SchoolboyRugby Blog BHP Top 30 – week ending 25 May 2019

Contact : BoishaaiPa@mweb.co.za
click here for the BHP ranking formula explanation

“No Paul Roos yet as the qualifying criteria is 5 or more matches. They are in peculiar spot having played so little matches in SA. Will probably make their debut on the rankings next week.” – BHP

# School Avg Reg Type Gen #Boys Est
01 Grey College 5.03 FS State Boys 1190 1855
02 Paarl Gim 4.33 WP State CoEd 580 1858
03 HJS Paarl BH 4.17 WP State Boys 870 1868
04 Garsfontein 4.02 BB State CoEd 880 1988
05 Framesby 3.76 EP State CoEd 560 1966
06 Rondebosch 3.70 WP State Boys 820 1897
07 Monument 3.66 GL State CoEd 690 1921
08 Bishops 3.52 WP Indep Boys 720 1849
09 KES 3.38 GL State Boys 1010 1902
10 Selborne 3.37 BOR State Boys 740 1872
11 Helpmekaar 3.30 GL Indep CoEd 460 1921
12 Grey HS 3.22 EP State Boys 930 1856
13 St Andrew’s 3.14 EP Indep Boys 460 1855
14 Northwood 3.04 KZN State Boys 850 1949
15 Affies 3.03 BB State Boys 1090 1920
16 Stellenberg 2.96 WP State CoEd 720 1985
17 Hilton 2.88 KZN Indep Boys 560 1872
18 EG Jansen 2.76 VAL State CoEd 560 1955
19 Outeniqua 2.73 SWD State CoEd 780 1923
20 Welkom Gim 2.71 GRF State CoEd 440 1953
21 Westville 2.69 KZN State Boys 1260 1955
22 Glenwood 2.69 KZN State Boys 1070 1910
23 Goudveld 2.69 GRF State CoEd 360 1961
24 Brandwag 2.66 EP State CoEd 300 1937
25 Pietersburg 2.62 LIM State CoEd 560 1921
26 Eldoraigne 2.60 BB State CoEd 830 1974
27 * Boland Landbou 2.58 WP State Boys 340 1953
28 Dale 2.55 BOR State Boys 590 1861
29 Pionier 2.52 KZN State CoEd 225 1876
30 Middelburg 2.51 NV State Coed 435 1918

51 Comments

 1. Ek verstaan die kriteria vir die rankings 100%. Dit gaan oor oorwinnings oor plaaslike spanne. Paul Roos sal terugkom in Julie na die beseerdes terug is. Vanjaar se span nie die top 5 span van laasjaar nie, maar definitief ‘n top 10 span!!

  ReplyReply
 2. @PRondersteuner: Al die spanne moet spelers bestuur rondom beserings. Partykeer wen jy, partykeer verloor jy. Partykeer is jy gelukkig, partykeer is jy ongelukkig. Geen span mag dit ooit as n rede vir prestasie toesnou nie. Paul Roos sal weer opstaan. Erens haak iets, want Paul Roos kon net 4 uit 48 wedstryde wen oor twee naweke.

  Grey le en wag.

  ReplyReply
 3. @Playa: Yes
  @Bergskilpad: Geen verskonings die kant nie. Ek dink net die “replacements” kon beter gedoen wees. Om met ‘n losskakel op vleuel te begin en skrumskakel op ander vleuel is nie ideaal nie. Miskien vir KW 15 toe geskuif het, reserwe losskakel begin het in sy posisie?? Maar wat weet ek nou!! :wink: :wink:
  Soos ek verstaan gaan Regan en Ruben julie terugwees.
  Mbt ander uitslae het ek al verlede week gesê daar is GROOT fout. En dit het net vererger Saterdag. Die verskil in lyne wat gehardloop word, verdediging, skoppe, ens was ooglopend. Verlede jaar was nie eintlik veel beter nie. Nie die PRG wat ek al van 2010 dophou en ondersteun nie.

  ReplyReply
 4. @PRondersteuner: Ek dink julle 12 en 13 was baie goed.HJS moes meer wyd gespeel het. Julle haker se ingooie sukkel nog. Ek sien hulle het hom vervang in die tweede helfte van die wedstryd. Julle pak is baie goed. Paarl Boys High se 10 sal aan sy inkoppe moet werk. Hoekom as bv n vleuel seerkry vervang julle hom nie net met die tweede span se vleuel nie?

  ReplyReply
 5. @PRondersteuner: Laaste punt, Boys High se 9 vat lank om die bal by die 10 uit te kry, dit was al verlede jaar sy probleem. Hy verneem n goeie agterlyn daarvan om goeie spel op te dis. Die agterlyn kom nie tot sy reg nie. Ek dink dit is die beste agterlyn wat Boys High in 20 jaar in totaliteit het.

  ReplyReply
 6. @PRondersteuner: Wanneer ek so na saterdag se wedstryd kyk, sal paul roos met huidige vorm moeilik n top 10 skool wees . In my opinie was dit nie heeltemal 50 % van die boishaai span se vorm wat teen grey gespeel het nie. Het net na BAIE gemiddelde wedsyryd gelyk.

  ReplyReply
 7. @Bergskilpad: Ek kritiseer nie sommer ‘n speler maklik nie, maar die 12 sukkel erg. Veral met die verdediging. 13 van Saterdag is eintlik ‘n vleuel.
  Ek weet glad nie hoekom die 2des se vleuels nie gekies was nie.
  Ek het ook al by vorige games gesien dat HJS se 9 baie stadig is met sy passes. Gedink PRG sou dit target.
  HJS se backline is bitter, bitter gevaarlik en dit gaan die interskole baie interresant maak teen Gim se goeie pak voorspelers.
  @Wondermaar: Ek laat my nie vertel dat PRG die groot tellings teen oorsese teenstanders sou opsit, as hulle nie goed is nie. Jy kan teen die blinde skool speel, maar as jy nie goed speel nie, gaan jy nie 50+ opsit nie.
  Met 3 senters uit, was die spelpatroon erg ontwrig en kon PRG se agterlyn nie aan die gang kom nie.

  ReplyReply
 8. @PRondersteuner: Paul Roos moes BAIE meer met hulle voorspelers gespeel het. Daar is n man of twee in die Paul Roos wat dink hulle sweef op wolke. Ek gaan nie name noem nie. Heel eerste strafskop van die wedstryd moes julle pale toe gegaan het, nie kantlyn toe nie.

  ReplyReply
 9. @Wondermaar: Verskil bly egter maar dat die jare wat een van die Wynland groot 3 BAIE gemiddeld is, selfs dalk net na 50% van hul vermoeë speel, is hulle GEWOONLIK steeds 50% BETER as enige span noord van die Hugenote Tonnel, Grey Bloem natuurlik uitgesluit. Die standaard van die HJS/PRG wedstryd, veral wat verdediging betref, was vir my ook 50% BETER as die wedstryde waarna ek Saterdag op ander platforms gekyk het. Met laasgenoemde was verdediging meestal opsioneel, amper soos lekker los-tros touchies games by Struisbaai

  ReplyReply
 10. @Bergskilpad: Daar was ‘n tyd in die 2de helfte wat hulle dit nogal baie goed gedoen het, maar toe kom daar ‘n fout of 2 en HJS score!! Als oor!!

  ReplyReply
 11. @Bergskilpad: Soos ‘n lucky packet, dink nie die opposisie of ondersteuners het ‘n idee watter Landbou span gaan opdaag op ‘n gegewe Saterdag nie

  ReplyReply
 12. @PRondersteuner: Teen n top 5 span kan jy nie simpel foute maak nie, jy gaan duur daarvoor betaal. Boys High teen Grey. Die span van die Paarl is nou nog spyt oor die konsentrasie wat vroeg in die tweede helfte verloor is.

  ReplyReply
 13. @Bergskilpad: Dink mens het meer nodig as wakker en kwaad teen Gim die jaar. Bulspan met min leemtes, ‘n eenvoudige maar effektiewe spelpatroon op A en hou hul shape op D

  ReplyReply
 14. @Ploegskaar: Daar is n swakplek of twee maar ek kan dit nie uitlap en ontbloot hier op SBR nie, eers na interskole, maar ek stem saam met jou, n goeie span inderdaad.

  ReplyReply
 15. @PRondersteuner: Sal saam stem ( huidige vorm, span nou, nie paul roos met 20% van laasjaar nie) laat hulle vir Suid afrika wys teen Grey,hulle het BAIE om te bewys. Miskien is al die beseerdes paul roos se probleem????

  ReplyReply
 16. @Ploegskaar: Dit is altyd moeilik op die plaas,maar wat my bekommer is Boland se D?Wynland derbies is altyd groot en hard!

  ReplyReply
 17. Westville has moved up the list pretty nicely, they’ve had a great run of results this year. Think Garsfontein is also showing a brilliant year!

  Pietersburg, Eldoraigne, Pionier also doing well to feature. Don’t think they deserve it, however the calculations are there….

  ReplyReply
 18. Interesting list….7 of the top 15 are English medium boys schools , even without Glenwood who doesn’t feature
  If you compare with the BHP long term ranking (2012-2018), containing only 2 in top 15( Grey PE and Selborne)
  Lyk my die Ingilse skole het baie goeie jaar, well done :wink:
  Is this a temporary statistical anomaly, or the beginning of a new trend?
  Are we seeing a shift in power? If so, what could be possible reasons?

  ReplyReply
 19. @Vyfster: Actually, as far as I’m aware, the top 15 includes the following:
  1. Afrikaans medium schools = 5
  2. English medium schools = 7
  3. Dual medium schools = 3

  One trend that’s helped the souties in recent times is the fact that more and more English medium primary schools are now playing rugby. At least the kids have now played before they get to high school, unlike my son (and many others) that effectively started rugby at 14 years old. That said, I think that there is very, very little chance of there being a long-term trend towards the English high schools because there are only a couple of handful of English high schools that take rugby seriously enough to even have a chance of achieving the top 20 on a reasonably consistent basis.

  ReplyReply
 20. @Vleis: I hear you…the key word is probably consistency.
  Still, Northwood is on upward trend, Glenwood , Hilton, MC, MH and all the KZN schools outside the top 15 will always be contenders. Jeppe on much higher level than 10 years ago.
  Pretoria boys high really improving….school like st Johns and St Stithians had some very good results this year (albeit up and down)…..Bosch and Bishops on fire this year, as st Andrews, Selborne…..Westville, Kes beating Affies , that type of thing

  You’re probably right in your summation, but I still think they are having an exceptional year as a group…..kudos to them.

  1 factor that may play a bit of a role is the explosion of hockey in Afrikaans schools the last 5 years. It might overtake rugby in few years.
  Quite a lot of schools build Astro’s in that period….even platteland schools like Ben Vorster, Nelspruit, Pietersburg, Middelburg, Rustenburg did it……Garsies build one last year, among many city schools…..many Curro’s like Nelspruit, Witbank also build astro’s
  So boys hockey has improved markedly in Afrikaans schools, I do think it might have quite an impact on rugby in future
  Cricket was once dominated by English medium schools, but same process happened there, more and more Afrikaans schools started playing cricket, and they got better and better.
  Difference is, you can play cricket and rugby for your school, but not hockey and rugby, due to occurring at same time

  Anyway, interesting to see….the future will reveal all :mrgreen:

  ReplyReply
 21. @Vyfster: You make many valid points re hockey and cricket at Afrikaans schools, but they also support my view that the English will battle even more to be consistently strong (i.e. top 20) rugby schools, as they’re even more invested in hockey and have other competing sports.

  For example, St Alban’s has more hockey players than rugby players, plus rugby competes with rowing (St Alban’s are the top sculling school in the country) and basketball (St Alban’s are often in the top few in the country and tour the US every few years). For a reasonably small school, their rugby can’t afford to lose such talent. St Alban’s even has a matric sprinter who has ranked #4 in the world in the u20 200m…but he stopped rugby after u15 season. :evil: :cry: This situation is similar at most English schools, albeit to a lesser extent at Rondebosh, Grey PE, etc…and they are larger, so can cope better.

  Rugby is still the sport that the pupils love to watch the most, by far…but it’s popularity re participation is on the decline.

  ReplyReply
 22. @Vyfster: I’m not sure if it’s much of a factor, but I have noticed quite an increase in the number of Afrikaans surnames in the English medium schools’ team lists :mrgreen:

  ReplyReply
 23. @Playa: So true at Wildeklawer many parents from Glenwood spoke English that sounded just like Afrikaans. I suppose if you are a pale colored Sasol technician from Secunda chances are good that you will be Afrikaans. 8-O

  ReplyReply
 24. @Vleis: Are you sure that St Albans has more hockey players than rugby players? Even at a school like St Stithians which has about 780 boys and only 12 rugby teams, there are only 8 hockey teams. This would indicate that participation is down in both. Jeppe are the top hockey school in Gauteng and fielded 15 hockey teams vs Affies (remarkable that Affies have 15 teams!) and 20 rugby teams. Hockey will always be on the back-foot. Most schools can only afford 1 Astro-turf and rugby is still the game of choice that carries the most prestige in the boys schoools. The premier athletes also normally choose rugby over hockey. I think there is speculation that rugby at Maritzburg College dipped when their hockey really took off and some of the premier atheletes were choosing hockey over rugby. But in my life-time, hockey will always be very much the Cinderella sport at boys schools. It’s a wonderful game – but it just doesn’t get people excited in the same way that rugby does. And hockey doesn’t cater for all shapes and sizes – it’s a game designed for rugby backs – ball skills, speed and agility are all important.

  Regarding English medium vs Afrikaans medium schools: don’t forget that there are very few all boys Afrikaans schools; I can only think of Affies, Paul Roos, HJS Paarl and Grey bloem. There are many English boys schools with numbers over or close to 1000 – KES, Jeppe, PBHS, Maritzburg College, Glenwood, Northwood, DHS, Grey PE, Selborne, SACS, Rondebosch, Wynberg. Afrikaans schools although often lacking in depth (boys schools excluded) almost always produce outstanding A teams (Helpies, Monnas, Waterkloof etc.)

  ReplyReply
 25. @KES Oldboy: St Alban’s most recent fixture with St David’s consisted of 16 hockey matches and 11 rugby matches – i.e. 176 hockey players and 165 rugby players. That said, I’m pretty sure that St Alban’s has fielded 12 teams this season, so the numbers are close to even. As I said earlier, rugby is still the sport that the pupils want to watch the most (by a long way)…but participation is dropping like a lead baloon – with Saints leading the charge,

  I think that the low number of all-boy Afrikaans schools is probably one of the key reasons why there are so few Afrikaans rugby teams beyond B team level. I’s not cool to be playing for a lower team at a co-ed school, whereas, all-boys schools create a culture of mass participation and that every team is important. Note that many of the Afrikaans co-ed schools have large numbers of boys – e.g. Waterkloof and Garsies have nearly 900 and Menlo nearly 800.

  ReplyReply
 26. @Vleis: I’m gobsmacked Saints can only put out 12 rugby teams – it wasn’t too long ago they invested heavily into their rugby and were putting out 18 teams easily? Theo Garrun wrote an article recently about the decline in rugby at schools, with an emphasis to Noord Vaal schools (given his background). He mentioned schools like Potch Boys High, Athlone, Highlands North etc – all big boys schools who in their day were very good and now have 2/3 teams in the school!! He also mentioned a staff member of one of the big JHB privates had told him that the school’s rugby program might not continue in 2020 – reading between the lines, maybe he was referring to Saints – bloody tragic if true??!

  ReplyReply
 27. @KES Oldboy: @Vleis: if I look at KES’s results across the board this year versus Jeppe, PBHS, Parktown, Saints and St Johns – KES have probably lost less than 10 games out of 80+ and there are some cricket scores at every level – very concerning for the future of the school boy game in JHB English medium schools. St Albans, St Benedicts and St Davids are not even a fixture anymore!

  ReplyReply
 28. @Roger: Saints stopped investing heavily in rugby a few years ago. That said, the best players in the current 1st team are Zimbabweans, but maybe they’re a legacy of the previous regime’s spending. It would be great shame if Saints stop playing rugby given that they have magnificent facilities; host the oldest Easter rugby festival and even a junior school rugby festival. It would be very misguided too, as the school applicantion numbers would crater and the gees would decline. Therefore, I suspect that Theo is talking about another school.

  In my year (’85), I think Highlands gave KES a hiding. We had a 29 man punch-up with Parktown that terminated the match early and resulted in a five-year cooling off period, but by far our roughest game was against Highlands. It’s a great shame that they’ve become so poor at rugby. The last time I saw a Highland’s score was about five years ago when Bennies beat them by 80, or thereabouts! 8-O 8-O

  ReplyReply
 29. @Vleis: I was in primary school in ’85 but remember Highlands beating KES ‘cos the return game in ’86 was very bad tempered (Graham Joffe of CNN fame was the Highlands fullback and missed a kick at the death to win it in ’86 too). To be fair though, most schools gave KES a klap in ’85 – it was a poor year :lol: Theo writes that Highlands now have three rugby teams 100% funded by old boys. Agree on Saints though – cannot see them not playing rugby going forward, but very concerning the drop off in participation outlined by @The O: above

  ReplyReply
 30. @Roger: I met Joffers at a golf day many years ago and we got onto the topic of SBR. He said that he still has nightmares abot that missed kick as it was under the poles (according to him)! 8-O :lol: :lol:

  ReplyReply
 31. @Vleis: No need to exaggerate :-) I believe the KES vs Highlands score in 85 was 12-3. Not exactly a hiding – but well beaten.

  ReplyReply
 32. @Roger: KES lost 1/21 vs Jeppe, 2/22 vs PBHS, 2/16 vs St Johns (1 was playing up a team), 0/15 vs Parktown, 0/12 vs Saints. So that’s 5 losses out of 86. Waterkloof was a good competitive fixture but limited to only 14 fixtures. And in case anyone thinks I’m boasting – I’m not. We only won 3/24 vs Affies!

  ReplyReply
 33. @Vleis: Joffers is a great guy & it’s a tragedy that his investigative journalism lead to death threats & him leaving the country. BUT – he’s a great story teller! That kick was anything but a slam dunk – on about the 10 yard line and close to the 15 yard line on his wrong side – with a heavy Super Springbok ball. He never talks about the KES conversion that went over that wasn’t awarded!

  ReplyReply
 34. @KES Oldboy: Just kidding.

  @KES Oldboy: Not a hiding, but 12 to 3 was certainly not a close game in those days.

  @KES Oldboy: There are certainly some English names, but not a lot. My Zimbabwean mate’s son was playing 1st team wing for PRG until the last week or two. I’m not sue if he’s injured or if he was dropped.

  ReplyReply
 35. @Vleis: in your 29 man punch up with Parktown – where was the 30th man :wink: Did he start it and head for the hills …..

  ReplyReply
 36. @Roger: He had already been sent off! Not really (nobody got sent off in those days) – I’m not quite sure, but I think he just thought that it was a stupid idea.

  On a similar note, I’m told that a big punch up broke out in 2012 between KES and a touring pom team (Wellington) towards the end when Wellington realised that they couldn’t win. One of the few players not to get involved was Malcolm Marx, despite being the most fearsome player on the field. He probably also just thought that it was a stupid idea.

  ReplyReply

Leave a Reply