja, bal nie een keer verby senters gekom nie, selfs loskakel kwalik bal gekry…..frustrerende wedstryd….daar was spasie wyd….nooit benut nie

  Frustrerend om die tipe 9 man rugby te aanskou, veral as jy dit so swak uitvoer…helaas, die NZ game het ons te gou bly gemaak

  ReplyReply
 44. @Vyfster:our guys were too impatient. They need to understand there is a difference between being fast (in execution) and being hurried. They were the latter. Bit of change in game plan at start of 2nd half gave them opportunities, but alas. French played without fear and effectively targeted our weaknesses.

  ReplyReply
 45. Hopelik is die die einde van chean the visionless en louis the one dimensional. Ons kort regtig nuwe afrigters op O20 vlak….

  ReplyReply
 46. @Smallies: Luckily I didn’t have me some of that pie!Very disappointing…I’m afraid this is more than good enough for SARU these days…semi final…so expect an exstention of contracts for coaching staff :evil:

  ReplyReply
 47. What I can’t understand and I’m not being sarcastic now…If you look at Boishaai tour to NZ and the past 2 years WSF,at /18 level no one around the globe have an answer to our skill,pace, intensity,set pieces.etc.We like light years ahead ahead of anybody.

  Yet less than 2 years later it’s gone…coaced out of the boys…I look at someone like Papier who’s demoted to SS challenge because of his KICKING game!!!IMO none of the Bulls nr 9 in his class…yet because he doesn’t fit in this kicking patern mentality,his demoted to lower ranks!! Slowly but surely his loosing his confidence and ability to believe, because he can’t put a uppie on a ticky!

  Just something of the point…Is there a better rugby player than RG Snyman at the moment??

  ReplyReply
 48. The biggest mistake the Bokkies made last night was again thinking that force over finesse will win the match. I was extremely disappointed with the game plan as I believed the plan against the BB was brilliant. We still in the mind-set that we can bullie any team upfront. Last night we could have kept the back line on the bench and only played with the forwards.
  I do not think we passed the ball one’s to the wing. They were the best spectators of the night.
  As I praised all the players in my previous post this time I can not do the same.
  Ag nee manne… :evil:

  ReplyReply
 49. I wonder to what extent the players have scope to change the game plan and adapt to conditions (opponents)? The team looked a bit out of sorts with the French game plan and as @Riempies mentioned, just tried to bash even harder. No real thinking, adaption and game plan change. Good coaches enable their players. It seems the norm in several teams and levels is that coaches drill structure and form with very little allowance for own (or team) innitiative?

  ReplyReply

Leave a Reply