SA u20 training camp squad 2018

Monday, 19 February 2018 marks 100 days to go to SA u20’s first game at the World Rugby under-20 Champs in France and at long last the training squad has been announced – months after New Zealand did same and with the u20 6 Nations heading into week 3 already.

# POS NAME A/G SCHOOL PROVINCE
1 1 Leon Lyons u20 1 of 3 Selborne 1 of 14 WP
2 1 Alulutho Tshakweni u20 1 of 1 Hudson Park 1 of 2 EP
3 1 Tiaan van der Merwe u20 1 of 1 Helpmekaar 1 of 12 Lions
4 1 Cabous Eloff u20 1 of 5 Affies 1 of 7 Bulls
5 2 Schalk Erasmus u20 2 of 5 Affies 2 of 14 WP
6 2 Fezokuhle Mbatha u19 1 of 1 Maritzburg College 1 of 4 Sharks
7 2 PJ Botha u20 1 of 2 Monument 2 of 12 Lions
8 3 Sazi Sandi u20 1 of 1 St Andrew’s 3 of 14 WP
9 3 Mornay Smith u20 1 of 1 Eldoraigne 2 of 7 Bulls
10 3 Keegan Glade u19 1 of 1 KES 3 of 12 Lions
11 3 Asenathi Ntlabakanye u19 1 of 1 St Stithians 4 of 12 Lions
12 4 Salmaan Moerat u20 1 of 4 HJS Paarl BH 4 of 14 WP
13 4 Ryno Pieterse u20 1 of 2 Garsfontein 3 of 7 Bulls
14 4 Luyolo Dapula u20 1 of 1 Queen’s 2 of 2 EP
15 5 Ben-Jason Dixon u20 1 of 2 Paul Roos 5 of 14 WP
16 5 JJ van der Mescht u19 1 of 1 Glenwood 2 of 4 Sharks
17 5 PJ Steenkamp u20 2 of 2 Garsfontein 5 of 12 Lions
18 5 Ruan Vermaak u20 2 of 2 Monument 6 of 12 Lions
19 6 JC Pretorius u20 1 of 1 HTS Middelburg 4 of 7 Bulls
20 7 Shaine Orderson u20 1 of 1 Wynberg 6 of 14 WP
21 7 Muller Uys u20 1 of 2 Paarl Gim 7 of 14 WP
22 8 Phendulani Buthelezi u19 1 of 1 DHS 3 of 4 Sharks
23 8 Francke Horn u19 2 of 4 HJS Paarl BH 8 of 14 WP
24 8 Erwart Potgieter u20 1 of 1 Pionier 5 of 7 Bulls
25 9 Richman Gora u20 1 of 1 Welkom Gim 6 of 7 Bulls
26 9 Jack Hart u20 3 of 5 Affies 7 of 12 Lions
27 9 Rewan Kruger u20 1 of 2 Grey College 1 of 3 Free State
28 10 David Coetzer u19 2 of 3 Selborne 9 of 14 WP
29 10 Lubabalo Dobela u20 1 of 2 Grey HS 2 of 3 Free State
30 10 Johannes Steenkamp u20 1 of 1 Boland Landbou 1 of 1 Leopards
31 11 Christian Ambadiang u19 1 of 1 Hendrik Verwoerd 10 of 14 WP
32 12 Rikus Pretorius u19 2 of 2 Grey College 11 of 14 WP
33 12 Louritz van der Schyff u20 4 of 5 Affies 8 of 12 Lions
34 12 Sango Xamlashe u20 3 of 3 Selborne 3 of 3 Free State
35 13 Lyle Hendricks u20 2 of 2 Paul Roos 12 of 14 WP
36 13 Christiaan Strydom u20 5 of 5 Affies 7 of 7 Bulls
37 13 Wandisile Simelane u20 1 of 2 Jeppe 9 of 12 Lions
38 13 Manny Ras u20 3 of 4 HJS Paarl BH 10 of 12 Lions
39 14 Sakoyisa Makata u20 1 of 1 Stirling 13 of 14 WP
40 15 Tyrone Green u20 2 of 2 Jeppe 11 of 12 Lions
41 15 Muller du Plessis u19 2 of 2 Paarl Gim 4 of 4 Sharks
42 15 Gianni Lombard u20 4 of 4 HJS Paarl BH 12 of 12 Lions
43 15 Sihle Njezula u20 2 of 2 Grey HS 14 of 14 WP
SR Damian Willemse Paul Roos WP (SR commitment)

 

Schedule

Junior Springbok training camp dates:

Camp 1 – 20-23 February (Stellenbosch)
Camp 2 – 6-9 March (Stellenbosch)
Camp 3 – 27-30 March (Stellenbosch)
Camp 4 – 10-25 April (Stellenbosch)

UK Tour – 30 April to 12 May

U20 Champs holding camp – 20-25 May (Stellenbosch)
World Rugby U20 Championship – 30 May to 17 June (France)

89 Comments

 1. No Dian Schoonees (GCB, XLions), Mark Snyman (HMK, XLions), Travis Gordon (KES, XLions), Tiaan vd Merwe (HMK, Xlions). Darrian Landsberg (Northcliff, XLions….born in Zimbabwe) was also very impressive in the U19 CC last year and we know quality locks are in short supply. Also don’t see Khanya Nkosane (Boishaai, XLions). Perhaps some of these talents would be involved in later camps. Most would know by now that Nathan Macbeth was not available for selection. Hope to see the rest of the list soon. Hope to see Keagan Haman (Sharks mid-fielder) in the group.

  ReplyReply
 2. @Grizzly: Ek sien ook Mitch het vier spelers in sy groep ingesluit, t.w. Manie Libbok, Embrose Papier, Hendre Stassen en Ruben Van Heerden, wat vanjaar nog vir die o/21 span kan uitdraf. Volgens my is dit goed om die jong manne n kans te gee. Ek is egter verbaas dat hy vir Van Heerden as slot ingesluit het. Alhoewel hy dit beslis op meriete verdien, is dit tog n feit dat die meeste coaches maar altyd traag is om “tight five youngsters” bloot te stel aan die harde grind van die enjinroom, veral op Super rugby vlak

  ReplyReply
 3. @Quagga:

  Die O19 spelers gaan as ‘n apparte groep oefen vanaf Februarie. Ek glo dit het baie te doen met die beskerming van die O19 spelers.

  ReplyReply
 4. @chief: @Kattes-Strofes: Oom Katte,stem saam.Maar dis jys dit wat my opgewonde maak,hoe hy dink,onkonvensioneel.Ek dink nie jy kan in vandag se tyd suksesvol wees as jy dink en doen wat gister gewerk het nie.Die slotfabriek van SA bietjie leeg geloop die afgelope tyd op Loftus.Dalk maak hy hom vol. :lol:

  ReplyReply
 5. @Smallies: Daai is nou vir jou n nice ou.Hy was Garsies 0/16 se backline afrigter se room mate toe my klong 0/16 was.was blykbaar in n baie klein laerskool soos hy die seuns vertel het.Hy sal hard terugkom,die ou bulle het meer senters op geneuk as wat hulle kon kontrakteer.Glo dit gaan onder Mitch verander…Ook opgewonde oor Hendre,vernaam onder Mitch en omdat hy n blogger se bul is.

  ReplyReply
 6. @Smallies: Stem saam oor jong Stassen ! Ek glo ook dat hy die potensiaal het om sommer vinnig n Bok te word, veral op no.7 flank. Hy is lekker groot en sterk, en daarby ook atleties. Ook nie bang om sy lyf op die spel te plaas nie, hoewel ek meen hy kan miskien sy aggressie klein bietjie temper. Sien in hom n jong Juan Smith.

  ReplyReply
 7. I also noticed that the Lions are not shy to expose their youngsters to the big-time. They have included no less than 9 players, that is still under 21, in their side that are facing the Bulls this week-end. Although I think that the majority of these youngsters will be replaced by the tried and trusted senior players, once the league gets going, it is still an invaluable experience for the youngsters, which will surely help the Lions in the future

  ReplyReply
 8. Beet ! Very interesting group. I noticed that no less than 10 of the SA Schools team of 2016, who this year is under 20, are not included in this extended squad.Well! This could mean that the SA Schools selectors got it totally wrong in 2016, the current SA Junior Boks selectors is getting it wrong this time round,or else, the boys of 2016 did not develop as was expected, or did not show the necessary discipline and application of the profesional era.

  ReplyReply
 9. @beet: Below is the profile of Christian Ambadiang taken from Ultimate Rugby
  Christian Guetang Ambadiang arrived in South Africa in 2009 and attended Verwoerd High School from 2012. A star athlete at school he represented the South African Youth Rhino Rugby League in 2015, as well as the Blue Bulls at youth level.

  In 2016 he joined the Southern Kings Academy before moving to the Western Cape to join the Western Province Academy.

  Ambadiang was included in the Stormers wider training squad for the 2018 Super Rugby season after the winger was named the WP U19 Most Promising Player

  ReplyReply
 10. I also think the message is clear. If you want to make it at junior level in SA make sure you are contracted at WP.

  ReplyReply
 11. @Slam: Yes I am not too surprised. Schalk Ferreira is excellent and was the form #2 last year in my opinion. I was shocked when he did not make the SAS in 2016 to say the least. Fezo is a great prospect and would not let any team down but I expect him to be the 3rd choice at this stage. JP Botha (Beertjie) has a reputation as a quality #2 and he was on good from last year after recovering from injury. Who can ever forget those steals in the 2016 CW final? Looks like they need only 3 hookers, because with Tiaan vd Merwe there as prop who can also cover #2 perhaps there was no space for Daniel Jooste or maybe he is not 100% in terms of availability. I would think Ferreira is the front runner at this stage though. Would be interesting to see how it pans out for us in this critical position.

  ReplyReply
 12. @Hooit: And are we surprised? Nope. To me its more about the individual players than the provinces though. I think this is potentially a good squad but ja we will always wonder about some players who did not make it this time around.

  ReplyReply
 13. Hoe Dian Schoonees nie hierdie groep gehaal het nie verstom my.

  @Slam: Neem in ag dat Christian Ambadiang O19 is en nie O20 nie. Dis nou volgens hom en waar hy geoefen het by WP. Hy was ook betrokke by die WP O19 ontmoeting.

  ReplyReply
 14. @Quagga: Quagga ! Daar is volgens my n hele paar manne in die groep wat ek as verrassende keuses beskou, en dan is dit ook vreemd dat verlede jaar se Skole Speler van die Jaar, Kwagga van Niekerk en iemand soos Mark Snyman en Vian Fourie nie n groep van 44 kon haal nie. Maar dit is mos maar hoe dit gaan met span/groep keuses, en ons moet maar berus by die slimkoppe se uitverkorenes. Moet darom ook byvoeg dat die spelers nie hulself gekies het nie, en verdien dus hul geleentheid. Ek is egter ook bly dat die groep meer spelers bevat, wat verlede jaar Curriebeker 0/19 gespeel het. Dit is al telkemale bewys dat die intensiteit van die sterk kompetisie, tesame met die kondisionering van spelers,n groot bate is.

  ReplyReply
 15. @Slam: I watched WP u19 play the Sharks in Durbs. Was impressed by both him and other wing Makata as well as fullback Labuschagne for WP. All relatively big players as well. I was told he is from somewhere in Africa.

  ReplyReply
 16. @Kattes-Strofes:

  Vraag is net wie haal mens uit? Hierdie 44 spelers word gesny na 28 wat toer, so die spelers wat vraagtekens nou agter hulle name het gaan heel moontlik nie eens World Cup toe nie.

  Ek is eerlik ek sal enige van die forwards uithaal om Dian in te pas en dalk nog na hom kyk as ‘n moontlike leier van die span. (Ek kyk maar met hoe hy as ‘n rugby spelers gegroei het by Lions)

  ReplyReply
 17. @Hooit: it does seem like Chean Roux has a biased towards WP. In Dawie Theron’s time it was the Bulls who generally seemed to enjoy favour

  ReplyReply
 18. @chief: Agreed. I really thought Schoones was a certainty to at least get a wider squad call up but Lions players never seem to enjoy that much favour.

  ReplyReply
 19. @Quagga: I see on the Ruggas blog you still punting Gordon, but say nothing here. AND you say that you like a physical player. Gordon is definitely NOT a physical player. In his 1st game for Wits he carried the ball 5 times and LOST it in 3 of those encounters. 2 on ground and 1 with a poor pass, from him. In my opinion the real players are coming through. No time for smoke and mirrors any more.

  ReplyReply
 20. @Rieme: Baie trots op Varkie (Tiaan vd Merwe) wat die Helpies se naam hoog hou. Jammer Mark Snyman is nie die groep nie, hy sal hopelik volgende jaar daar wees.

  ReplyReply
 21. @chief: Schonees is definitely a more complete and better player than Pepsi or Horn. They probably want continuity for next year???

  ReplyReply
 22. @beet:
  Gebore in Cameroon, moet eerlik wees dat hy ‘n goeie rugby spelers is indien hy die bal raakvang. Ek glo daar is wel baie talent om mee te werk vir die toekoms.

  ReplyReply
 23. Thing is there is a story behind the reason Mcbeth went to Scotland in which SARU had their part to play. Some selections make McBeth’s choice actually and easy and added the right one. Players are not bad but some are chosen on their names and media hype and of course provincial biased.

  ReplyReply
 24. @BrotherBear:

  Ek twyfel, SARU het Dian misgekyk van die dag waar hierdie SARU O16 en O17/18 kampe ingekom het. Geen twyfel dat Dian steeds ‘n groot naam gaan word in die toekoms nie.

  ReplyReply
 25. @Ploegskaar: Ploegie ! Ek stem 100 persent saam ! Francke Horn is jou ideale no. 8 met alles in sy arsenaal. “Size”, krag, spoed, hande en voete, asook n wonderlike aanvoeling vir die spel.

  Ek is ongelukkig ook bekommerd oor ons stutte. Ons sal moontlik sukkel in die skrums. n Paar manne in die groep, het as skool spelers darem lelik oorgewig gelyk. Vandag se vinnige ,hoë intensiteit spel, laat verseker die te swaar manne agter, soos die spel vorder. Hoop ek is verkeerd en dat die manne die ekstra vetjies afgeskud het.

  ReplyReply
 26. @Hooit:

  Verstaan dit 100% maar lewe gaan aan en daar is wel ander opsies in ons land. Ek glo en vertrou hy het ‘n goeie keuse gemaak om Skotland te kies (volgens my ‘n baie all round stut)

  ReplyReply
 27. @Kattes-Strofes: Well Kattes isn’t that one of the big problems that SA never seems to learn from. Once the team gets to the world cup its pretty much too late to find out that someone is out of their depth. Every year we encounter such players and every year one can easily attribute the non-discovery of the fact to the poor preparations made in the lead up to the JWC. There needs to be tests against solid proper teams not makeshift ones and VC dreamteams that trained together for a few sessions.

  Hats off to the 2018 organisers for coming up with a reasonable u20 build up to the main event but please someone remind me which known high school rugby team only starts preparing for the coming season 100 days before it kicks off.

  I like the idea of the UK tour to at least get game-time against formidable opposition of the same age but have to wonder about the timing. It means the team basically arrives back home and a week or so late jets off back to Europe again. If a player fail on that tour, it leaves very little time bring in replacements and test them adequately.

  ReplyReply
 28. @beet: Agree with you. For that reason I would have included McBeth in the squad as he is gaining valuable experience right now while playing 6 nations. If they can excuse the some players from the camps why not him?

  ReplyReply
 29. @Hooit: I think that ship has sailed. Surely Scotland have contracted him now?

  Anyway it’s not a bad decision on his part. He could enjoy a prosperous international career as a loosehead earning top dollar over in Europe. If he gets bound to SA he faces the prospect of much competition in country that produces a number of good prospects in the position, of which many could help their team or country fulfil the set quota requirement.

  ReplyReply
 30. The Sharks had a particularly bad year as far as the 2017 u19 CC season was concerned and it’s shown up in the camp selections. All 4 Sharks players are still u19 this year. So this is probably the 1st time in many years, possibly the 1st time since World Rugby u20 Champs started that the Sharks haven’t had a player aged 20 or turning 20 this year in the initial training squad.

  ReplyReply
 31. One of the players who would have been in contention for a place under different circumstances is Khwesi Mafu who has a criminal charge to deal with.

  ReplyReply
 32. @Ploegskaar: i know you rate Horn but how can a guy with a possible heart defect who has missed a few months of rugby be chosen ahead of Schonees who excelled in the U19 competition. So many WP players screams of bias from Roux. Why can’t the coach just select the form players

  ReplyReply
 33. @Slam: If I may respond to your remarks regarding Horn. He has been medically cleared by a well reputed cardiac surgeon, and has been trainig with the elite squad at Stellenbosch. I also like Schoonees, but with Horn and Pepsi currently in the mix, I do feel that he will have to move to flank, if he wants to challenge for a place in any future SA representitive side.

  ReplyReply
 34. Going back to my original remarks regarding the ten SA Schools players of 2016 not making the training squad of 44, I do feel that this is an indictment of our selection/recruitment process. Yes ! most of the time the wise men get it right, but sometimes anybody (even not so knowledgeable rugby lovers) can quickly notice that a certain player is not going to make the big time.And I am not only talking about the 2016 batch. Surely the SA Schools selection commitee consists of good rugby people, who can identify future stars, without bias. I do wonder then why we are, each year getting so many players that get lost in senior rugby.

  ReplyReply
 35. @Lat-Wiel: Baie trots op die man. Een van vriende hom die naweek by die Lions game gesien en se die man lyk op top vorm. Weet vir n feit hy werk sy gat af.
  Ken hom nou nie juis as n stut nie maar as jy na sy bou deesdae kyk dan lyk hy al hoe meer soos n stut.
  @Hooit. Ja the name story. I do believe that a lot of water flow into the sea from school level to u/20. To pick players on their name only going to come back and bite you in the arse.
  I do believe this is a good group just to many WP players. But in final team that might change.
  Congrats in order to each and everyone of these young men.

  ReplyReply
 36. @Riempies: Lekker om van jou te hoor. Sal regtig nie weet oor Snyman nie. Ek hoor maar baie spelers is besig met rehab van een of ander aard of net konsisionering om hulle reg te kry vir die seisoen wat voorlê. Vir sommiges is dit ‘n frustrasie om nie nou al te kan speel nie, maar dis maar die verloop van dinge. Dis mos maar elke jaar dieselfde. Was lekker om jou yster raak te loop Saterdag, die man lyk goed en hy sê hy is reg vir die seisoen. Baie sterkte vir hom ek weet dit kan nie maklik wees in die bul kamp nie maar yster slyp yster.

  ReplyReply
 37. @Kattes-Strofes: Ja oom ek stem saam. Ek dink mens moet ook nie die verskil tussen o19 en o20 gering skat nie. Meins insiens is daar ‘n groot gaping tussen seuns wat die skoolbanke verlaat en dié wat ‘n volle seisoen van professionele afrigting agter die blad het. Dit verg werklik ‘n uitsonderlike speler om op o19 vlak so ‘n groep te haal. Al wat ek sê is sterkte aan die groep seuns wat wel gekies is ons moet bank vas agter hulle staan.

  ReplyReply
 38. As mens na die vrystaat se verteenwoordiging kyk hier dan verstaan mens nie so lekker hoe hulle in die O19 finaal gespeel het verleke jaar nie

  ReplyReply
 39. @Hooit: selfs al was hy in monnas of hjs dit maak nie saak nie hy is n classy speler wat daar moes wees…. Bly om te sien simelane is daar, saam met ras en pretoruis lyk die senters goed

  ReplyReply
 40. @Quagga: Dankie @Quagga. Die man werk sy g.. af. Die young guns maar ander reels soos jy weet. Sien die Tuks young guns helfde van hul punte verloor agv een van hierdie reel.
  So ja dit maak dit ma moeilik met span keuses….
  Aanhouer wen soos hulle se..

  ReplyReply
 41. Interresant dat Chean Roux laas jaar tydens ‘n gesprek met die FS o/19 aan hulle gesê dat indien hulle ‘n beter kans wil staan om die groep te haal hulle in die finaal moet speel. Dit het hulle dan ook gedoen, maar duidelik het dit nie veel gehelp nie :mrgreen:
  Persoonlik dink ek die volgende FS spelers kon tenminste in die groep gewees het.
  Athi Halom: was die voorste driedrukker in die o/19 kompetisie en hoewel hy aan die klein kant is doen hy tans baie goed vir Shimlas in die Varsity cup
  Aya Oliphant: was uitstekend vir FS tot hy beseer is. Het die laaste twee wedstryde vir Shimlas van die bank af opgekom in die Varsity cup
  Henk Pretorius: het meeste wedstryde as slot gespeel, maar ek beskou hom as ‘n uitstekende 7. Het die meeste game time van al die spelers in die o/19 kompetisie gekry en speel tans vir Shimlas in die Varisty cup.
  Natuurlik is daar ook spelers van ander unies (Dian Schoonees en Mark Snyman onderandere) wat ongelukkig is om nie die groep te haal nie, maar die wêreldbeker is eers in Junie en baie kan nog gebeur. Sien Louritz van der Schyff is gisteraand met wat lyk soos ‘n ernstige kniebesering van die veld. Hoop regtig hy sal betyds reg wees – was uitstekend in die o/19 kompetisie.

  ReplyReply
 42. @OudUppie: ek dink nie ons moet ons te veel aan die O20 span steur nie, jy weet vrystaat is mos eintlik in die besigheid van Springbokke kweek, die o20 besigheid is mos maar einlik meer n stokperdjie, jy weet 70%van sa o20 spelers maak dit nie regtig verder as dit nie… Laat ons ouens dan nou maar begin groot word vir belanriker dinge soos die pro14 :lol: :lol: :lol:

  ReplyReply
 43. @OudUppie: Daai war gesê is van finaal speel om in die groep te kom kan ek ook beaam. Nou het die spanne wat in die finaal was nie eers die meeste spelers nie.

  ReplyReply
 44. @Hooit: en die span wat nie eens die finaal gehaal het nie het die meeste hahahabahahaha go figure maar nou ja Roux en Roux en Wakefield drink mos al jarre uit die selfde krip uit

  ReplyReply
 45. @OudUppie: Het so pas van Louritz van der Schyff se agent gehoor dat sy been baie ernstig beseer is, en dat hy vandag reeds opereer word. Blykbaar al wat spier in sy kuite en knie geskeur. Gaan ook blykbaar baie lank uit wees (moontlik tot 18 maande).

  Baie jammer vir die jongman. Ek glo hy was n ernstige aanspraakmaker vir die Jong Bokkies span.

  ReplyReply
 46. @Hooit: I recall a story of Ruben de Villiers telling Chean Roux what to do after arriving bit late for practice & being scolded in front of squad….and then omitted next squad announcement.

  ReplyReply

Leave a Reply