Paarl Interskole 2016 – National Championship Game?

Earlier this year I said that Paarl Boys’ High versus Grey College was possibly going to amount to the No.1 decider for 2016. They might still prove to be the case. However there is still some serious business ahead on Saturday in Paarl. On its own Paarl Interschools is a huge deal in any given year. This year Boishaai has the amazing unbeaten record stretching back to the start of 2015 to play for as well as a claim to the undisputed undefeated No.1 South African school rugby team in 2016. Losing the Paarl derby would be a massive blow, but it wouldn’t necessarily end the Galpille claims to the title of number 1 team. There would however be a worthy debate from Grey College and Gimmies supporters that they deserve a share of the accolades, as both have only tasted defeat once this season: Grey to the selfsame Boishaai and Gim to Garsfontein in Pretoria, right at the start of the season.

Warning: the bigness of the occasion coupled with the intensity and sometimes the field conditions does not always make for the kind of attractive rugby that both teams are able to play on most Saturdays during the season, but nail-biting affair tend to make up for whatever is lost in quality.

Prediction: The Bloedwors Gim has some heavy forward to secure go-forward ball for their dynamic backline attack (even without Wian van Zyl) and may have taken heart from how SACS were able to take the game to Boishaai for three-quarters of last Saturday match but decoding Boishaai’s organized defence will not be easy. Boishaai has been the BMT team for the last two seasons and that trend is most likely to continue for at least one more game.

Check out Awsum News’ outstanding coverage of the big event:

 

 

 

197 Comments

 1. I really think so, its hard split the two teams. Its 50/50. HJS v Grey could have been seen as the national championship at the time. But saturday’s fixture is the real deal. The teams are ranked 1 and 2 in the country. The have beaten all challengers (except Gim’s small blemish vs Garsies). Both sides play brilliant rugby and are both very well coached. With the crowd and TV exposure,

  This IS the National championship for sure.

  ReplyReply
 2. Boishaai gaan maklik wen. Gim sal sukkel om teen halftyd nog in die prentjie te wees.

  ReplyReply
 3. I honestly don’t think that this result will have a huge impact on the rankings, unless Boishaai get slaughtered, which I somehow doubt. Boishaai had by far the more demanding fixture list (including Saturday’s match , 9 current Top 20 teams vs. Gim’s 5 ) and beat the 2 other stand out teams of this season, Grey Bloem and Affies.
  But as I already said! Forget about rankings and unbeaten runs. Maybe this is a Paarl thing, but a win at inter- schools have more meaning to the two schools and their thousands supporters than any of the above. This was confirmed by a number of Springbok old boys from both schools. They rank this fixture as some of their most important matches, including test matches.
  I spoke to my son last night and asked him if their record breaking efforts last season ( they were the 1st Boihaai team to win in Bloem against Grey and got the record for the most victories in a season -21 ) , means more than inter schools. He had no doubt that he, and his team mates ,would have gladly sacrificed the records just to win inter schools.
  For those who cannot understand all the hype! These 2 schools have been fierce rivals for donkeys years and have a really huge old boys following. On Friday evening in the town hall, Boishaai old boys from various decades, will meet at the Big Brag! Outoppies on their kieries (some in their late eighties) will join their team mates of the past, and re-live their inter schools. And always the master of ceremonies ask the vital question! Wat het julle gedoen? Gewen of verloor? I think that the 1946 group will this year be the senior group.
  I am dead sure that the Gimmies have similar events !

  Anyway, good luck to both schools ! My family and I can’t wait to start chearing for the Blue Train!

  ReplyReply
 4. @PaarlBok-Ek stem saam dat enige skool met 8 SA Skolespelers redelik gemaklik onoorwonne behoort te wees. Maar as jy na die uitslae van Gim en Boishaai teen dieselfde spanne vergelyk, vind ‘n mens vreemd genoeg dat Gim se uitslae teen die sterker top 20 spanne beter is, en moet Gim ‘n gelyke of selfs beter kans he om te wen. Teen Paul Roos het Boishaai beter gevaar alhoewel albei spanne het 28 punte aangeteken het. Teen veral Boland het Boishaai dit met 2 minute oor gemaak terwyl Gim oortuigend gewen het. Teen Oakdale het Gim ook weg van die huis beter gevaar. Teen SACS het albei gesukkel en Rondebosch het Gim baie beter gevaar. Boishaai het teen Outeniqua net-net gewen met 2 punte. Ek weet stats is nie deurslaggewend nie, veral nie met interskole nie, maar dit gee tog ‘n aanduiding van wat ‘n span se vermoe is. Wat my meer pla is dat Boishaai met 8 SA Skolespelers nie beter vaar nie. Beet sal die stats kan voorsien maar ek is seker verskeie ander spanne met 4 of 5 SA Skolespelers, soos onder ander die puik 2007 Grey Bloem span wat as Vrystaat die Cravenweek met ongeveer 50 punte teen WP gewen het, se uitslae sal heelwat beter as die Boishaai span sin wees. Dit laat my wonder oor die keuse van SA Skolespelers?

  ReplyReply
 5. @Rooikat: Wat het keuse van SA spelers met interskole te doen? HJS is n rugby masjien op die oomblik. Gim gaan goed doen om tot halftyd naby te bly.

  ReplyReply
 6. @PaarlBok: Ek het gehoop toe jy oorgeloop het Paul Roos toe dat jy sal ophou snert praat maar jy raak net erger .

  ReplyReply
 7. @Rooikat: Rooikat jy ken nie vir Paarlbok nie hy bedoel nie ‘n woord nie . Hy het actually Springbok klere vir snert praat .

  ReplyReply
 8. @Rooikat: vs SACS Boishaai ended up winning relatively easy…SACS through the kitchen sink at them. But final 20 min was too much 28 -13. GIM 17-13.

  ReplyReply
 9. Kom nou net terug van old boys games. Rugby n bysaak. Lekker gewees om ou pelle van beide skole weer te sien. More old boys gholf. Goeie tye in die Paarl.

  ReplyReply
 10. @PaarlBok: Lekker vermakerig né? ondersteun jou skool met trots ( Paul Roos en Gim) , maar hou jou beledigings oor ander skole maar vir jouself.

  ReplyReply
 11. @PaarlBok: Ek stem saam met jou oor daai stelling dat no.1 in die Paarl die grote is! Mense! Ek vermoed dat hier n rekord skare Saterdag by Faure straat gaan wees. Daar is reeds duisende old boys van beide skole in die dorp en parkering by die kuierplekke is bitter skaars. Die old boys rugby het ook n tamaai skare gelok! Hier kom beslis n ding! Van die plaaslike pers se senior rugby verslagewers wil skielik ook nou die wedstryd dek.(moontlik omdat daar min ander plaaslike rugby, behalwe klub rugby , aan die gang is die naweek).

  ReplyReply
 12. Kom ons hoop maar net nie dat die wenspan se old boys vark trek en oppie veld storm voordat die eindfluitjie geblaas het nie. Dis net ‘n game

  ReplyReply
 13. @Losbal: Beledigings? Die trotse HJS was die een wat die man speel ipv die bal.

  @Kattes-Strofes: Geniet die interskole, Gim se dogters het darem die harte warm laat klop in die noorde met die wen van die netball en hokkie.

  Eks bevrees dis waar die wenne gaan stop daai kant. Boishaai is die 99% gunsteling met die rugby en 60% met die seuns hokkie.

  ReplyReply
 14. @Paarlbok

  Op die afgelope paar maande se vorm gaan ek moet se Gim is die gunsteling – juis oor daar ook minder druk op hulle sal wees.

  As Gim verloor sal dit ‘n upset wees – mees beslis.

  Ek hoop maar net HJS kan haltyd nog in die wedstryd wees.

  ReplyReply
 15. @Naastrolia: 8-O Nee wat vergeet van upset. Die Boishaai span is by verre die beste wat hulle nog ooit gehad het. Nie net die spelers nie maar met Sean en Elmo as afrigters is daar nie n manier dat hulle kan verloor nie. Vra my ek ken die afrigters en spelers. Van die Galpille raak nou al bitter maar hulle weet dat die hulle Gim gaan pakgee saterdag en hard ook.

  Ek ken die hokkieseuns ook baie goed, daar gaan elk Boishaai n 60% kans gee.

  ReplyReply
 16. Ek wou al vir die Boishaaiers vra : Beskou julle dit as jul beste span ooit ? Ek het al baie goeie Boishaaispanne gesien.

  ReplyReply
 17. @robbie: Dit is beslis n moeilike een. Ek moet bieg dat ek nie so op hoogte is oor die Boishaai spanne van die verlede nie, en die old boys wat reeds lank die skool se rugby volg ,kan dalk n meer ingeligte mening hieroor gee.My eerlike opinie hieroor kan dalk ook moontlik bevooroordeeld wees, aangesien ek persoonlike belang gehad het by verlede jaar se span. Ek glo egter dat Boishaai verlede jaar n bul pak voorspelers gehad het, sonder al die nodige erkenning.Hulle het almal aangevat en altyd met groot eer uit die stryd getree. Hierdie jaar se agterspelers is egter meestal in n klas van hul eie.

  ReplyReply
 18. @Paarlbok ek hoor jou maar Gim word deur Slap Chips afkerig so jy kan maar “chill”op die coaches . Dit is 50/50.

  Robbie – wen die span insterskole dan sal dit as die beste span in HJS geskiedenis gesien moet word – n kort kop bo die 2015 span.

  Maar ongelukkig is die wen Saterdag die moeilikste wedstryd van die jaar en sal ons na die wedstryd eers oor dit kan praat.

  ReplyReply
 19. Alles van die beste vir my mede Paarliete, dorp is getooi in baniere van beide skole en oral gons dit. ‘n Grootse geleentheid, maar ‘n gedagte vir spelers, ouers en Old Boys, die dag definieer dalk ‘n skoolloopbaan tot ‘n mate, maar die uitslag definieer nie jou lewe nie. ‘n Goeie gees op en van die veld, wen of verloor, is nooit onderhandelbaar nie. Want waneer die rommel opgetel en baniere afgehaal is, was dit net nog ‘n skolewedstryd. So kom ons hou perspektief, veral vir die seuns se part wat op die dag jol

  ReplyReply
 20. @ploegskaar – wyse woorde

  Altyd belangrijk om die belans te handhaaf.

  Is die wedstryf wat mens meer as enige wil wen maar om nederig te wees indien jy teen die beter span verloor.

  Ek moet se dit is altyd n mooi prentje om te sien hoe min gim old boys agter bly na n verloor. Die vreemdste verskynsel.

  ReplyReply
 21. @Naastrolia: Sorry my vriend maar Slaptjips het ook maar net ingestap en n 1st team gekry. Elmo kom al n pad saam skolerugby en het kennis van u7s tot u18s. Slegte nuus vir ons almal is dat HJS vir jare gaan sterk wees agv n struktuur wat Elmo daar gevestig het. Die u18s was u13 toe hy daar begin het en voorspel ek dat HJS vir die volgende 5 jaar ten minste tops gaan wees.

  ReplyReply
 22. Not sure where this reverse psychology gets us. If you are the favourites, you are the underdog bc the favourites usually lose. So does that then make the underdog the favourites so that the favourites are the underdog?

  ReplyReply
 23. @Ploegskaar: Wyse woorde, ploegie! Ek wou nog vra, want g’n mens kan my vertel nie,.wat de hel het met julle gebeur teen Wynberg? Was dit maar die ou storie van wisselvalligheid, oorgerustheid, of was daar meer in dit ? Die Boertjies is beslis strate beter as Wynberg vanjaar, en laasgenoemde het reeds lelik pak gevat teen die ander Wynland skole.

  ReplyReply
 24. @apple: Bottom line is there is no favorites or underdogs in Interschools…Some teams have shown better form than others through the season but that all falls by the wayside come Interschools. Everyone would like to be called the underdog because then there is supposedly less pressure…all mindgames…the rugby gods will decide the victor!

  ReplyReply
 25. @Kattes-Strofes: Net ‘n eenvoudige afdag in alle fasette terwyl Berg dit eenvoudig gehou het, min gespeel en slim geskop het. Telling vlei ons en sou skaam gewees het as ons dit deurgetrek het, beste span het gewen op die dag. Twee games teen PRG en Oakdale om reg te maak, weet seuns sal hul beste gee

  ReplyReply
 26. Klein Boishaai het skoonskip gemaak met die hokkie en gister die u13A rugby ook gewen.

  ReplyReply
 27. @PaarlBok: Storm in a teacup..mense is deesdae hopeloos te sensitief..!..ek het gedink dis skerp…Ma dis nou maar ek, sensitiewe mense stem nie saam met my nie.

  ReplyReply
 28. Die tyd het aangebreuk! Dit lyk asof Wian van Zyl heel moontlik gaan speel en begin op heelagter en Muller du P skuif vleuel toe. Weet iemand meer hiervan?

  Sterkte aan albei skole, mag rugby en goeie sportmanskap op die ou eind die wenner wees! Dit gaan ‘n riller wees.

  ReplyReply
 29. Good luck to both teams..Going to be an epic battle. This is now one schoolboy game I will want to see live. Is it shown on TV..What time??

  ReplyReply
 30. @Naastrolia: Lekker grappie, he only started out earlier this year. I have seen him do a few games to date and he was very impressive. His presence, anticipation and game management is really good, so I hope we see more of him in the future

  ReplyReply
 31. Gim Chips wen 18-17 in die laaste minuut om die dag af te sluit. HJS wen meeste van die wedstryde.

  Nou vir die groot kanonne.

  ReplyReply
 32. @odie15: Nounet bevestig: Wian begin defnitief op heelagter. Hy het in die week ‘n laat fiksheidtoets geslaag.

  ReplyReply
 33. How is the boy doing who got injured at the St John’s festival? Is he playing in a team tomorrow?

  ReplyReply
 34. eish! Kom nou terug van Boishaai Groot Brag. Wat n voorreg!!! 600 gentlemen. Ons is groter as n wen of verloor. In Tom se woorde:” as long as a good time was had by all” Dankie boys. Dit was spesiaal om almal weer te sien. Waar die eikebome blaar..

  ReplyReply
 35. Voorspoed aan beide spanne. Dit gaan ‘n harde game wees. Moeilik om ‘n wenner te voorspel – Gim met 6

  ReplyReply
 36. @odie15:o19 A hokkie 2-2. o15 A Rugby Gim 11-6 HJS. Groot omkeer vanaf laasjaar se o14 uitslag waar HJS met 20+ gewen het. On to the u16s.

  ReplyReply
 37. Selborne 3 rd won , seconds won 21-22 nice game , Selborne leading 3-0 played 10 minutes

  ReplyReply
 38. 33-26 to Glenwood in what sounded like a humdinger on Goldstones. Was 26-23 to College with 5mins to go. Glenwood’s streak now extended. AFFIES dismantled PBHS 72-6, just madness!

  ReplyReply
 39. @QC86I’m told the game was exactly that…a war.Played in the same old spirit.Well done Selborne.Heads up Dale!

  ReplyReply
 40. @QC86: I have 14-24 to Selborne for under 14s.Selborne winning by far in the under 15s.Was I mislead?

  ReplyReply
 41. Final score Boishaai prevailing. Winning it by a single point at 26-25. Awesome clash.

  ReplyReply
 42. @Losbal: Baie geluk HJS. Ek wil amper sê daar was nie ‘n beter span nie, net ‘n span wat gewen het. My hart breek vir Gim wat treur vanaand maar defnitief wenners was op en vanaf die veld. Daar is maar net iets spesiaals aan ‘n Paarl Interskole. Iets waarvoor ek nog nie ‘n gelyke kon vind nie. Bragging rights aan die Suide! Ons harte is seer maar baie trots.

  ReplyReply
 43. @Losbal: AWESOME match….not because of result. But 2 teams smashing into each other head first for their lives and brothers on the side. Gim backs were fantastic. Setpiece was very good. Gianni missed 3 kicks again in a Interschools match. Standout is fitness in last 20 min. Crossed the line 3 times without dotting down but pressure in last 10 min closing game out supreme. Hopper if that wasnt something special suppose whatever you’ve seen before must be magic. ALLEZ LES BLEUS!

  ReplyReply
 44. @Gimoldboy: yes it is huge turnaround I need to keep my opinion to myself. Well done to Gim u15s some good work done over last 12 months with them.

  ReplyReply
 45. @Gimoldboy: Wian playing is unbelievable…..they must have done so much work on him since 8 June when he emerged from theatre. Keeping it secret and advertising different team I dont know why all the secrecy. But he had no impact as a player more than likely due to his condition.

  ReplyReply
 46. What a awesome week, to both schools thanks for a wonderful week and what a climax? Both teams went hard and both made their schools proud. Must say I was a bit worried in the first half but once the hjs slow poison started working I knew it was just a matter of time. Only one more game and it could be two seasons undefeated? What a awesome achievement that will be. Congratulations to Sean and his coaching staff. To Moerat and his team you are once again the best in SA, thanks for making us all proud.

  @Grass Glenwood won sanix and hjs is 1 in SA so hjs must be 1 in the world? Does that sound good to you?

  ReplyReply
 47. @odie15: I think Wian playing was just as big a suprise for us as for you. According to my sources he only got cleared to play at wednesday before the match. I actually thought he had a decent game. Oh well, I dont think any of the boys from both Gim and HJS had a bad game. It was a brilliant match – well done to both teams and staff.

  Weereens geluk aan HJS.

  ReplyReply
 48. @Stier: Paarl boishaai is 1 in SA but Glenwood is World Youth Champions. End of story. You can however be next if you getting invited and start saved now. Best experience you can afford your kid. Winning it is priceless!

  ReplyReply
 49. @Greenman: totally agree with you, playing SANIX is a once in a lifetime experience. Glenwood may not be top 10 in SA, today’s struggle with College showing that, but SANIX champs cannot be taken away from the boys!

  ReplyReply
 50. @Gimoldboy: yes he had a decent game solid but I didnt see his usual impact. He usually seen making some classic runs creating opportunities. There wasn’t 100% available….he’s a special player for future. I know its his matric year but risking everything for 1 match half cooked odd choice.

  ReplyReply
 51. @Greenman: @Grasshopper: hehehe hehehe you funny….. you so diluded its hysterical! The green Glenwood would be beaten by both these teams. SANIX isnt a World championship. Its an invitational tournament otherwise the #1 team of every year would represent the country every year. But please continue as next on your World conquering menu is Grey College who put plenty past Affies….Can’t wait for the next excuse now that you’ve troughed. I am sure JJ and company wish you would just stop rambling on avout them.

  ReplyReply
 52. Cannot mention gw in the same sentence as boishaai and gim. Worlds apart. One Mickey Mouse and the others real rugby schools

  ReplyReply
 53. @odie15: once again you obviously don’t read properly, I have said it many times SANIX IS NOT a world championship but still a test for any side, it’s like 6 games in 7 days, usually with one or two tough games. Glenwood are quite obviously not in the top10 this year, Monnas & Affies proving that. But have a little more respect. Well done to Boishaai on the 2 unbeaten seasons, amazing stuff. Ex Glenwood coach Sean Erasmus doing wonders. Remember Sean was at Glenwood over a decade, that was his schooling. Glenwood are probably about as strong as Affies 2nd’s and the Cherries but at least they trying to improve. Next year should be better. I would love to know Sean’s thoughts on all the Glenwood bashing…

  ReplyReply
 54. @boerboel: wait, who do you support again? Nobody, as too scared to hang your colours on a mast. Anybody but Glenwood is stance that is a little sad. Let me just remind you Glenwood have been playing since 1910, certainly not Mickey Mouse in terms of age. They have actually beaten Affies 3 times, Paul Roos twice, Boishaai once, Waterkloof, Monnas, Grey Bloem & Outeniqua in the past decade or so, something many schools cannot claim at all. You need to learn some respect. They played Paarl Gim in Pollards year and lost by 15 points, certainly no blowout….

  ReplyReply
 55. @Grasshopper: once again you being a bit narcissistic notice I added greenman who says “Paarl boishaai is 1 in SA but Glenwood is World Youth Champions. End of story.” If thats not saying its a World championship then apparently my English is of lower quality than a Glenwood boy….no matter what other schools do we need to year of Glenwoods supposed triumphs. This thread is about Interschools have a bit of respect for what went down yesterday.

  ReplyReply
 56. @odie15: I have plenty of respect for the Paarl derby, been two myself. We all know the title of a thread means nothing as the conversations change. Well done to Boishaai, 40 games unbeaten is amazing. To say Gim are automatically no2 is wrong too. Affies had one blip all year to a firing Bloem in Bloem. What’s makes Boishaai’s achievement even better is the side didn’t smash every side and had to dig deep many times. Their front row got pommeled many times but they still won. Ras & Lombard are superstars, both have professional futures.

  ReplyReply
 57. @odie15: Bear in mind that the team lists had to be handed in more than a weak before the match. Therefore Wian’s name could not be published. It was always going to be a race against time to get him ready to play. He is however a player that you want to include if you possibly can. He has been training for a long time already (obviously without taking contact) to stay fit. It also says a lot about his mental strength to man up while not being 100%.
  That said Boishaai IMO played an excellent game and didn’t kick any balls to Wian and Muller DuP to counter. Both as you know are excellent on counter attacks.
  I have congratulated both coaches with the win. IMO those 2 tries from mauls made the big difference on the day.
  Well done to Boishaai but well played Gimmies too. They have given their best. It hurts but there’s no shame in losing against such a top team.The players were really devastated afterwards.

  ReplyReply
 58. @odie15: you dont read much, do you? Sanix is called the world youth rugby championship. The rest of the dribble not worth comnenting on.

  ReplyReply
 59. @Greenman: Grassy you are right. GM it is called the Sanix world youth champs. GW won it so own the whole title and not only the important part. We play some darts at my house and call it the South African seniors darts at 35 Green avenue for old men. So in short I am the South African senior champ?

  ReplyReply
 60. @odie15: I was very impressed with Horne, is he in grade 11? Again HJS demon on defense and rucks and when they turned over possession their speed of decision making was immense. Tough tough game which could have gone either way but HJS just had the ability to crank up the anti when needed. Huge BMT.

  ReplyReply
 61. @McCulleys Workshop: Yes Francke grade11 was Grant Khomo capt last year. Will Lord willing be next years Cravenweek/SA school cappie. Last 15 min the team has ability to choke a team. I watched again this morning you can see GIM bodies lying in pain scattered quite a few times in last 10min. Boishaai crossed the line 3 times in that final 10min after Fiela’s try. They got 4 penalties to go for posts. Refused even though they only had a point lead. Trusted their closeout strategy. I saw this last week vs SACS. I believe that was Jake White’s policy in tight match rather camp it out in opposition 22m than take 3 and risk opposition last gasp try off a mistake in own half. Team’s fitness and conditioning is supreme. Teams have smashed them in 1st 45min all year, they absorb dig deep and attack when they believe its time. The intensity from start of 2nd half cranked up a notch. Yes GIM drilled them in 1st half but its 70 min match 2nd half they were dominated without doubt.

  ReplyReply
 62. @odie15: why was the gimmies left wing sent off with a yellow card? Was an absolute crucial turnaround, although gimmies also scored in that period.

  ReplyReply
 63. Morning everybody Congrats to Boishaai They are a great side Two vital moments were Gim losing their specialist 6 and the yellow card We need senior refs for these games Last year’s ref who also handled the Bois Grey game this year and Egon this year is just not good enough Senior refs were available Why not use them ? It was a great occasion though

  ReplyReply
 64. So the top school in SA is 1 point better than the 2nd/3rd best school.

  Congrats to both sides for great rugby throughout the year.

  Very noticeable though, Heyneke Meyer/Bulls rugby was played to score the winning tries. Guess no Boishaai supporter will criticize the Bulls style again. Or will they …?

  ReplyReply
 65. @BrotherBear: ref says cynical foul. Need to check. But I sat where GIM 1st try was. Zac placed ball foot short ala french style. Ref was nowhere to be seen.

  ReplyReply
 66. @BrotherBear: ok penalty was given for diving into ruck. Zac Burger then throws ball away 10m advance warning given. Mike Visser took quick tap and Muller dup tackles Visser to stop in professional foul. So 3 offences in 10 seconds.

  ReplyReply
 67. @BrotherBear: unfortunately the “cynical” incident was not captured on TV…a real pity. Cameras were focused on Muller Uys that had a slight injury at the time. I know the original penalty was more or Iess 13 metres inside Boishaai’s half. The 9 of Gim kept the ball and the referee advanced 10 metres. Then the cameras turned towards Uys. The next penalty was awarded more or less around the 10 metres line of Gim. What happened in between was not recorded

  ReplyReply
 68. @Djou: yes agreed rolling maul scored. But there were 4 backline runs where we crossed line. Team is based on forward strong unity, Defense and some instances individual brilliance in open play.

  ReplyReply
 69. Sjoe…naelbyter weereens Elke speler kan sy kop hoog hou aan beide kante. Hierdie jaar was dit HJS se jaar..Bad luck Gimmies, julle was weereens kliphard en ongelukkig was daar n verloorder. Ek gaan nie kla oor n een punt wen nie!

  ReplyReply
 70. I would not want to take away anything from the Boishaai victory, and believe ref decisions probably 50/50 to both teams. Just another case in point that whilst 1St team rugby played at an incredible pase, many referees make poor calls. These can swing a tight game – sad. Heard some of the comments from ref – sounded a bit ego constrained.
  @Djou: quick tap not allowed after 10m advance (but you knew that already) :-)

  ReplyReply
 71. @Djou: you may take a quick tap any time other than when ref stops play to reprimand team. He would stop play anyway.

  ReplyReply
 72. @BrotherBear: In retrospect one will always find mistakes by a referee, but you play the game that he allows you to play. I tend to believe that these mistakes counter each other at some stage of a game.

  ReplyReply
 73. @odie15: I did not join Katte and the gang after the game..I had another function and my nerves were shot by then…I just chilled and had a good couple of wines!

  ReplyReply
 74. Ref ref ref…hehehehe for those of us that was there you could see the shift in the game in the second half gim was hanging on in that last 15 to 20. All the kicks hjs did not take, plus three times the ball was “held up”. No, the last 10 min hjs just kept it safe to make sure they don’t throw a win away.

  Maybe some people here don’t understand how big this game is and how big the rivalry goes. For people that stays in Paarl it’s normal. The town divides blue or green. Friends won’t even visit each other during that week. The spectckle on Saturday is the climax to a week of events. Old boy evenings( big brag), old boy rugby games golf and so on. Then the kids are often friends and grew up togther from a young age, they know the winner wil have the bragging rights for the rest of their life’s. The question in Paarl is always “did your year win”?

  To judge these teams on this game alone is ridiculous as this is no normal game and like Corne Krige once said the closest thing he ever experienced to test match rugby. Fact is there is nothing like this game anywhere els in the world.

  As for the yellow. Muller du Plessis got carded not Zak. My son sat right next to the field where it happened. Visser kicked a grubber and was hit late by muller, muller then got up and smashed vissers head into the turf.

  ReplyReply
 75. @odie15: Sjoe! Only now really waking up after a long and cheerfull evening! Yes! I also want to congratulate both schools for a superb display of schoolboy rugby. This was a tense and hard battle between two top sides, and the quality really shone through.
  We had a great braai with the majority of the 1st and Seccies parents, and also some of the 2015 parents. Everyone agreed that this was a nailbiting affair, and were obviously proud (and relieved) of the final outcome.
  One of the stand out comments of the evening came from Francke Horn’s dad, which enhanced my opinion of the good sportmanship of this fantastic rivalery. He said that after most of the spectators left , the Boishaai team came back on the field for some photos. Shortly afterwards the Gim team all came out to embrace and congratulate their oponents , and the teams formed two lines .
  As BuffelsCM mentioned, the Gimmies boys must have been devastated, losing by the narrowest of margins. Now this is what I call class ! Respect !!!

  ReplyReply
 76. And that is what people don’t get. There is big rivalry but these kids are often friend and know each other from a young age, there is massive rivalry but great respect.

  ReplyReply
 77. Nou ja, Boishaai het gewen maar Gim het nie verloor nie. Die telling wys maar net hoekom die twee skole no.1 & 2 in die land is. Ongelooflik dat die twee skole (een dorp) soveel talent het. Alles is al seker gese maar. “well done” Boishaai, wat ‘n besondere vertoning, nie net gister nie, maar deur die hele jaar. “I salute you”
  “Pride & Passion” ETFG

  ReplyReply
 78. @Djou: As I understand it if the ref gives a penalty and he advance the penalty because of backchat or not allowing the team to play it quickly or holding on to the ball to prevent a quick penalty he can advance the penalty 10 meters and they can take a quick penalty from there because it is still seen as part of the first (original) penalty. So Seconds did not make a mistake. But in this case the yellow was for a late tackle and dangerous play as I see it.

  ReplyReply
 79. @odie15: Just to confirm Muller was penalised for 10 m rule not late tackle and he was told that Earlier in game Bois was twice penalised for 10 m and regularly warned to put down ball after penalty to Gim without further consequences That definitely was a bad call by Egon but he made mistakes in Gims favour too. Score is final Well done Bois Just to confirm the players from both schools have the greatest respect for one another and went out together last night When Zak left the field the Bois paviljion applauded him that was a great gesture Was one of greatest school games I have ever witnessed Viva schoolrugby

  ReplyReply
 80. @Stier: Why don’t “people” get it? To take nothing away from the occasion, this isn’t unique. The Hilton vs Michaelhouse has had this tradition for close on a century, with often relatives in the opposing sides or school. That being said you will possibly find it more particular to sides from the same area or town where there is fierce rivalry yet the guys have grown up together from junior school. But I’m sure most of us “get” great sportsmanship and the rivalry displayed yesterday.

  ReplyReply
 81. @BoishaaiPa: Agree! Just saying people should not complain about HM’s tactics.

  I still find it incredible that the difference is only 1 point. Wish it could be a 3-match series. Would have been awesome.

  ReplyReply
 82. @McCulleys Workshop: I think you can’t compare the derbies. Each one has its own unique features that makes it special.
  I know in the old days when e.g. Garsies and Menlo played each other it was a whole week affair with the schools constantly playing jokes on each other. All in good spirit!
  So every derby deserves its place in the sun,

  ReplyReply
 83. @Stier: I can’t find the law you are referring to in the rulebook. Not saying you are wrong, just can’t find it. Please assist me here – so that I know in future.

  ReplyReply
 84. @Prlgim: I think the point is that the ref will always make mistakes but I don’t think he cost Gim the game. Like you noticed he made mistakes both ways. Early in the second half he gave Gim a penalty just outside their 10 meter line, they took a quick tap and the player got tackled inside hjs half he then advanced the penalty to beyond hjs 10 meter line which was 20 meters from where the original penalty was. As for kanyas first try that was “held up”, I think it was a very tough call on hjs. At schoolboy level we don’t have replays and we have to except that there will be mistakes made but personally I don’t think Seconds cost any team the game. On the balance of play HJS had more and better opportunities.

  @Mcm… Like you say many schools have rivalry’s going back many years but two teams from the same town or suburb just makes it different, derby’s like Liverpool/Everton, Inter/AC or Atletico/Real is always just different. Potch Gim and Volkies, Vryheid and Pioneer and so on. To have two schools that tick so many of the box’s that makes up a awesome rivalry is very seldom seen. Both schools almost always at the top end of SA school rugby, same town, very old (100+ year) rivalry, and very even between them one team not running away with it and most of the time the points difference is less than 10. Like I said not many SA schoolboy rugby rivalry’s tick all those box’s.

  ReplyReply
 85. Boishaaipa, ek wag nou nog vir jou by die Groot Brag…?

  ReplyReply
 86. @Prlgim: exactly correct Muller didnt retreat 10m and due to it being 2nd infringement after original 1 of 3 the ref gave yellow for cynical play. Interference of player fair play.

  ReplyReply
 87. @Kattes-Strofes: yes katte my son and Fiela were in Bastion together. Cricket, rugby birthday parties and life in my lounge. My wife wishes we were still with the small boys playing in the street together. My son met Fiela later that evening shared stories and a cold 1.

  I am sure the braai was good….we retreated to my house after the hall ceremony.

  ReplyReply
 88. @McCulleys Workshop: Exactly! KZN derbies have been going since the 1880’s, these in Paarl I think started in the 1920’s even 1930’s. They certainly are not unique. The Paarl derby gets a big crowd because they choose a stadium to play it in. I prefer derbies at the schools, like the Midlands one. The home and away advantages play a huge role. I bet if House or Hilton had more stands and were not so out of the way, meaning 100km from Durbs that derby could get 20,000 spectators. Durbanites are lazy when it comes to travel. I still too this day think the big KZN derbies are the best. Maybe not the best quality but special…

  ReplyReply
 89. @Grasshopper: its been officially since 1915. Prior to that it was the school that played and it was open age. Other words teachers and pupils played in 1st team. But it was made official in 1915 and from them only pupils were allowed.

  ReplyReply
 90. @Djou: There is no law that say you are not allowed to take a quick penalty as far as I know. Law 21.7 only say under sanctions that the player may take the penalty kick as soon as the ref has given the mark. He can take any tipe of penalty kick and that does not exclude a quick penalty kick.

  ReplyReply
 91. @odie15: sounds a bit like Glenwood from 1910 to 1915, teams included teachers. There were 7 man scrums and some other weird things. College played Hermannsberg in 1870, was a derby for a while but not now. I think College’s oldest lasting derby is with Hilton, probably 1880’s

  ReplyReply
 92. Grass Gim is over a 150 years old and hjs will be 150 in 2018, I think. Like you said people in kzn are lazy when it comes to rugby that is maybe why it is better here? Like odie explained this derby is over a 100 years old. Don’t forget it is a week of sport not just the Saturday and even the old boys have their respective games in different sports during the week and then all the functions its awesome. It is a week long festival, with probable more private functions than school organised functions. No mate nothing like this anywhere els. Next time you come to the cape don’t just go to the Saturday game. It’s like only watching the last two minutes of the 2007 Super rugby final, it was awesome but not the whole game.

  ReplyReply
 93. @Stier, @Grasshopper: WTF guys? You really in a tustle of “mine is bigger than yours”? Just give each other their due and move on. All these derbies are special and have their own unique customs. I know of schools that do not have these kind of customs and don’t care. Only winning important for them. Feel sad for those poor sods, missing out. I see it happening where too much power placed in hands of coaches or organisers that do not have schooling responsibilities. Rather invite them to your events – they might benefit.

  ReplyReply
 94. @Stier: 1910, it’s our 110th in 2020. We are not super old but still no newbie. Yep, I have a friend who played Gim 1st in the 90’s and he has explained the full event. It is unique, very much like American football College derbies. Every derby is different and has something special. Obviously the closer to your heart the more meaningful and special it is.

  ReplyReply
 95. @Stier: Ok dankie!

  Ek kan egter onthou hulle het ‘n verandering in die reel gemaak. Weet nie of jy kan onthou nie maar Vrystaat het in die Superreeks teen Canterbury met ‘n spul All Blacks soos Andrew Mehrtens in Canterbury se span gespeel – en Canterbury dronk gehardloop. Toe tree die Nieu-Seelandse skeidsregter in en ken ‘n strafskop toe en gee 10 tree nader toe ‘n speler gespeel is binne die 10-tree; en nog 10 tree; en nog 10 tree en nog 10 tree; en toe stuur hy vir Ollie le Roux af met ‘n geelkaart. En hy het heeltyd na die volgende merk toe gehardloop voor die Canterbury-speler daar was sonder om behoorlik te kyk of die spelers 10 tree terug was.
  Iedergeval, hoewel Canterbury daarmee ‘n drie kon druk het die Vrystaat steeds gewen!

  ReplyReply
 96. @Djou: Ja ek het ook gedink men’s kan nie twee keer vinnig tik en gaan nie. Ek dink wat egter verander het is dat die ref eers die merk moet gee waar die volgende strafskop is voor jy kan speel.

  So gepraat van derby’s julle en Affies behoort ‘n goeie derby te wees. Waterkloof en PBHS is net nie konstant genoeg vir Affies nie. Het julle genoeg spanne vir Affies?

  ReplyReply
 97. @Djou: You misread my comment, re-read my response to Stier and the post he was commenting on. I agree with you, however great sportsmanship and comeraderie between great rivals is not unique, I see no reason why “people” don’t get it, that’s all. I think we all get the tradition that takes place between the Paarl schools, and for the past few years it has almost been a play off for No1 spot.

  ReplyReply
 98. @Naastrolia: naasie it looks promising….we always say that cos we only find out after years results what we have. At the moment Francke and Thaakir in 1st grade 11. 2nd team have 12….also Boeta Chamberlain flyhalf did play part of 1st team squad until eye socket crushed and operated on. He played in Chiefs due to his returning from injury.

  Boishaai will be touring NZ next year. Also still committed to St Johns as far as I know and Wildeklawer but dont really know how this will be coordinated or status of team be it 1st xv or Boishaai xv.

  ReplyReply
 99. @odie appreciate the feedback

  Did boeta return to any kind of form the last couple of games?

  Lets hope we can be top 5 next year

  ReplyReply
 100. @Naastrolia: I dont know possible ranking. I know there’s potential. Players buying into culture from u16s. Injury free…but potential is promising. The future is a good sparkle.

  Boeta played reasonably well. Dr said shouldn’t play again this year I heard. But he played low key role in Chiefs for last 4 games.

  ReplyReply
 101. As my berekeninge reg is Boishaai se sterk groep spelers wat interskole in die ouderdomsgroepe ver gewen het volgende jaar in matriek? Verder sien ek 7 van Gim se spelers was 17 jariges, is hierdie seuns in graad 11? Kan iemand bevestig asb.

  ReplyReply
 102. Ek dink die verskil tussen die spanne op die einde van die dag was die afrigter Sean Erasmus. Soos iemand hierbo geskryf het was Boishaai in baie wedstryde onder druk en wen dan in die laaste helfte of kwart die wedstryd. Dit getuig van fiksheid wat ‘n vinnige volhoubare spelstyl tot gevolg het. Saterdag was dit duidelik dat Gim heel moontlik die wedstryd sou gewen het was dit ‘n 50/60 minute wedstryd. Verder was dit ook ‘n taktiese meersterskuif van Erasmus om in die tweede helfte die onverdedigbare rolmaalbeweging te gebruik.

  ReplyReply
 103. @Rooikat: Ek stem saam met jou oor die afrigtingspan! Een van die onbesonge helde van die Boishaai afrigtingspan, is die kondisionerings afrigter Ryno Rust. Hierdie “pocket rocket” met die bynaam perd, of soos ek se “driepoot” (wonder hoekom? Hê-Hê ! ) slaag weekliks daarin om die seuns se lywe reg te kry om Saterdag na Saterdag weer te ‘PEAK’

  Sean en Elmo se vermoens om hul span se sterkpunte behoorlik te benut,die die opposisie se spel patroon te ontleed ,tesame met die vermoe om die seuns geestelik weer voor te berei, is fenominaal!

  Mens moet onthou dat 12 van die span nou al hul 22ste wedstryd Saterdag gespeel het. Dit sluit natuurlik 2 wedstryde vir WP by die suidelike bonde toernooi op Oudshoorn, en 3 wedsryde by Craven- en Akademie week.Voor laasgenoemde, was daar natuurlik ook proef wedstryde , teen o.a. Boland.
  Dit is dus n wonderwerk om hierdie seuns steeds week na week in top vorm te hou, inagnemend die geweldige druk op hulle om die onoorwonne status te beskerm !

  ReplyReply
 104. @Kattes-Strofes Ek dink nie hy gaan lank meer by Boishaai wees nie, een van die groot unies sal hom opraap, baie van die beste afrigters (bv Jake White) het al hierdie pad gestap.

  ReplyReply
 105. True, but you have to give credit to Gims structures too that manage to produce competitive teams with arguably less depth. They have lost most of the u16 and u19 matches, but next year they will be again there or there abouts. And I hope all this graciousness in defeat and victory wont last too long, the reason why it is so hard to lose or elated to win is that there has always been an edge or an under current of sleight of hand by either team…one never loses interschools, it gets taken from you.

  ReplyReply
 106. @Naastrolia: Boishaai should have a competitive side again next year. At this very early stage, one can only hope for a top 5 position. It is a given that the unbeaten run will come to an end (maybe even still this season) ,sooner or later. This is not necessary a bad thing, because to maintain that record puts way to much pressure on the youngsters.
  The majority of our unbeaten Seccies will still be there next season. Coupled with that, is a talented u/16 group. So yes! I do think that we should be ok next year! But let us first finish this season. Drosdy will ask questions of our 1st. team without the SA Schools boys. Our Seccies proud record wil thenl also come under fire. But other bloggers need not worry. From my side, I will not use this as an excuse, should we lose!
  Then the final of Die Burger competition will be played at Stellenbosch against most probably Oakdale.

  ReplyReply
 107. @apple: true, I find it amazing how a co-Ed school can compete with a boys only school, sheer numbers give the boys school far more depth. Every boy at Gim must play rugby or at least 90% play rugby.

  ReplyReply
 108. @Kattes-Strofes: I think Boishaai should not play in the Burger finals..That is way to much rugby…They should withdraw and give someone else the opportunity to play. SACS is the Southern champs it seams. Let them represent WP.

  ReplyReply
 109. Baie geluk aan HJS, dit was n rillerstryd. Tough luck vir Gim, daai geelkaart en die 6 wat af is het julle beslis gekos.

  Volgens my is HJS o/19A nou beslis die beste skole rugbyspan van die moderne era en daai 1 000 dae rekord het n werklikheid geword.

  Die pressure gaan nou geweldig raak maar dit gaan n ongelooflike span verg om daai segetog te stuit.

  Ek voorspel HJS o/19A sal nooit ooit weer verloor nie

  ReplyReply
 110. @BoishaaiPa: I agree with you! However! as you well know, Boishaai seldom, if ever, backs down on their commitments.
  At this stage, it is still unsure when, or who will play in the semis or finals. All I know is that Boishaai qualified by being the un-official WP champs for large schools.

  Terloops! Ons moet bietjie gesels oor die voorstel van n skole rugby program (moontlik op you tube) ! Ek is seker dat dit groot aftrek sal geniet! Ek ken n paar manne wat n baie goeie bydrae kan lewer in so n gesels program.

  ReplyReply
 111. @Kattes-Strofes: I believe they wont play Burger final. But apparently they ask the Bois what they want to do. But Manny has posted “And all good things must come to an end” which seems to be clear their last match ever for Boishaai….effectively something special a 2 year season for 1st team level rugby unbeaten undisputed top players list for Manny Rass, Salmaan Moerat, Khanya Ncusane, Ryhaan Lombard and Urgene Johannes as 1st choice. Reece Bezuidenhoudt played all the Big matches last year from Wildeklawer effectively starting at loosehead beating Grey as well in main section of season while Leo was recovering from injury. Dan Jooste, Charle Serdyn, Cameron Dorfling and Ruan vd Merwe regular bench the last 2 were 1st choice this year until they suffered ACL injuries ruling them out of season.

  Interesting side track everyone talks about forwards being dominated. But thats when you watch only 30 min. Muscle fatigue is a funny thing. A fresh body can compete for 30 min and even dominate. From 10th min 2nd half the season’s fatigue is overcome by conditioning and hardness. The opposition’s enthusiasm is absorbed then squashed and finally put to bed due to your fitness and conditioning. Some teams have lasted longer but they all have succumbed to the squeeze.

  ReplyReply
 112. @Gimoldboy: Verstaan die hokkie was so warm dat die scoreboard met telling en tyd gerset het en eers weer gewerk nadat HJS die gelykmaker gekry het in ekstra tyd?

  ReplyReply
 113. Geluk aan die Galpille met jul oorwinning met die rugby. Gim het uitstekend gespeel. Moeilik om name uit te sonder in die spanne. Jammer dat n speller soos Wiaan nou verlore is vir SA en Zakkie na Natal gaan. Hulle was ysters maar so ook daai 12 senter en die hele pak. Uys vereens skitterend. Ek het gereken dat Boishaai dalk meer wyd moes speel met daai blitsige agterlyn. Teen Gim soek jy moeilikheid om direk te speel maar weereens n uitstekende wedstryd tussen twee bul spanne.

  ReplyReply
 114. @odie15: Morning Don’t want to labour the moment but you are misunderstanding me I understand the rule perfectly but why no yellow when Bois did not retreat 10 min twice in the 1st half when Burger took n quick tap ? They are busy looking for footage that shows Muller came from behind and shot up from far more than 10 metres So a mistake was made but look at the scoreboard I say Just wanted to give facts The yellow was a very poor call but it stands and we will try again next year and hopefully WP Rugby will revert back to senior referees Boys kuiered lekker together Saterday night so they have moved on

  ReplyReply
 115. As I say, you dont lose interschools, it gets taken from you like a thief at night…

  ReplyReply
 116. @Prlgim: let me understand perfectly. Penalty and no retreat is 10m. If in red zone yellow if I understand correct. The GIM player was part of 3 penalties in 10 sec sequence ref obviously couldn’t have been impressed. I need to look again.

  But if you want to question ref stories I have many. Starting with no pen adv in 5th min of 2012 much and awarding scrum to GIM for knockon. Sebastian Ferreira penalty for double move when he was trying to get up to celebrate. Line call in 2013 I still have photo of foot outside touch. All these decisions could have won us close matches. But it cant!

  ReplyReply
 117. @Prlgim: you also cant talk about refs kuier like that. We sat in extremely good position to see that Zac try. On tv you cant see grounding and ref said no TMO to Salmaan. On top of it he didnt see Zac lunge place ball foot short. Then it didnt even reach line on next move. Whole Boishaai spectators saw that in front of us. We were too happy wit his 1st half performance rather dodgy calls. But you free to comment….

  ReplyReply
 118. Mense ! Soos BoishaaiPa altyd se! Interskole is verby na die naweek, en die wenners het net vir n paar dae nog so n bietjie “bragging rights” !Wat betref die vertoning van die skeidsregter! Ja, hy het foute gemaak, en ja, dit ontstel my ook, veral as dit jou span n verdiende sege kos. Maar! Ek is oortuig daarvan dat hy nie partydig was nie,en ek glo ook dat verreweg die meeste onpartydige rugby liefhebbers sal saamstem dat die beste span, alhoewel baie naby, het op die ou end verdien om te wen! Vir die Gimmies! Ek is nou maar in my 6de jaar betrokke as ondersteuners by Boishaai. En in die 6 jaar het ek Saterdag slegs my 2de wen van die 1ste span geproe. So ja! Dit is natuurlik hartseer en teleurstellend om so n belangrike wedstryd te verloor, maar die son skyn lekker vandag en ons kan almal maar weer wonder oor wat volgende jaar gaan gebeur!

  ReplyReply
 119. @odie15: Just a small correction in your comments regarding last year’s players. Reece did start for 6 matches in the middle part of the season while Leo was injured. These included the very important Wildeklawer and Grey Bloem. However, Leo was back for the latter part of the season and the 3 vital matches against the 150 Paul Roos dream team, the potential banana skin against a strong Oakdale at Riversdale without our SA Schools players ,and of cource, the BIG one! Inter schools! Having said the above! Reece is a wonderfull player and made a huge impact, whether starting, or from the bench.He was an important member of the team and fully deserved his 1st. team colours.

  ReplyReply
 120. Sean en sy span is fantasies maar moenie vir Pieter Rossouw afskryf nie. Hy het darem al twee super rugbys gewen, iets wat nie eers Jake kom doen nie.

  Los nou die ref, soos Seconds vir Zak gese het ” ek kan julle tot by die lyn bring, maar ek kan nie vir julle score nie”.

  Al die praatjies van druk op die seuns wat te veel is? Dit is nie seuns nie hulle is jong manne. Van ons was al in die army en het al kontak geproe op hulle ouderdom. Hulle moet binne maande met die regte lewe begin, as hierdie druk te veel vir hulle is gaan hulle baie swaar kry. Die druk van verwagting is niks, die liggaam is die probleem. Wen of verloor die liggaam gaan houe vat, so wen eerder seg ek.

  Hierdie “run” kan nog lank loop, as die SA skole manne nie teen Drosdy speel nie kan daar dalk ‘n piesang skil wag. Maar volgende jaar dink ek gaan Bois baie sterk wees, die seccies het nog al hulle games gewen en die o/16 het net teen PRG verloor en dit met een punt. Daai ysters 8 met die gebreekte arm van Affies wat o/16 speel gaan groot wees volgende jaar. Tussen hom, Vian en Frank gaan hulle skade maak. As hulle nederig bly en hard werk kan hulle volgende jaar weer die pyp rook.

  ReplyReply
 121. @Kattes-Strofes: yes thats what I said I didnt. I couldnt recall exact match of his return or number of matches missed. I knew the cover was in 2nd term but not which date Leo returned. But fortunately we had Reece and Wikus was able to cover on tighthead while he was recovering.

  ReplyReply
 122. @Kattes-Strofes: katte we come a long way since Riebeeck Kasteel tours and so much has happened. I look back on it all 9 years in a flash…..

  Please get my contact details from beet. I have something to share of MX16 for MX15 playets.

  ReplyReply
 123. Het nou vir 1ste keer die wedstryd gekyk.
  Puik interskole wedstryd gewees. Kon enige kant toe gaan, maar BH het hom op einde deurgehaak. Sjoe.
  Gim, soos altyd, formidabele teenstanders.
  Well done gents.

  ReplyReply
 124. @odie15: So you agree with me he had a poor day and was too light for this game Just too much mistakes One of Bois’s malls were also held up The offside lines were ridiculous I am only saying too much mistakes both ways Any referee makes mistakes but Egon made too many A game like this also needs a TMO and senior ref which should be unnegotiable going forward

  ReplyReply
 125. @Prlgim: yes I agree many mistakes. Yes I think they could have sent the real deal camera crew….but maybe PI agreement doesn’t incl full HD. Maybe Boishaaipa can confirm. It would have been good. Believe me I lived a few years now with poor decisions results. For now I will have to live with this again….

  ReplyReply
 126. @Prlgim: The CW also saw some bad refs so no they won’t do anything. This is schoolboy rugby and it gives you something to complain about to soften the blow.

  As for the yellow, it was correct. Zak got penalized for falling over the ball, he then gets up without the ball rips the ball from Visser, ref gives ten meters, Visser plays from new mark and gets hammered late by a player that did not retreat ten meters. Three penalty’s in just over ten seconds, two of those very deliberate.

  ReplyReply
 127. @Stier: Losbal is right The scoreboard has spoken and we all saw diffirent games and nothing will change that Everytime somebody adds something new Now the tackle is late too Congrats Bois You were the better team by 1 point Gim must fight the current system if they think it is worth fighting

  ReplyReply
 128. @Prlgim: min 13:20 quick tap Zac ran 11m before tackle. 24:15 pen not 10m advance but ran about 8m into players for adv for Gim kicked for touch. 35min pen but ran 15m until knockon. If you want to give yellow for no retreat which has a 10m sanction mmmm…..

  Watching game again at 60 min stat was 48% inside GIM 22m. Last 8 min was spent totally in GIM 22m crossed the line once. So saying GIM was close winner was merely on scoreboard.

  ReplyReply
 129. In so ‘n naelbyt stryd gaan daar altyd iets wees wat mens ‘n “as dit maar net so was” oomblik of twee gaan gee.HJS verdien hulle wen. Mnr Seconds het dalk foute gemaak, maar ek was algeheel beïndruk met hom. Onpartydig en altyd duidelik. Sal glad nie ongelukkig wees as hy in die toekoms weer die fluitjie blaas as die Gimmies speel nie.

  ReplyReply
 130. @Gimoldboy: AWESOME sentiment yes very correct in every match interpretation can be different. I don’t know what is answer to it. But wish they wouldn’t keep changing laws. Hopefully 1 day they will be happy with it and leave it alone as is.

  ReplyReply
 131. Baie insiggewend om na Egon se kommentaar op veld te luister Gim kla dat Bois bal vashou na beslissings en hul verhoed om vinnig te speel Hy waarsku daarna dat Bois bal moet neersit na n beslissing Zak sit dit neer voor hy vra maar word gestraf want Visser en Bois coaches maak scene Hy se vir Zak na geelkaart dat daar was 2 oortredings waarvan tweede was nie 10m terug Dan in 55ste.min vra Egon vir Bois skopcoach of Sean darem al bedaar het verwysende na geelkaart wat toe in werking was Ek dink die gebieds syfers lyk slegter as werklikheid want baie spel was tussen middellyn en Gim 10 treelyn Bois het sterker geeindig en daarom gewen Zak se drie het Egon in great posisie gese eerstens hy het grounding gesien en tweedens na vraag van Moerat daar is nie tmo. Egon was baie beter geposisioneer as enige toeskouer Odie dis al van my en well done jul het sterker geeindig en verdien die wen Interskole nou klaar

  ReplyReply
 132. Na aanleiding van die kommentaar wat ek van beide kante gehoor het oor die skeidsregter tydens interskole, die volgende :

  1. Nooit enige sprake van partydigheid nie, maar swak beslissings.
  2. Skeidsregter moet versigtig wees ten opsigte van kommentaar wat hulle lewer op die veld. Die seuns is nie poepholle ten opsigte van die reels nie.
  3. Skeidsregters onderskat die druk van Interskole – dis nie sommer net nog ‘n skolewedstryd nie. Het Seconds al ooit voor 25 000 toeskouers geblaas ?
  4. Ongelukkigheid oor skeidsregters by interskole is legio – aan beide kante.
  5. Skeidsregters by Interskole moet beter voorberei vir die wedstryd.

  Kom ons wees bly ons kan almal deel wees van die wereldskouspel.

  ReplyReply

Leave a Reply