SA Schools rugby team 2013

# NAME TEAM SCHOOL
1 Ox Nche Free State Louis Botha
1 Thabani Mtsi Border Selborne
1 Thomas du Toit WP HJS Paarl
2 Daniel du Plessis WP HJS Paarl
2 Francois Steyn Bulls Affies
2 Joseph Dweba Lions Florida
3 Conraad van Vuuren Pumas Nelspruit
3 Ruan Kramer Free State Grey College
4 Daniel du Preez KZN Kearsney
5 Abongile Nonkwantana Bulls St Albans
5 JD Schickerling WP Paarl Gim
6 PJ Toerien Bulls Garsfontein
6 Refiole Rampeta Free State Louis Botha
7 Jacques Vermeulen WP Paarl Gim
7 Jean-Luc du Preez KZN Kearsney
8 Rikus Bothma WP Paarl Gim
9 Justin Phillips Bulls Waterkloof
9 Remu Malan Outeniqua SWD
10 Brandon Thomson Pumas Ermelo
10 Dewald Human SWD Outeniqua
11 Duhan vd Merwe SWD Outeniqua
12 Warrick Gelant SWD Outeniqua
12 Daniel du Plessis WP Paul Roos
13 Leolin Zas Boland Hermanus
13 Jurie Linde Bulls Affies
14 Grant Hermanus WP Paarl Gim
15 Malcolm Jaer EP Die Brandwag
15 EW Viljoen Free State Grey College
ADDED Free State Grey College
15 RG Snyman Bulls Affies
15 Marco van Vuuren Valke Transvalia

160 Comments

 1. Am I right in saying there are 10 ‘Previously Disadvantaged Individuals’??

  Ox Nche, Thabani Mtsi, Joseph Dweba, Abongile Nonkwantana, Regiole Rampeta, Dewald Human, Warrick Gelant, Leolin Zas, Grant Hermanus, Malcolm Jaer.

  ReplyReply
 2. RG Snyman and Hyron Andrews left out? Both started ahead of Nonkwantana for Bulls?

  ReplyReply
 3. Geez some glaring omissions even other players were surely picked on reputation…..RG Snyman,Dylan Vlok,Marius Louw,Marco Holmes you guys have a bright future hard luck.

  ReplyReply
 4. @ruggaman:
  I’m very disappointed with RG Snyman’s exclusion :( ……no worries though I’m pretty sure under Victo r Matfield he’ll flourish at the Bulls.

  ReplyReply
 5. @vatikaki: Jammer dat jy, met jou trui en jou lys, almal oor dieselfde kamp skeer. (Die wat wel op meriete is, ingeslote.)

  ReplyReply
 6. @Muzi: Do not want to attack Bulls but the coaching staff and gameplan cost him his place, be honest forget his obvious talent and judge him only on performance this week.

  ReplyReply
 7. @Muzi: Got to agree with you Muzi. RG Snyman very unlucky. I would have liked to see Daniel Maartins, Pumas no 6, in the team as well.

  ReplyReply
 8. Ruan Potgieter, Ayron Schramm, Edoard Zanberg, RG Snyman, Geor Malan, Dian Koen, Johan Momsen, Ryan Oosthuizen, Corne Vermaak, Stephen Rautenbach…..the list goes on and on…

  ReplyReply
 9. @Tjoppa: Trix het reeds die hasepad gekies. Sy weet dit kan n lang naweek raak sou die Magtige Bulle verloor :twisted:

  ReplyReply
 10. @vatikaki ek dink daar is 12 – daar is manne met Afrikaanse vanne wat spelers van kleur is.
  @Muzi en Woltrui: Ek is jammer maar ek verskil oor RG – werksverrigting waar dit saak maak is nie op standaard op hierdie stadium nie. Gaan kyk mooi na bie teleurstellende Bulle se wedstryd dan sal jy sien wat ek bedoel. In hierdie geval is Size nie alles nie…..

  ReplyReply
 11. @Muzi: Yes Muzi, I think RG Snyman was very unlucky. Is Hyron Andrews a 1995 or 1996 “model” ? Will he have another chance next year ?

  @TheGoose: Valid point IMO as well about one more lock or loosie: 3 locks and 5 loosies were picked; 3 loose head props as well !

  ReplyReply
 12. Die Bulle se swak vertoning skryf ek toe aan ‘n wedstrydplan wat werk vir die afrigter se skool – maar die spelers van die ander skole speel ‘n ander tipe rugby en het ander tipe talente daarom was hulle nerens te vinde nie. Bulletjies julle het hard probeer – lig maar die koppe op!

  ReplyReply
 13. @Muzi: Muzi I have only seen one game of Reynolds and he impressed me as well !!
  So the Bulls and WP supporters can agree occasionally !! :wink:

  ReplyReply
 14. @BuffelsCM:
  This was Hyron’s last chance to make sa schools he’s joining the Bulls in 2014….he had to make way for Abongile against WP.

  ReplyReply
 15. @Hanswors:

  Wie is hulle? Ek glo nie so nie maar kan verkeerd wees.

  Gaan gesukkel wees om 5 of 6 in die begin span te kry, jammer om te se.

  Ox Nche maar dan voel ‘n mens maar jammer vir Thomas du Toit (vaskop?).
  Dewald Human
  Grant Hermanus
  Dalk vir Warrick Gelant op heelagter? EW Viljoen sal ook nie bly daar oor wees nie.

  ReplyReply
 16. @Hanswors: Stem nie saam Hanswors. Miskien het ander spelers, wie nie hul werk na behore gedoen het nie, RG n plek gekos. Ons hier by die Bulle vat hom in ieder geval met n “smile”. Ek vermoed hy gaan nog groter spore trap as enige van die ander gekose slotte. 8)

  ReplyReply
 17. @Hanswors:
  EW Viljoen may be talented but IMHO he was selected purely based on reputation he went missing in action against the lions and EP….

  ReplyReply
 18. I would have picked Lungelo Gosa and Innocent Radebe as my flyhalves.. and if we’re going on reputation instead of CW performance, I also would have taken Keyter instead of Jaer; Hearn instead of Zass and Maartens instead of Toerien. Then again, there will never be a team that makes everyone happy.

  ReplyReply
 19. How many of these guys have another year at school and maybe add in to the table where the others will be in 2014.

  ReplyReply
 20. @Muzi: I became friends with RG’s grandpa during the week and had to SMS the sad news through to them as they left early. They seem rather philosophical about his exclusion.

  I’m sure the lad will bounce back.

  ReplyReply
 21. @RuggaZ: you must be joking! Have you seen Dewald Human play? He was by far the best flyhalf at the CW and did not make the team on reputation.

  ReplyReply
 22. Qou vadis Bulle?
  WP wen Ls CW
  WP wen Hs Cw
  WP wen Grant Khomo
  WP laat BB soos amaruers lyk op Super 15 vlak
  Einde van n era?

  Bloggers gaan maar groot.Bulle is gebere!!!

  ReplyReply
 23. @Rugbyrealis. Daar sal nooit ‘n einde aan die Bulls era wees nie. Alle provinsies het tjekboeke, hulle s’n is net dikker, vandaar die “cross-border” aankope op skoolvlak reeds. Boonop is hul eie skoolspelers propvol talent.

  ReplyReply
 24. @vatikaki: Ou maat as jy na Warrick Gelant en Dewalt Human verwys as PDI spelers dan weet jy nie veel van die sport af nie , met respek gese. Dus die manne wat saam met Duhan vd Merwe van die voorste puntemakers en drie drukkers in die premier skole liga is, terloops dus die manne wat julle deurmekaar gehardloop het vroeer in die jaar op julle eie veld. Ek doen graag ‘n beroep op jou en die ander rugby liefhebbers om die seuns nie te oordeel op hulle kleur nie maar op die talent wat hulle het. Ek en baie ander het respek vir die manier wat Boishigh rugby speel en bevorder in die WP, don’t spoil it met onnodige kommentaar. En as jy dalk wonder ,..ek is ‘n wit ouer ( pa) van Outeniqua.

  ReplyReply
 25. @woltrui: Ek skree vir die Cheetahs op senior vlak maar is hart en siel in Bulle skolerugby…..

  ReplyReply
 26. @Hanswors: Ek stem met jou oor RG… Het baie meer van hom verwag! Die Bulle se span as geheel het egter teleurgestel – Daar is baie talentvolle individue in die span, maar die spelpatroon het veel te wense oorgelaat… Vraag is egter of hulle iets daaraan gaan doen vir volgende jaar se CW

  ReplyReply
 27. Interesting to see that that WP the best side gets 6 players, Lions the second best side only 1, and then the Bulls who only managed 1 win against KZN gets 5 reps.
  Well done to the Lions for playing really well as a team and very hard luck to the Bulls……..or is there more to it?

  ReplyReply
 28. @bhkgpa: I didn’t say that Human was selected on reputation or that he was poor during the CW, and that’s not the case with Thomson either. I was actually expecting Human to be selected as 1st choice alongside Gosa/Reynolds, but my worry is that Human’s size will be exploited. As I said, I would have had them as MY flyhalves, just an opinion.

  ReplyReply
 29. @Deon: Iets doen die WP reg.Ek gun hulle dit,maar dit maak seer.Dalk het hulle meer natuurlike talent.In die Noorde kompeteer ons dalk te veel met sokker wat baie gewild is onder die swart mense.Oor die algemeen is ek bekommerd oor die welstand en toekoms van rugby.Ons sal meer moet doen vir die voorheen benadeeldes om rugby te red.Daar gaan net nie meer BOERE wees om die game te speel nie.In Noordewes is daar slegs een sgn Makroskool oor

  ReplyReply
 30. Daar is beslis oorgenoeg talentvolle seuns in hierdie CW gewees om twee baie goeie spanne in die veld te stoot . Die geld wat ons gaan spaar met al die senior spelers wat oorsee vertrek moet in junior rugby terug geploeg word.

  ReplyReply
 31. Interesting team. The comment about Bulls costing RG Snyman selection could be valid. He was good against KZN then went AWOL for the rest of the week. This might be the making of him he’ll see that there are no guarantees in life ( even at 205cm) and will hopefully work harder and become an even meaner machine.

  Human continues to defy his size. He’s such a good player. I’ve seen him dominate for his school and he was brilliant again at craven week. There’s still hope for good technical player even though they may lack in size. Lion’s Hadebe was unlucky, just not enough places going around.

  Pity about Schramm. I was hoping that the selector had seen enough in the Bulls game to keep him in mind. Can’t blame them though. Not enough crucial game time.

  Generally a good team and you could pick another team from the payers that missed out and still have have world beater. So much talent.

  ReplyReply
 32. @Predator:

  I was under the impression that being referred to as a PDI player was merely an acknowledgement of that persons skin color. It’s a reality that there are expectations which have to be met.

  In other words, would they have been disadvantaged under the apartheid regime, meaning they are a ‘previously disadvantaged individual’?

  Nowhere did I say they were ‘quota’ selections.

  Let me know if I’ve got the wrong end of the stick here. Interested to know whether I’m confused or whether you’ve got every little going on between the ears. Cheers.

  ReplyReply
 33. @Predator: @vatikaki: This is the exact reason there is a problem with the quota system, because it is insulting to those who are there on merit, insulting to those who didn’t make it as there were players ahead of them not on merit, and so the story continues. Until there is no prescription there will always be questions raised as to merit – all with a racial undertone. This is unnecessary.

  ReplyReply
 34. @tzavosky:
  Agree with you concerning RG Snyman he will only get better remember last year he was out injured with a terrible double leg break that kid will prove a lot of people wrong!

  ReplyReply
 35. Mr Speartackle the “beckham” twins :mrgreen: were selected before the craven week….. :evil:

  ReplyReply
 36. My starting 15

  1) Thomas d Toit
  2) Daniel du Plessis
  3) Ruan Kramer
  4) Daniel du Preez
  5) JD Schickerling
  6) Jacques Vermeulen
  7) Jean-Luc Du Preez
  8) Rickus Bothma (Cpt)
  9) Remu Malan
  10) Dewald Human
  11) Duhan van der Merwe
  12) Warrick Gelant
  13) Jurie Linde
  14) Grant Hermanus
  15) EW Viljoen

  ReplyReply
 37. Well done to all the players selected, I’m sure there are some proud parents out there. To those of you who didn’t make it, tough luck, keep working hard as your real rugby careers only start in 2014.

  Glad Schickerling and Gelant were picked. The Beckhams will add the necessary spark in the pack with Jean-Luc coming on off the bench. The Boishaai 3 deserved a place as well as Dylan Vlok or Maartens from Pumas.

  Picking the Bulls’ 3rd choice lock once again proves that the system is still found wanting.

  On a senior note I still believe there’s no better rugby player than Deon Fourie, he completely destroyed the Bulls loosies and made The Mentalist look very ordinary.

  It’s Sunday today boys, no insults or rude remarks, and that goes to Spermasem as well.

  ReplyReply
 38. Die SA Skole 2013 span reflekteer dieselfde eienskappe as al die vorige jare se SA Skole spanne wat gekies is nl. Watter spelers verdien dit om volgens spelpeil gedurende die Cweek in die span te wees,watter spelers het die hele 2013 great rugby gespeel vir hul onderskeie skole maar hul provinsies se swak uitslae en vorm het daartoe bygedra dat hulle nie soveel geleenthede gegun is om hulle talente te wys op die week nie,die verassingkeuse van spelers wat nie in die Wildeklawer en Premier Interskole Skole is nie en dan of die regte PDI spelers gekies is.

  IMHO is al die bogenoemde kategoriee spelers ingesluit in die span asook n ekstra kategorie spelers wat in die span is grootliks met die hulp van hul span se goeie vertoning gedurende die Cravenweek.

  Ek is egter bly dat die keurders vir die eerste keer volgens my kennis 2 spelers gekies het wat nie eens aan die Cweek deelgeneem het nie nl.Gelant en Schickerling.

  Wat my egter verbaas is die posisionele samestelling van 4 hakers en 3 slotte. Die hakers is die een posisie in die afgelope Cweek waar daar regtig min spelers van kwaliteit was,hulle ingooie oor die algemeen oor al die spanne was regtig nie goed nie. Om n 4 de slot soos bv Eduard Zandberg ( SWD ) te gekies het sou baie meer vir die span beteken het in die opkomende wedstryde teen Engeland ,Frankryk en Wallis as om n onnodige 4 de haker in die span te gekies het.

  ReplyReply
 39. @Speartackle:
  For the first time in years the Bulls tight five looks vulnerable….we can’t win away from fortress loftus…we were bullied by Eben,Deon,Elstadt even little Ntubeni was a beast.
  Any world class loose forward will look average behind our dodgy scrum I’ve never rated those two potties at all.

  ReplyReply
 40. @Speartackle, why on earth do you think that Nonkontwana was the Bulls third choice lock. He wasn’t. He is an amazing player. I had the fortune of watching him at academy week last year and he was powerful and dominated rucks and contact and his line out work was fantastic. If he was not injured for the most of last season, Andrews would have played second fiddle to him in last years team. The Bulls would have picked their strongest team for day 2 knowing that would be the game that sends them to the Final. The fact that he offers loose forward option was another deciding factor. You can’t discard his experience from last year and the fact that most people view him as a potential leader in the side. So please guys don’t spread doubt over things that are perfectly legitimate.

  ReplyReply
 41. @ Speartackle : Even though Abongile was 3rd choice, he made the side last year even as an Academy player. You’ll se that the players who made it last year are also there even the ones who could not compete at the Week.

  ReplyReply
 42. The Doops are great, but looked a little unfit and heavy for me, probably down to season injuries. A fitness camp can sort that. Also can someone give them tape or elastics for their socks, always down on their ankles….

  ReplyReply
 43. @Tarpeys:
  I think Bulls will eventually move Abongile to blindside flank he lacks height RG Snyman and Burger van Niekerk will probably start ahead of him in the Bulls 2014 under 19 side.

  ReplyReply
 44. @Grasshopper:
  I think the same can be said about the inspirational Boland captain Hanro Liebenberg he looked way too heavy at number 8.

  ReplyReply
 45. @Muzi: yeah, another big exclusion! Zanberg from the Kwaggas can feel aggrieved but he is in grade 11 so maybe next year. Kwaggas are going to have to rebuild in 2014, same with Kearsney…

  ReplyReply
 46. @Grasshopper:
  Kriek’s Paul Roos side will rattle a few feathers in 2014…….Kearsney had a damn good side this year….Zandberg will have to step up in 2014.

  ReplyReply
 47. @Muzi: yep, five Glenwood players to watch in 2014 will be Joubert, Khanyile, Jonas, Van Niekerk and Tredoux….they will be our spine, but lacking locks again. Hilton poached our best lock Gouws who played Academy, very good player that…

  ReplyReply
 48. Anyone reckon Warrick Gelant would make a good fullback?

  Looks a bit small to be playing at inside-centre.

  He’d be probably one of the smaller midfielders playing senior rugby if he goes that far.

  ReplyReply
 49. @Woltrui: whoops forgot him too, but I think he will play flank in 2014. A young no8 called Brandon Staples will probably play 8.

  ReplyReply
 50. @Muzi: More likely, in 2015. His u15 group of last year who are now unbeaten as u 16’s thus far, will then be the core, but yes next year looks like a prospect. But then you can never tell. Sides improve, get better players etc. He is a very good coach. Glad he had the players to prove this.

  ReplyReply
 51. @Woltrui: Debbie van “Debbie does Dallas” ook ou Woljol. Dis hoekom “my bloed bly blou Hygende Meyer” nooit vir ons die beste van Aplon en iemand soos Kolbie sal laat geniet in ‘n Boktrui nie.

  ReplyReply
 52. @Woltrui:

  Yes, they do.

  And having noticed that he’s played plenty of fullback, I wonder whether this may not be the best position for him as a senior. Would be interested in others opinions.

  ReplyReply
 53. @vatikaki: 20 Julie gaan interessant wees. Jul span sal baie put uit jul spelers se vertonings by die 2toernooie. PRG bietjie minder spelers betrokke gehad. Hoop maar Kriek kan die beste uit die Rosers haal.

  ReplyReply
 54. @Muzi: Yes Muzi we have discussed Liebenberg’s size. As I have said earlier during the week, I’ve seen him playing last year. Then he was IMO quite a bit quicker around the park. This obsession with size and bigger is better is not always the right “thing”

  ReplyReply
 55. After close consultation and a short deliberation the selectors decided to pick almost 90% of my suggested team, for which they need to be commended. Well done to all the selected boys, and especially those from the 2 southern powerhouse provinces.

  ReplyReply
 56. @Muzi: The 4 WP Country Districts schools, Wynberg and ‘Bosch will be good for the next 2 years, Boland especially, building for a big 2015.

  ReplyReply
 57. @vatikaki: @McCulleys Workshop: I apologise if I have expressed myself aggressive and played the man, but these boys that are playing today were not even born in that era , they are not disadvantaged today and should not be referred or treated in that sense. I can only comment on the boys from Outeniqua because I follow their progress very closely. They have cut their teeth and learned their skills in a rugby environment that was open to all. They have excelled above the rest of their peers. tthey will do us proud. No harm intended Vatikaki, but it was nice to beat you this year,…last year you humiliated us on our own field from u/14 through to 1st team, a sad black day for us.

  ReplyReply
 58. @Woltrui: Sy was ‘n besonder begaafde aktrise wat glo in die jare 70 die manne se bloeddruk opgejaag het met haar eskapades. Size was vir haar ook belangrik. Anyway. Wil nie jou suiwer opvoeding befoeter nie. Hoor noudie dag julle het nou ook Loslyf op die rak daar in Persblomstad!

  ReplyReply
 59. @Ploegskaar: Ploegie, voor jy nou weer ‘n selfopgelegde afwesigheid op die lyf loop. Daai o 16’s van Boland is goed maar het nog altyd teen Gim en Boishaai swaargekry. Teen ons lig hulle die game en ek het net respek vir hulle. Onthou net, ons o16 groep is dan matriek en Gim en Boishaai het paar goeie spelers. Uit ‘n WP oogpunt gaan genoemde skole ‘n sterk WP groep vorm. Reken egter 2015 gaan Maroon wees.

  ReplyReply
 60. @Predator:

  I understand completely what you’re saying and agree 100%.

  HOWEVER, by the government they are still seen as PDI’s and therefore can or may be used in a way that we wouldn’t like to see them used. This has nothing to do with me, it is merely an opinion.

  At this moment in time the expectation is a 1/3rd of the 23 should be those who the government perceive to be PDI’s (I’ll put it that way!!!), so 8 from the 23. 5 or 6 will or should be in the starting line-up.

  I merely asked the question to confirm what the starting line-up may look like more or less. Not to make a political statement. There is no need for that, it’s something we all know about.

  ReplyReply
 61. @Koos Roos: Koos met slegs 1 reserwe in die GK-span in 2013, kan dit seker nie julle jaar wees in 2015 nie !! :mrgreen:

  Ek is nie ernstig nie! Ek hoop julle doen baie goed!! :wink:

  ReplyReply
 62. Congratulations to WESTERN PROVINCE for a superb performance and entertainment (at Craven Week and last night).
  Congratulations to OUTENIQUA with their 4 representatives in the SA schools squad.
  Congratulations to PLOEGSKAAR – seems that you after all have some influence over the selectors. Perhaps the WINE!
  NINE boys from the top 3 ranked schools in the 28 boy squad. Should have been more!
  Good luck to the boys in your upcoming games!

  ReplyReply
 63. @Speartackle: Fourie vs The Mentalist is one of the best observations I’ve ever “heard”. :mrgreen: Any more resemblances apart from the Beckhams?

  ReplyReply
 64. @Grasshopper: yeah Kearsney will be under the radar. Tedder (10) and Visser (1) on the only 2013 starters returning.

  There are some good players coming through on Dixon (5), Pau (12),Luyt (2), Tedder (13) from the u16’s.

  Solid grade 12’s we hope will be Tedder (8), Rich (7), hlongwane (14) and Harris (15).

  The poor buggers will need to man up and play as a team, ESP as their away games are: Glenwood, College, MHS, Hilton, DHS.

  ReplyReply
 65. @Koos Roos: Ek glo die toekoms is Swart, veral 2015 waneer die huidige o16 en o15 groep gaan saamspeel. Tyd sal leer, maar soos ons weet raak Boland seuns net groter en beter hoe ouer, meer so as meeste…..

  ReplyReply
 66. Congratulations to Tygerberg HS for producing another SA Schools player in PJ Toerien as well. He was there until last year before Rugbyman and his philanthropist friends relocated him to Garsfontein this year, of wat praat ek ou tjomma?

  ReplyReply
 67. @Ploegskaar: You make an interesting observation about the player PJ Toerien. This begs another question, though. One you will be better able to answer as I won’t even contemplate answering it as I don’t know the boys – I just watch SBR for the love of the game. (I had to check who PJ Toerien is and noticed he was selcted as no. 6 flank).

  Do you think he would have been selected for WP had he remained in Tygerberg and still made the SA Schools side? If not, the move was good for him. If so, he should have stayed.

  Aother question you might be able to answer:
  Apart from PJ Toerien, are there other players in the team who made it as a result of relocation?

  ReplyReply
 68. @kcob: yep, and that is if Tedder plays rugby next year. He may decide to choose a sport and cricket may win as his real future could be there considering his physique. Looking forward to stopping the rot against Kearsney at Glenwood in 2014….

  ReplyReply
 69. @Grasshopper: yeah, the KC vs GW the last two years must weight heavy with the GW boys.

  I heard the Sharks guys want Tedder on a conditioning program. He just seems like a Honiball physique. Dewald Human is lighter than Tedder is. As for cricket, I think the lad must do both and enjoy school.

  Could interesting seeing three Tedders in the KC team next year! Classic.

  Phew, now time to chill after a busy rugger season. Later boys.

  ReplyReply
 70. @Speartackle: Yes, ideal producers of PDPs But the Cherries, full of CDPs, still beat them. So simple- one supplies the merit teams and the other, Qs

  ReplyReply
 71. @Predator: if they don’t want to have the pdi tag just play them as non pdi -whites – and give the real pdi a chanche

  ReplyReply
 72. @Koos Roos. Ek stem min of meer saam met jou. Ek reken ook 2015 gaan Maroen wees, maar ek reken 2014 gaan reeds ‘n sterk maroen skynsel hê, en 2016 gaan ongetwyfeld maroen wees. Ek sien Hein Kriek het laas week getweet dat daar 8 PRG oudskoliere in die WP O/19 22 ingesluit is. Een van die positiefste gebeure vir my die afgelope paar jaar in WP skolerugby is die ongelooflike opkoms van Tygerberg. Voor Eben Etsebeth DINK ek Faffa Knoetze was hul laaste Springbok. Ewe skielik wen hulle ons, en is al ‘n paar jaar Bishops se nemesis. Vandat post matrics nie meer mag meeding nie het Bishops half in die vergetelheid verdwyn.

  ReplyReply
 73. @vicci: Often wondered if this “tag” that we hang on them,..inspires them to greatness,..or subjectively breaks them down emotionally. We as adults have complicated this issue almost beyond normal repair. We are a rugby hungry nation with an insatiable appetite from Bulletjie rugby to The Boks and beyond,… and I contribute to this myself.

  ReplyReply
 74. @Djou: Toerien was laasjaar in die WP o16 span en ook opgeneem in die SA o16 HP squad – so om jou vraag te beantwoord, ja hy sou sekerlik dit gemaak het indien hy by Tygerberg gebly het.
  Die probleem kom egter by ‘n skool soos Tygerberg (en ander skole in die Noordelike Voorstede) se “nie-POC” spelers wat sukkel om WP span te maak omrede soos almal weet voorkeur verleen word aan die Groot 4 van die Paarl / Stellenbosch.

  ReplyReply
 75. @Deon: En as ek so kyk na wat aan die opkom is, dan lyk die vlg paar jaar baie belowend vir die Tiere.

  ReplyReply
 76. @kcob: How many games do you play a year? Only second quarter? Cant be much with only 4 away games.

  ReplyReply
 77. @BuffelsCM: Buffel, ons het daai wond nou net mooi skoon gelek gekry. Sulke goed gebeur en solank die seuns iets positiefs daaruit haal. Maar ja, dis nodig om jou voete op die grond te hou. Die o16 groep in die Wes Kaap is besonders. Dit sluit seuns in wat nie in die sg. sterk skole is nie, in.

  ReplyReply
 78. @Ploegskaar: Ou Ploegie, ons sal maar daai game saam MOET kyk. Soos hulle se:Put ypur money where your mouth is. Hier is baie getuies. Noem die bet.

  ReplyReply
 79. @Tierklou: Ek het groot bewondering vir wat julle met veel minder as ander skole regkry. Tog ontwikkel julle goeie 7 spanne. Ek dink julle o16 span is nou al die afhelope 2 jaar ons opponente in die final. Iemand soos Eben kan ook net die skool se beeld goed doen. Wat my egter pla is wat jy aanraak oor sekere skole wat voorkeur kry. Tot ‘n beter stelsel nie in plek kom, is dit nie maar beter om die kind na sy beste kans te stuur nie? Vra maar net.

  ReplyReply
 80. @Deon: 2016? Nie so op hoogte van o14’s. Wat gaan daar aan? Weet die o15’s nie te versmaai nie. Hulle is ons graad 11’s in 2015. Saam met die o16 groep, water my bek.

  ReplyReply
 81. @vatikaki: Ken die nederige agtergrond van Grant Hermanus. Welgedaan aan Cassie en sy mense by Klein Gim en ook Groot Gim wat hierdie talent gesien het en toe suksesvol ontwikkel het! Al het julle hom in Durbanville kom “steel”.

  ReplyReply
 82. @Ploegskaar: Wel ploeg, as jy nou met die seun self kon praat sou hy jou gese het dat n baie senior amptenaar in WP rugby reguit vir hom gese het hulle sien nie vir hom n toekoms in WP nie… Gelukkig het ons n ogie vir talent… Lekker week… Ek gaan jag in Namibie so van my is dit oor en uit tot volgende week…

  ReplyReply
 83. @Djou: Nonkotwana was also relocated, played Border u16 and SA u16. Started at St Albans in 2012 from Selborne

  ReplyReply
 84. @Ludz: in fact both of Border’s probable starting locks this year are at the Bulls now, 18 year old Abongile Nonkotwana (formerly of Selborne College) and 17 year old Aston Fortuin (formerly of Queen’s College) who played Academy this year.

  ReplyReply
 85. If you were watching the Bulls vs Stormers game on Saturday, the one dimensional approach by our our countrys top side was evident and proved to be their undoing. No latitude just same old same old ( no vision).

  In many ways this to is evident in SA schools selection, it would appear that selectors are infactuated with a schools heritage, ex players legacies and provincial bias. Surely at our premier junior show piece (Craven Week) we should be employing the skills of a panel of visionary change agents!

  To the boys, and you know who you are, who did not crack the nod, we applaud you! Take this life lesson on the chin and grow stronger.

  ReplyReply
 86. @Tierklou: Tot die stelsel nie verbeter nie, is dit die harde realiteit. Daarom soveel respek vir outjies soos Kolbie. Eben hoor ek het bietjie hulp van Hennie Bekker bulle gekry. Steeds puik! My spruit het egter PRG gekies en wel, ‘n beter besluot kon ons nie maak nie. Die skool gaan oor baie meer as rugby. Julle drama ook goed. Sien uit om julle by die feeste waar my dogter deelneem te sien.

  ReplyReply
 87. @Koos Roos: Hennie Bekker het Eben eendag by Tygerberg gesien terwyl Hennie gehelp het by die O/19-span. Hy het hierdie groot seun gesien wat in die agterlyn gespeel het by die O/16s as ek dit nie mis het nie. Hennie het hom nader geroep en hom oorreed om slot toe te skuif…..dankie tog daarvoor !!
  Iets van Eben wat my nog altyd beïndruk het, is sy nederigheid. Verlede jaar het ek hom 2 keer gedurende Februarie / Maart gesien. Die eerste keer was by die MTBS-atletiek waar hy sy Alma Mater ondersteun het. Hy het reg langs my verby gestap en hy is …………”huge”

  Nie lank daarna nie, was hy ook by Boland-Landbou se rugby-dag waar die skole verkorte wedstryde speel. Die Stormers het daardie naweek ‘n loslootjie gehad. Mense het hom natuurlik gepla om foto’s saam met hulle te laat neem en hy was gewillig……met ‘n groot “smile”.

  Dieselfde aand braai mense by ons. My een vriend het die middag vir Eben by ‘n rugbyklub gesien waar hulle Superrugby gekyk het. Almal het hom natuurlik drank aangebied maar hy het die een botteltjie water na die ander gedrink !! Ek het dit al vir verskeie mense vertel. Die man se prioriteite is beslis op die regte plek !!

  @Tierklou: Tierklou ek is regtig geskok om te hoor (volgens Rugbyman) dat die Toerien-seun deur die WP meegedeel is dat hy nie ‘n plek in die WP se toekoms het nie. Dit is sulke optredes wat mense verbitterd maak teenoor Unies….en met goeie reg ook !

  ReplyReply
 88. @Koos Roos: Dan maak ons so, 2015 is hoekal weer op die Plaas. Kom ons kyk volgende jaar ‘n game of twee saam op die Markotter en dan stel ons ‘n verwante prys vas op daardie 2015 game. Hou Gim en Boys ook maar volgende jaar dop, beide se seccies en derdes is, soos julle s’n, vol gr.11’s en lekker sterk.

  ReplyReply
 89. @BuffelsCM: Mooi storie oor Eben , dankie, ek sal dit beslis aan my seuns oordra. Ek het baie respek vir sy spel en die impak wat hy op so ‘n jong ouderdom op SA rugby gemaak het. Dis altyd verblydend om te hoor dat iemand van sy statuur in rugby, nederig kan bly, dis die verskil in jou ingesteldheid as mens wat van jou ‘n goeie speler of ‘n legende gaan maak en ‘n ikoon waarna seuns gaan opkyk. Natuurlik is dit ook nodig om te sê dat hy hier by die WP sy tande geslyp het, ons doen seker baie goed verkeerd in die WP, maar hier het ons nie “geslip” nie.

  ReplyReply
 90. @Predator: Ek hoop maar net ons kan hom behou – gelukkig het hy vroeër gedurende die jaar geteken vir ‘n verdere 3 jaar (as ek reg is).
  Dit is ook so dat Eben nog genoeg van die Etzebeth-aggressie het: op hierdie stadium beheer hy dit nog redelik maar die manne het al ‘n keer of wat onder sy vel ingekruip. Hoop net hy gee nie in (vir die versoeking) om ‘n ou by te kom nie.

  Jy weet seker dat die HPC van die WP in Bellville, groter dumbells moes bestel vir Eben. Hy het ekstra gewigte aan die bestaande vasge”tape” om dit swaarder te maak. Ek dink hy doen iets soos 70kg per arm !! – sterk, baie sterk…. is nie die woord nie !!

  ReplyReply
 91. @Koos Roos: Ai, ek het ook al die storie van Hennie Bekker gehoor en ook verskeie ander wat krediet wil vat vir Eben se opgang.
  Eben sal vir jou gou sê dat dit sy o19 afrigter Gavin Beresford was wat die grootste invloed en regte skuiwe op sy loopbaan gemaak het en nie enige iemand anders nie.
  @BuffelsCM: Toerien was laasjaar by die SA o16 HP squad deur die Bulle opgeraap.

  ReplyReply
 92. @Vicci: Apparantly he is.
  @Tierklou: Thanks for the info – see also Rugbyman’s comments.
  @Ludz: Thanks. The question however is whether Nonkotwana would have made SA Schools had he remained where he was. I don’t know him and can’t comment or judge.

  ReplyReply
 93. To all the Western Cape bloggers:
  I know it is just the beginning of the season, but I have to mention this as it is not happening a lot:
  Cheetahs u.21 18 WP u.21 16 (Yes Kolbe and all the top players played)
  Cheetahs u.19 18 WP u.19 18
  :-D

  ReplyReply
 94. @Djou: Sorry, missed your earlier questions, but noted that you have been answered by the affected party (Tierklou) and the responsible party (Rugbyman). My personal take on this matter is that Tygerberg had given him an opportunity and developed him to the point that he was selected for the WP GK team and SA u16 HP squad. He had therefore received all the possible recognition available for his age group to date and was earmarked for higher honours in any event. I think he derived no additional benefit by moving, apart from reaching his goal through a different province, Garsfontein obviously gets a noddy badge and Tygerberg, who identified and developed him, is the big loser.

  ReplyReply
 95. Am I naive when I think there is something wrong with paying a schoolboy to play money? The way this seems to be going kids from as young as 13 can be full on professional athletes that get paid to do that and their studies will become less and less important. Way to better the nation.

  ReplyReply
 96. If my school is losing out because they dont pay players to attend the school then im happy they losing out. We should learn something from the US system seeing as they are failing at it and breeding dumb/unemployed/injured adults that are lost by the time they are 35.

  ReplyReply
 97. @BuffelsCM: Jy moet onthou dat elke storie sy eie kinkel het..Dit klink beter as jy iemand lok omdat “hy geen toekoms iewers ander gehad het nie!”…Die outjie was klaar in die WP strukture opgeneem, dink jy regtig enige WP verteenwoordiger sal prontuit vir n kind se daar is geen toekoms vir hom nie?…Ek sluk maar baie swaar aan daai storie!

  ReplyReply
 98. @Djou: En die “ster” in daardie O 21 sege was Tienie Burger. Op skool was hy oorwegend slot, maar iemand het in my oor gefluister om hom in die toekoms dop te hou op flank, veral vir sy hoe werkverrigting. Hy was toe ook nie as “uitstaande” gesien nie en sover ek weet nie altyd eers Eerstespan gespeel nie. Duime op vir die oorfluisteraar- vir sy insig en nie blote oppervlakkige waarneming nie. Onthou maar sy naam

  ReplyReply
 99. @BoishaaiPa:

  Majority of US athletes don’t need the “pocket money” as badly as some of the SA boys do I’m sure.

  But just so you know, it is very much against the rules for schools and universities in the US to pay their players in any way.

  A lousy grand here or there has resulted in players being declared ineligible/banned and the colleges having titles stripped, fined heavily and being excluded from any post-season participation for a few years.

  They take being amateurs VERY seriously.

  ReplyReply
 100. @BOG:

  Baie teleurgesteld dat Niell Jordaan ge beseer is. As ek reg verstaan sal hy nie hierdie jaar enige aksie sien nie.

  Het gedink dis dalk die jaar wat hy ‘n paar wedstryde vir die seniors speel.

  ReplyReply
 101. @BoishaaiPa: Ek hoor jou!
  Ek het maar net gereageer op die kommentaar van Rugbyman – ek lees ook so tussen die lyne dat dit nie die volle storie is nie !!

  ReplyReply
 102. @RuggaZ: Re: Supersport broadcasting the SA Schools Games….

  I suggest you find someone to call and email – or even post to their Facebook Page. They are sick of me already asking these questions. We need more people from this blog to make the requests.

  +27 11 289 2223 or support@supersport.com

  Will everyone please contact them – they might take note.

  ReplyReply
 103. @Ploegskaar: He should have remained just where he is. I presume he must be good, but is he really that good? I am asking because I rarely heard his name during Craven Week commentary.
  @Ludz: Ditto Andile – should have stayed.
  Sometimes decisions might seem good in the beginning, but it eventully catch up with you.

  ReplyReply
 104. @BuffelsCM: Die waarheid sal jy by die seun self kry. Gerugte op ‘n blog is gevaarlik. Selfs gehoor Nelson Mandela is reeds dood. Moontlik, maar moontlik ook nie. Ook gehoor die ekonomie het in die eerste kwartaal met 0.9% gegroei. Gaan doen die somme dan sien jy dit was nader aan 2%. Ens. ens. Knippie sout???
  @Ploeg: Ek wil ook so ‘n beurs he. Dink daaraan om my werk te bedank en ‘n verjongingsoperasie te ondergaan. Maar ernstig, R5000 per maand sakgeld = R60 000 per jaar plus skoolgeld plus en plus en plus? Waar op dees aarde kom die geld vandaan?

  ReplyReply
 105. @Rugbyman: Roger, Rugbyman, ek copy jou, wat gaan jy jag? Arries van Namibie was nogal kookwater op 10, oor en uit.

  ReplyReply
 106. @Koos Roos. Die onder 14’s sukkel soms so bietjie met klein kwessies, maar hulle is aan die kook, en hou hulle dop! Maroenwarm materiaal.

  @Tierklou, my vrou is ‘n oud Tier en my skoonpa was lank Tygerberg se skoolhoof. In my tyd het ons hulle altyd redelik gemaklik gewen, wat my erg grootbek gegee het as ek Sondag met skoonpa en vrou ens braai, maar meer lekker tong-in-die-kies, soos altyd. Laas jaar moes ek harde bene kou, maar het my man gestaan want die wiel draai (hopelik).

  ReplyReply
 107. @Djou: As jy by Trademarx instap en hoor iemeand bestel ‘n JW Blue kan jy maar kyk. Skoolseun met diep sakke. Ware verhaal.

  ReplyReply
 108. @Ploegskaar: Is by julle van 1 Aug – 3 Aug. Gaan Gim/Boishaai kyk. Blykbaar het Boishaai nie genoeg ondersteuners nie en moet hulle import. Hoe laat is julle wedstryd.

  ReplyReply
 109. @Tjoppa: Gewoonlik begin die hoofwedstryd net so skuins voor 12:00, sal tye vir jou aanstuur sodra ek die wedstrydprogram ontvang. As jy dit kan maak sal jy dit geniet, die kompetisie teen die Donkies is altyd lekker taai.

  ReplyReply
 110. @Deon: Nou waar het die dinge met jou verkeerd geloop…..net ‘n grappie.
  Die opgang wat Tygerberg met beperkte strukture ens. gemaak het die afgelope paar jaar, gebeur nie oor nag nie. Die afrigters sit ongelooflik baie tyd in, die ondersteunersgroepe is goed en dan natuurlik die eer om ‘n Tier te wees bring die beste uit die kinders uit.

  ReplyReply
 111. Tiere en Landbou is soos die Cheetahs……almal se gunsteling “underdog” of 2de keuse span.
  En pappa, kan hulle jou bloedneus gee as jy hulle nie respekteer nie…….

  ReplyReply
 112. @Tjoppa: Jaag hulle uit Trademarx uit volgende keer. Te groot vir hul skoene as hulle daar is en probeer waarskynlik aandag trek.

  ReplyReply
 113. @Djou: Nou weet jy hoekom Affies nie meer Bulle spelers wil he nie. Dok het blykbaar ‘n ligte hartaanval gehad.

  ReplyReply
 114. @Tjoppa: Maar die grootste snobs wat ek teegekom het, is in ‘n skool met die voorletter M. Daardie kinders het nou vir jou geld. Ook die skool wat lag-lag die meeste beurse gee en afrokkel.

  ReplyReply
 115. Only the Doops in from KZN, probably a fair reflection given the selections and relatively poor showing once again in the Craven Week by team KZN.

  Let’s hope for a change in structure / leadership and politics with regards to KZN coaching / selections for next season – hopefully this will bring better performances by team KZN in the years to come.

  Let’s hope the Du Preez brothers go on to make it big in SA rugby.

  ReplyReply
 116. @Djou: Het eerstehands gehoor van die kern van daai M skool se 0/16’s wat oorgeloop het na die Fontein skool die jaar. Die coach het toe belowe nie een van die oorlopers sal ooit weer vir die Bulle speel terwyl hy daar coach. The doings of the Ewings?

  ReplyReply
 117. @Ploegskaar: As jy van Interskole praat begin die hoofwedstryd eers 16h00. Die program begin gewoonlik met o/15’s om 11:00/11:30. Daarna die o/16’s, die o/19B’s en dan 16h00 die 1stes.

  ReplyReply
 118. @BoishaaiPa: Nee, het verwys na die wedstryd wat ek gaan kyk op die 3de Augustus, Boland Landbou vs HTS Drosty op die Plaas.

  ReplyReply
 119. @Tjoppa: Het ook die storie gehoor. Het probeer uitvind wat die rede is aangesien M my vir verskeie redes na aan die hart le. Nie mooi nie en laat dit liewer daar. Ook gehoor hoeveel van die Fonteiners oorgegaan het na M die vorige jaar. Blykbaar het die hoof van M die Fonteiners gaan besoek en weet nou wat die ongelukkigheid veroorsaak het en hy het dit blykbaar reggestel. Hopelik is dit die einde.
  Terloops, enige rede waarom M onttrek het in hul wedstryd teen die Klofies in Beeldtrofee. Ook gehoor dat M in 2015 in die NuPower gaan speel. Behoort goed te doen gegewe hul sterk 0.15 en 0.14-spanne. Hul 0.16’s van vanjaar het ook baie goed gedoen.

  ReplyReply

Leave a Reply