Grant Khomo 2013: WP team

# NAME SCHOOL
1 A.Adams Rondebosch
2 C.Tyler SACS
3 O.Theart Paarl Gim
4 R.De Villiers HJS Paarl
5 D.Schwartz HJS Paarl
6 J.Visser Paarl Gim
7 J.Paarwater Bishops
8 G.Marais Paarl Gim
9 J.Williams Boland Landbou
10 G.Lourens Paarl Gim
11 K.Abrahams Paarl Gim
12 T.Schoor Paarl Gim
13 E.Du Preez Paarl Gim
14 C.February HJS Paarl
15 R.Muller Bellville
16 S.Farmer Tygerberg
17 B. Smith Boland Landbou
18 Mz Davids Rondebosch
19 D. Van Tonder Paul Roos
20 G.Kirstein HJS Paarl
21 J. Grobler HJS Paarl
22 M.Jones HJS Paarl

210 Comments

 1. What a joke !! ****** does not belong in the starting line-up at all – not even on the bench !!! NEPOTISM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyReply
 2. There is definatly something wrong here!..Paul Roos has by all accounts the best u/16 team in WP…They beat Paarl Gim 27-6 and only have 1 rep on the bench!…Paarl Gim has 7 and Boishaai 6!…Only 1 rep from an apparently very decent Bellville u/16 team?…Very strange indeed!..

  ReplyReply
 3. Baie geluk Ryan, van Kasselsvlei o/14, deur Bellville se strukture met die hulp van Emile Janse van Rensburg en ‘n lekker groep spanmaats, tot WP GK heelagter. Voorwaar ‘n prestasie.

  ReplyReply
 4. I cannot agree more. Not only is Paul Roos the best U/16 team in WP, but is currently ranked no 1 in the country – above Grey Bloem and Affies. They have not lost a game since end 2011.
  The boys were snubbed from the first set of trials already, with all sorts of silly reason as to why certain players did not advance. This is indeed shameful, and I hope that these selectors can honeslty look at themselves in the mirror and say ‘We picked the best team, and treated everybody fairly’ I doubt it. Maybe because PRG did not have anybody in the selection committee. This is a farce.
  I reckon that the PRG team will beat the team selected….

  ReplyReply
 5. So lê die WP o/16 spanne tans op die nasionale o/16 ranglys, met verteenwoordigers gelys:
  1 Paul Roos (1)
  4 Rondebosch (2)
  7 Paarl Gim (7)
  10 Boland Landbou (2)
  18 Bellville (1)
  20 Bishops (1, geluk Jerome! geluk Wilfred!)
  21 Paarl Boys High (6)
  38 Stellenberg (0)
  46 Strand (0)

  Hoop die (skole)keurders is trots, ek weet duidelik niks van rugby af as ek na hierdie span kyk nie!

  ReplyReply
 6. what a complete joke! mr jerome paarwater how do u sleep at night knowing u have failed as a parent knowing ur son was nowhere near the best in his position? but maybe u should know as YOU were not the best at the time when u were selected.
  a complete farce that the no1 ranked u16 team in SA has ONE single representative……..and he is on the bench

  ReplyReply
 7. @Maroon: Lyk my Wilfred het al sy (politieke) kapitaal gebruik om sy laaitie in die Akademie span te kry en julle puik o/16 span hoog en droog gelaat!

  ReplyReply
 8. So, net ter inligting vir die wat belangstel, daar speel ‘n rooikop loskop en ‘n bul van ‘n vaskop vir Bellville wat die manne hierbo en alles wat voorgekom het die afgelope 3 jaar se koppe deur hulle gatte geskrum het. Waneer die opponente nou mooi asemgeskep het, het dieselfde twee dan oor en deur hierdie verkose manne gehardloop, die bal van hulle gestroop of hulle in hulle moer geduik. Ter selfder tyd het die 2 manne se 6 spanmaat dit wat oorgebly het of platgeduik of platgehardloop, teen Bishops nogal terwyl die 7 flank hierbo in die span met sy hande op sy kop loop en blaas en ref chirp het. Julle het ‘n goeie 3 jaar gemis menere, en 3 goeie spelers op die koop. Net ter inligting.

  ReplyReply
 9. @Maroon: I agree , this is getting totally crazy . Words cannot describe these absolute unbelievalable choices . I feel sorry for the kids selected ( and know will be judged ) and the guys not selected !How they came to these choices only they will know . Shambles !!!!!!

  ReplyReply
 10. Geen wonder ons jong spelers verlaat WP sodra hulle kan nie. Maar hou die PRG span dop, hulle hoef niks te bewys nie, maar hulle sal opstaan as ‘n beter span, en beter spelers, en daar gaan nog ‘n klomp van hulle groot rugby speel. (en nog baie teenstanders in die stof byt, hehehe

  ReplyReply
 11. I feel sorry for all the u16 teams that have to face PR for the remainder of the season. Not only are they facing the best team in the country, but they are now also facing a team that is more motivated than ever to show how terrible the WP selectors are.

  ReplyReply
 12. @Vleis: Agreed, a very good Boland side lost to them by one point a few weeks ago, and I was really impressed with the their skills and structures. Their backline looked like scoring every time they had the ball, while the forward were very strong in the set-piece. A travesty for sure.

  ReplyReply
 13. the nepotism is scary! Shameen Adams and his USN products has gotten him sum clout amongst the WP selectors I see bcoz his [edited] is an absolute joke! its a shame that the top ranked u16 school in the country cant get even one player in the starting 15 for WP.

  ReplyReply
 14. @Vleis: couldnt agree more Vleis! these boys are extra motivated now to keep their no1 ranking to show these WP selectors how pathetic they are.feel free to attend PRG vs Rondesbosch this coming weekend at 10.15am…….lets see how the WP no.1 prop gets pummelled

  ReplyReply
 15. 1 Paul Roos player on the bench??!!!Absolutely disgusting. Shame on you WP Selectors…SHAME ON YOU.

  ReplyReply
 16. @phat55: You know what is interesting is the fact that at the final trials – before the 41 players were selected – there were 4 teams. The said prop played in the C or D team. I am not saying it disqualifies a person from selection (having started in one of the lower teams) but neither one of the A and B teams’ loose head props were included in the final group of 41! Does it sound reasonable ? I say NO !! They were and still are the 2 best loose head props !!

  Ploegskaar mentioned the one redhead from Bellville above. There was another loose head of Boland Landbou (of the B team). Both are comfortably much better than the one starting.

  I can’t believe MZ Davids of Rondebosch is not starting at flank. He had an excellent game on the day. I congratulated him when he was taken off. I was sure that at that stage he was already selected for the starting team – obviously I’m wrong and know nothing about rugby.

  I can only reiterate the sentiments of the Paul Roos supporters about their team only having 1 representative in the side.

  WAT ‘N KLUG !!! NEPOTISME HOORT NIE IN RUGBY NIE !!! EK IS SO TELEURGESTELD IN DIE KEURDERS. JAMMER VIR DIE SEUNS WAT HULLE PLEKKE VERDIEN. STERKTE OUENS – JULLE GAAN DIT NODIG KRY !!!

  ReplyReply
 17. @BoishaaiPa: yip PRG killed Paarl Gym 27-6 and Grey Bloem won Paarl Gym 19-0……..last weekend Grey Bloem whipped Boishaai 42-6 and these 2 teams have 13 representatives out of the squad of 22! good luck at the tourni WP because you are definitely going to need it

  ReplyReply
 18. Ek het die voorreg gehad om in 2010 om n ongelooflike WP u13 span in aksie te sien in Graaf Reinet. Kyk nou in die toernooi boekie en sien dat net 3 spelers van daardie jaar nl.Gustav Marais, Taigh Schoor en Keenan Abrahams hierdie span gemaak het. Wonder wat van al die ander manne geraak het. n Absolute skande dat PR nie meer manne in die span het nie. Dit gee ons ander Provinsies hoop vir die Grant Khomo.

  ReplyReply
 19. @Ploegskaar: Daardie flank het tydens die laaste proewe in Bellville met sy hande op sy kop rondgeloop so moeg was hy gedurende die laaste 10 minute!

  ReplyReply
 20. Wow! Have never seen such a thing in my life and I feel sorry for those boys that were wrongly left out of the squad and their distraught families and they can absolutely feel hard done by.

  That said, let’s not mention names of boys who have made it and say that they don’t deserve because I’m sure they don’t pick themselves. They did what they had to at trials and were somehow selected.
  Let’s just wait and see how WP does at GK and if they get pummelled then the coach will have a lot of explaining to do. No reason to do badly with the no.1 side in SA in your background.

  KZN too has its selection problems but now quite like this and we’ve pretty much accepted what’s happened simply because IT HAS HAPPENED.

  ReplyReply
 21. Two mistakes there. Its backyard not background and its’not’ and not ‘now’

  ReplyReply
 22. @BuffelsCM: I’ve made a mistake: in the final trials where 4 teams played, the loose head in the B-team was from Paarl Gym and not Boland Landbou – the principle remains the same however

  ReplyReply
 23. Name and Shame? Who are the selectors, which schools, affiliated to who and coaching qualifications and experience. Then, who appointed them? Is it the same people that allow the strongest schoolboy union to have a u18 that underperform. Was Rassie correct about politics in WP.

  ReplyReply
 24. @bhkgpa: And Boland with 2 reps lost by only one point to them. BTW the same Boland side that lost to Bellville last year.

  ReplyReply
 25. @Ploegskaar: Ek stem 100 % saam met jou en die res. Daar is beslis iets groots fout met on WP rugby!!

  ‘n Mens kon niks anders verwag het van die Paarl skole nie, aangesien die hoof keurder vir die U16 ‘n onderwyser is by die Paarl :roll: NEPOTISM!!!

  Die WP het ook ‘n groot fout gemaak met die naam van die span. Dit moes eintlik die U16 Paarl Grant Khomo gewees het, want 13 spelers uit die 22 kom van die Paarl :wink:

  Geen ander span sal ooit ‘n kans staan nie!!! Miskien is dit tyd dat die WP ander keurders kry. G’n wonder al die goeie spelers beland by die Blou Bulle (Handre Pollard) of ander provinsies nie!

  Skaam julle WP. O ja, Paarwater, as ek jy is verander ek my haarkleur en trek Natal toe! :mrgreen:

  ReplyReply
 26. @Rondebosch: Just glad that your 15 made the CW team, what a player! Along with Alam and Sage from ‘Berg the best from the S/subs. Not looking forward to our trip to ‘Bosch later this season, tough side, well coached by Clinton and they play for each other.

  ReplyReply
 27. @Ploegskaar: Ek is nie seker nie maar Rondebosch het lyk my die antwoord gegee !

  @Ploegskaar: Yes the better tighthead was from Boland and has made the bench only. In the final 10 or 15 minutes at the Bellville trial games he was moved to loosehead with the Boys’ High prop (who did not make the team) at tighthead. My feeling is that the Boland player will spend more time on the loosehead than his favourite side during the GK !

  ReplyReply
 28. @Ploegskaar: Clinton is an excellent coach indeed. Our 15 is a great kid and player and deserves to be in the CW team. Looking forward to seeing you all soon.

  ReplyReply
 29. @chanelb: We will indeed, but we first have to dust up your lofty neighbours on the Farm this weekend. The rain and N1 virus will assist no doubt :mrgreen:

  ReplyReply
 30. @phat55: I agree with the WP selectors being extremely biased, but i dont agree with you all putting other players down! I attend RBHS and i train with A.Adams and Mz. Davids and you all have no idea the amount of effort they put in 6days a week, theese two players are extremely skillful and have tons of heart! Zain DAvids is over 95kg and is one of the fastest and hardest runners in our school and you will be seeing him in the future! and although Shameen is Ashwyn’s dad it may or may not have an effect but he definitely deserves to be there and so does L. Greenhalgh, J.King, P.SLubbert and K.Ballikistan, but there are definitely other players that are always better! the U16As+Bs at RBHS are the best they have been for many years and we are currently 4th in the country for this age group! I agree Paul Roos is by far the best team and should have way more players there! but come watch Paul Roos vs Bosch on Saturday! they might thrash us…but i rate we will give them a challange!

  ReplyReply
 31. @Ryan Oertle: I agree with you. Zane and Ashwyn definitaly deserves to be there. They play hard and great rugby. P Slabbert, K Ballikistan, J King and L Greenhalgh are also excellent players who always gives their best in a game. Shameen is the most modest man I have ever met and he has brought Ashwyn up the same way, this goes for the other boys as well. Paul Roos – watch out for Bosch!!! This is going to be a great game and I will surely be there to support our boys :-D

  ReplyReply
 32. @Ryan Oertle: I rate Zain Davids highly – if you read my comments you’ll see that I am surprised that he is not in the starting XV !! He impressed me and I told him so as well when he left the field at the last trial games in Bellville

  Many boys train hard but that doesn’t necessarily mean that they are of provincial standard. I’m sorry to say but in my opinion the 2 best loose head props were not selected (they weren’t even considered after the mentioned day in Bellville).

  BTW you guys have a very good U/16 team !!

  ReplyReply
 33. @HM: There are 3 selectors for the U16 side, one of which is the head of rugby at Paarl Gym…

  ReplyReply
 34. @Ryan Oertle: there are many others who train just as hard if not harder,bottom line is A.Adams is not even in the top 3 for his position in cape town so u believe all u like that he deserves to be there.rondesbosch wont be a walk over this Saturday but you will see what I meant after the game…..

  ReplyReply
 35. @GCollege86: I watched that game as well in graaff reinet. I know of 6 players from that u13 WP team that are at PRG.four of them are part of the current team that is ranked no.1 at the moment,one is in the u16B team and the other is now flyhalf for Michaelhouse.

  ReplyReply
 36. @beet: I will try my best to find out their names. If i am unable to, I will put you in contact with the person who provided me with this information.

  ReplyReply
 37. No motivational team talks required in the Paul Roos u/16 change room this Saturday! Should be fun!

  ReplyReply
 38. @Maroon: That is putting it mildly. Having said that, Rondebosch the 4th ranked team in the country, only have 2 representatives in the GK team as well.

  ReplyReply
 39. So, let’s work this out.
  Paul Roos have basically smashed everyone, but have yet still to play Boishaai.
  Bishops lost 24-16 to Paul Roos, beat Boishaai and drew with Gim (by all accounts Gim were lucky to come away with the draw in the end although they were leading at half time). By this logic, Paul Roos should walk over Boishaai who also got a 40 point thrashing from Grey College.
  So, between 2 schools, that by all accounts have every average u16 teams, they have THIRTEEN representatives. Between the 2 schools that have beaten them (yes also a draw) there are TWO!
  I don’t watch much u16 rugby as I am not in the Cape, but I do follow Bishops u16. The biggest travesty of justice is that the Bishops centre, Cornel Smit, who many at Bishops rate a future star, and who ran circles around all his opponents this year INCLUDING the 2 Gim centres who have made it into the team, has not even made it on the bench. Disgusting.

  And don’t even let me get started how the number 1 u16 team in the country can only have ONE player….and that on the bench!

  Something is VERY rotten in WP Schools rugby!

  ReplyReply
 40. @Balikibaba: just a correction, scores against each other does not count for anything, on the day it is all that counts. However your ” assumptions” are making sense

  ReplyReply
 41. @BuffelsCM: rankings will never determine who gets picked. When a provincial team are picked, individual performances counts more and that is why you see some selections that does not make any sense for any of us

  ReplyReply
 42. @bhkgpa: I agree fully. Team performances should not be the criteria. These Provincial weeks were meant to showcase the best talent. Obviously so many obstacles have now gotten in the way of this but wherever possible selectors must look pass school, team achievements etc and pick players on their individual ability then work hard to make a good unit out of these talented individuals.

  (Obviously I’m also not suggesting selfishness as a characteristic when I say individual.)

  ReplyReply
 43. @bhkgpa: you only have to watch a couple of these teams in action to understand that in this case the ranking does indicate where the best players reside. I have seen Bishops and Gim’s u/16’s in action this year and Bishop’s centre should be a guaranteed selection in the WP team. Gim should maybe have 3 players in the team.

  ReplyReply
 44. @beet: Beet is there any news on the Puma Craven Week team? I understand they play WP on the first day of CW. Thank you
  PS: Concerning your light blue avatar. Glad you saw the light.

  ReplyReply
 45. @Balikibaba: Agreed on your 12, he was a standout against Bellville and all the parents remarked on his quality during and after the match. Having seen most of the u/16 teams in action, Paul Roos, Boland, Bosch and Bellville are the best in my opinion, in that order, and only providing 6 of the 22 reps is a joke, whichever way you look at it.

  ReplyReply
 46. @Balikibaba: small correction,PRG vs Bishops score was 26-12.after watching that game I thought the bishops centre would at least be in the setup as he is an extremely strong runner.
  those saying that rankings mean nothing……you are definitely correct,the current no1 team in SA got there because they are made up of average players & that must also be the reason why the are unbeaten since end of 2011.
  One gets the feeling Mr Cupido picking 10 PRG players out of the starting WP 15 last year has caused this years exceptional team @ PRG to be snubbed completely! like Ploegskar said I think,he sold them down the river so that his own son could make the academy team.what an awesome maggot he is!

  ReplyReply
 47. @phat55: Be careful of making statements, unless off course you can back it with facts. He stood next to me when Paul Roos played Paarl Gim and he only had praise for the Paul Roos team. He did mention a couple of Paarl Gym players that had potential, but I never got the impression that he was biased in any way.

  ReplyReply
 48. @Maroon: Two wrongs don’t make a right, but picking a team without probable merit does open the door for making statements without possible merit, not?

  ReplyReply
 49. @Ploegskaar: exactly!
  @ maroon – I know he has nothing but praise for the PRG team thus making me feel stronger about my previous comment!

  ReplyReply
 50. @Ploegskaar: I agree with you. This is really a joke!! I am ashamed to even tell people I support WP. Like u said those 4 u16 schools are the best, but they do not get noticed. Unfortunetaly it seems to me that it’s not how you play, but in which school you are that gets you in the WP team – or should I say the U16 Paarl Grant Khomo team!!!!

  ReplyReply
 51. @ Ploegspaar

  Yes, I would agree with your ranking of u16’s. Would love to see Bishops u16 beat Boland on Saturday and Bosch next week though! lol………doubtful though!

  I notice in your top 4, we don’t see either Gim or Boishaai, yet……..13.

  @Phat…..apologies. I just checked the Bishops site and it was 26-12. Not bad against the number 1 ranked team in the country who happen to made up of some very average players apparently! lol

  ReplyReply
 52. @Rondebosch: last year Paul Roos was made out to be the culprit and accusations of a Stellenbosch mafia was put forward as facts by some bloggers whom are now active on this site. Hopefully it is now clear that we have no influence over the number of players that are selected for the teams, other than entering them in the trials.

  ReplyReply
 53. @Maroon Machine: how on earth can you say that about a player who i know very well hat tries his best and puts his heart into the game, leave the guy alone, sad c*nt

  ReplyReply
 54. @BittaBanter: sorry, thought you referred to me LOL! Players names should be left out of these discussions as they read the blogs. Once again, the boys do not select themselves.

  ReplyReply
 55. @jmh0101: I also think that selectors should be neutral and not form part of any of the schools taking part in trials.

  ReplyReply
 56. @Ploegskaar: @Rondebosch:

  Well I wish Ploegskaar was correct in this case, but from what I know and also from what I said earlier, one of the selectors is the head of rugby at Paarl Gym

  ReplyReply
 57. @Maroon: Dont you think this is very much the same song just sung to a different tune?…Remember the who-ha about last years GK team when so many Paul Roos boys were chosen, etc etc…..Every year there will be problems and always bad selections because there are way to many hidden agendas!…

  ReplyReply
 58. @Ploegskaar: Not in the WP rugby union!!! Just look at some of there referees as well – some of them are definately not neutral either. :-P

  ReplyReply
 59. @jmh0101: Probably the same as the ones at SACS when Boland played there? At least you will get a fair game on the Farm on Saturday, I posted the A-team times and fields on the fixtures thread FYI.

  ReplyReply
 60. @BittaBanter: since when is “tries his best and puts his heart into it” good enough to play provincial rugby? there are 100s of kids doing the same every saturday,does that mean they must be selected for WP as well? what happened to being the best in your position? and skill & reading the game & imposing yourself physically which is also required to be competitve at provincial level? :roll:

  ReplyReply
 61. @jmh0101: The one from Paarl Gim is Momsen. His son is in the Academy side. If daddy is a selector, coach or WP official, there will always be questions when your boy is selected. Momsen, Wilfred, Jerome, last year Chippie, etc, etc, etc. The selection committee must be neutral.

  ReplyReply
 62. @jmh0101: Agreed, I see we are putting 19 teams out for Biskoppe as well, 285/339 boys. Always good when as many as possible get a chance to play. All the best, hoping for a good main game, but the weather may have the last say.

  ReplyReply
 63. @Tierklou: With regards to Momsen, very good player and deserves his place in the team. If
  Daddy had an impact, why only the academy side? One thing is for sure, WPRU will lose will
  another huge talent pool because of poor administration at junior level.

  ReplyReply
 64. @jmh0101: @jmh0101: Nope, been raining for 3-4 days with more forecast for Saturday. Games on Paardeberg will be fine as it is the best drained field in the WC, but the same cannot be said for the outer fields. Pity on those that have to play at the beeskraal that doubles as Alfons 8-O

  ReplyReply
 65. @beet: Yip, and against Boishaai they usually try to squeeze another one in the opens! Best thing about watching rugby on the Farm is that once the 1st team game commences, the entire school bar the 15 boys on the field, reserves and a couple of water boys, are seated on the grand stand. That’s 300 booming voices and hell does it sound good when they get behind the Boland team with their war-cries and chants. They do not call it the House of Pain for nothing :twisted:

  ReplyReply
 66. @phat55: Should have joined Maroon and I on the Farm 2 weeks ago, more eyes to watch the kids would have been appreciated, and maybe we would have been able to follow more of the game and the score :mrgreen: I was more surprised than he was with the eventual result 8-O

  ReplyReply
 67. @Maroon: Daai mis tussen die tone tune die stem net baie laer as die gewone seuns stem. En met al daai ander “sportsoorte” raak die stemmetjies maar bietjie fyn. Dus klink nie dieselfde nie.
  Ag en op dees aarde moet nou nie die bloedjies kaalvoet laat hardloop oor die rugbyveld as julle kunsmis gegooi het nie. Dit is ‘n ding wat oor geslagte gebeur. En dit gaan ook nie help as die twee tande voor in die middel getrek word nie. :mrgreen:

  ReplyReply
 68. @ Rondebosch. Looking forward to Saturday. You guys are allways tough. Your A teams are quality. We have depth in our u16 group and ouB,C and D teams play beautiful rugby too. @Ploegskaar. Sterkte, julle speel Bishops dink ek. Julle manne het darem die hart. Wil ook net se. Dis jammer Bellville speel nie teen ons nie. Sal graag wou sien hoe dit gaan. Miskien waneer Grant Khomo week aan is. Ons mis mos min spelers!

  ReplyReply
 69. @Koos Roos: Jip, sien uit na die naweek se wedstryde, en sal beslis langs die veld wees met die o/16 wedstryd. Daar is ‘n Boland flank wat in die GK span moes wees in my opinie, en so ook ‘n Bishops een wat nie daar moes wees nie, so sal ‘n ogie hou op die klein tweestryde. Wat die 1stes betref, kom ons kyk hoeveel krankes is die week terug en wat die weer doen! Sterkte teen ‘Bosch, hulle 1stes en o/16’s is kookwater!

  Voel dieselfde oor daai Bellville o/16 span, hulle het al almal behalwe Gim, Bois en PRG gespeel die afgelope 3 jaar en wen of verloor, sou dit darem ‘n mooi beloning wees as hulle die geleentheid kon kry. Daar is natuurlik nog altyd geleenthede in 2014 of 2015, maar wonder of ‘n topskool sy eerstes se reputasie op die spel sal sit teen hierdie manne?

  ReplyReply
 70. @Ploegskaar: PRG maak mos gereeld daai fout. Tot ons spyt. Soos jy is ek maar nuuskierig. Julle o16 s het ons harde bene laat kou oppi Plaas. Hoop net nie fokus van die 2 o16 spanne(Roos en Bosch) word deur die hype geaffekteer nie. Hoop vir ‘n mooi game en dalk die wen. Geniet hom.

  ReplyReply
 71. Okay. Ons het nou al vasgestel dat die span totaal belaglik is en defnitief nie die beste een is nie. Wat van n Paul Roos vs Paarl Khomo XV game? Sal n cracking game wees!

  ReplyReply
 72. @oneteamprg: In ‘n duisend jaar sal hulle dit nie toelaat nie! Dit mag dalk net hul onkunde ten toon stel. Sal darem hier en daar bv.die Belville stutte en ‘n paar ongelukkiges ook wil betrek. So ‘n span misgekyktes sal lekker amok maak. Ai nou droom ek lekker!

  ReplyReply
 73. @Koos Roos: i’d leave the PRG team as is because i think they would deserve a shot at the Paarl Khomo team mainly due to them being unbeaten since end of 2011.no disrespect to other guys who were left out,from other teams(like the Bellville 1’s being referred to :wink: )

  ReplyReply
 74. @phat55: Lets not get ahead of ourselves guys. I sure hope Province meet Free State at GK. PRG will get their chance leter when we play Grey. They should be the nucleus of that team.

  ReplyReply
 75. @BuffelsCM: luister. Duidelik weet of julle niks van PRG se o16 span nie of julle lewer net kommentaar omdat jul seuns nie gekies is nie. PRG se o16 individuele spelers is nie nasten by so goed sos die grand khomo spelers nie! PRG is net goed as n span. Niemand in PRG se span behoort in een van dai spelers se plek te speel nie want individuel is PRG se manne glad nie beter as di grand khomo spelers nie. Dan nog n rede hkm PRG so min spelers in het, is omdat daar MOET 11 kleurlinge gekies word en 11 wit seuns. PRG het net 2 kleurlinge in hul span! 3 uit die 6 van BHS wat gekies is, is kleurlinge. 3 uit die 7 van GIM is kleurlinge! PRG het nie een speler wat beter is as wie gekies is in di grand khomo span nie, hulle perform net baie goed saam as n span. So ek sou se. Kry jul feite eers korrek voor julle kritiek lewer en die spelers wat gekies is verneuder.

  ReplyReply
 76. @phat55. Agreed. PRG’s players aren’t skillfully better than the GK players! Ja PRG doen uitstekend as n span . Maar nie een van prg se spelers verdien dit om in een van die GK spelers se plek te speel nie. Daar mag dalk onregverdigheid by di quota storie le maar mens kan niks daaraan doen nie dit is so reg oor die land en elke unie moet so kies ( 11 wit spelers, 11 ander kleurige spelers).

  ReplyReply
 77. @Boishaaisprt: Dit beteken nie dat daar n stilswye moet wees oor n afgryslike ongeregtigheid nie. Een vd redes waarom die wereld in sy gebroke toestand verkeer, is omdat daar nie genoeg is wie hulle uitspreek teen hierdie dinge nie.

  ReplyReply
 78. @Boishaaisprt: you should have been at the prg vs rondesbosch game that finished a short while ago and you would have clearly seen who deserved to be in whose place in the wp team.the wp no1 prop was completely outplayed and the class shown through………

  ReplyReply
 79. Why don’t you tell me who should be in who’s place in the GK team? Sorry sir I was watching Boishaai winning SACS. I’m not saying PRG have bad players! I’m saying, the team chosen can’t be change and there is NO ONE who shouldve got team before any player who got place in the team. As I said, prg plays brilliant as a team, but as individual they are def not that good.

  ReplyReply
 80. @Maroon @ phat55: 3 Augustus dink ek gaan ‘n grote wees wanneer PRG en Oakdale se o/16’s mekaar takel. Dink dis die twee beste o/16 spanne in die Wes-Kaap.

  ReplyReply
 81. @Maroon, @phat55: Ek gaan nie so ver ry om ‘n game te kyk wat ek weet wat die uitslag gaan wees nie. Kan dalk oorweeg om 3 Aug die trippie te maak. :lol:

  ReplyReply
 82. @Rondebosch: your words were “watch out for Bosch”.well I came to watch and saw very little.i like Zane and Ballakistan but just like I thought, your guys WP no1 prop was missing in action after the 1st 15 to 20mins.like I maintained he should not smell that WP team.hope you got to see how skillful our tight five was,especially in that atrocious weather. Alot was said by some of the Rondebosch parents/supporters in the early stages of the game,even pointing out certain players in the PRG frontrow lol…..but they soon became very quiet as the tries kept coming in.

  ReplyReply
 83. @phat55: ashwyn adams that number one scrumed well against that 200kg prop.. but other wise the rest of bosch fell apart…

  ReplyReply
 84. @phat55: ur number one prop scrumed against a flank… thatts not something to be proud if I out scrumed a flank and once again he was not out played boschs number 1

  ReplyReply
 85. Paul Roos u16a are the best in the country as a team but no outstanding performers individually very much a team effort

  ReplyReply
 86. @ mr chgallenge you!! Were you wacthing the same game we were!! Our boys outclassed,outplayed every Bosch player on the field!! Stop trying to justify slections!! PRG the best team in country should have more players in the set up!!!your prop is nowwhere near good enough and deep,deep down you know it! 8)

  ReplyReply
 87. @if it doesnt challenge u it doesnt change you: please just take a step back and realize what crap you are writing. How can a team be nr.1 in the country if the individuals are not the best. I realise that a team is more than the sum of it’s parts, but what you are saying does not hold water. Are you thereby saying that Rondebosch, Gim anb Boishaai have weak coaching teams? surely that could be the only difference, if your statement holds any water what so ever?

  ReplyReply
 88. @if it doesnt challenge u it doesnt change you: damn its again that team of average players who got to no1 in the country by luck lol.your no1 prop was all fire n brimstone in the 1st 15 to 20mins then he just disappeared into obscurity. you talk of scrumming against a flank……your guys coach chose him has a prop in the starting 15,it wasnt a substitution so whose problem is that! funny thing is is that he is probably the strongest player in your team lol.u say the no1 prop held his own but I saw your guys scrum being walked with quite alot by the PRG pack.being completely outclassed 41-9 and you wanna call individuals average lol……i smell heeps of sour grapes

  ReplyReply
 89. @Maroon: To give headspace to these experts on PRG’s u 16 ‘s is criminal guys. ” Ronne bos ” has been rounded up. Now we await the ” bitter” response of the Galpille when we play “with them”. Funny how levelheaded worthy opponents like Grey are. If I follow their ridiculous argument correctly, it amounts to this: PRG managed the difficult art of being unbeaten through mediocracy. Well done boys!

  ReplyReply
 90. @if it doesnt challenge u it doesnt change you: Is it because of the mystic “challenge” contained in your name that a flanker plays prop. The “challenge” . Or is that the only place where he could fit into the team? A flank can get seriously injured playing prop you know. Kind of a specialist position. Not a good excuse either.

  ReplyReply
 91. @Koos Roos: lol @ “unbeaten through mediocracy” :mrgreen: maybe our boys need to lose a few games and drop their ranking positions to 6th or 7th or 24th in the country to be recognised by the wp selectors coz languishing so low down means you dont have average players :P

  ReplyReply
 92. @phat55: Hi there – I know you’ve beaten the “Bosch” comprehensively but can you tell how did Zain Davids (the flanker on the GK bench) perform ? The little I have seen of him, he has impressed me quite a lot. I guess he had to work a lot harder with his forwards under the kosh ?

  ReplyReply
 93. @BuffelsCM: like I said in a previous post I like Zain.he had a good game,a few bullocking runs and strong on defence from what I saw.he is definitely a stand out player in that team,a real strong kid! if I see a player on a field standing out I will acknowledge that,just like with the Bishops centre who had a very good game against PRG recently. just irks me when most people at the game could see the standout players for PRG on the day and then to get told by sour Bosch supporters that as individuals they are average especially when they outplayed their supposed star performers!

  ReplyReply
 94. @phat55: Thanks for that ! Yes it simply doesn’t make sense to suggest that the PRG players are average !! No ways could a number of average players deliver such an outstanding performance !!

  ReplyReply
 95. @phat55: Unless the selection process is changed by enforcing the proposed idea on one of the previous articles, I don’t see anything changing. I honestly can’t believe players such as Salie of PRG and Smit of Bishops have been excluded from the squad when it is obvious that the players that have been selected for the GK WP team, are no-where near as good as the players that I’ve mentioned..

  Sad to say, I don’t see anything changing :(

  ReplyReply
 96. @jmh0101: Although I agree with your general sentiments regarding the selection process, the prop you’ve mentioned is still behind the Bell ville and Pearl Gym loose head props in the pecking order (in my opinion of course – you’re welcome to differ).

  ReplyReply
 97. @BuffelsCM: the paarl gym front row(which has a GK tighthead) was destroyed by the PRG front row recently! ive seen the bellville redhead at trials and he needs to compete at a higher level on a more regular basis.Salie from what I know has played this year against Monnas,Waterkloof,Centurion,Grey PE,Bishops,Rondesbosch and Paarl gym to name a few and has definitely been the better prop each time.maybe you should also consider who the prop plays on a weekly basis…….the country’s best or 2nd tier teams.coz the top team bellville plays is Bishops if im not mistaken and thats of course my opinion.

  ReplyReply
 98. @jmh0101: couldn’t agree more! I mentioned in this thread somewhere that the Bishops centre should feel aggrieved for not making it.saw him at trials and the game on Makotter vs PRG and he definitely impressed not to mention an excellent try he scored.

  ReplyReply
 99. @phat55: They have played all the local teams bar PRG, Bois and Gim since u14, ask the boys who played against him and the tight head, Carlo, what they think. You can only play what’s in front of you, and all those opposing tight heads are now very familiar with their arses.

  ReplyReply
 100. @ploegskaar!!just on props maybe Salie and the Bellville Boy should be the 2 loosheads picked but that won’t happen!! But remember cream will always rise to the top and come next year those other Boys will be shadows and dust!!!!!

  ReplyReply
 101. @jmh0101: I agree with you about the centre !
  @phat55: I get what you’re saying about playing the top teams more regularly! Unfortunately I haven’t seen much of the big teams but the loosehead that you’ve mentioned did not impress me at trials.
  From what I’ve seen the Boland tighthead is better than the Gym one – but that’s just my opinion.
  As a former member of the front row (the only row lol!) I know how effective a good “unit” can be.
  The players that I’ve mentioned went through the trials and were regarded as the best 2 but were discarded when it mattered. So what is the use of trials ? I guess I should not ask you about that – I think we are both of the opinion that wrong choices were made

  ReplyReply
 102. :?: Baie snaakse komentaar. Baie kwaai ouers :-| en mense wat seker moeilik slaap in die nag met al hulle crap komentaar 8-O

  ReplyReply
 103. @Ploegskaar: oh ok.do they also play teams from other provinces?
  @ BuffelsCM : I can agree with you there,wrong choices were definitely made

  ReplyReply
 104. @phat55: Really? What’s up with the sarcasm? Local as in Peninsula, Boland and SWD. Also drew with Garsies last year. Pity about that tone of yours though, bit of Papegaaiberg shining through?

  ReplyReply
 105. Come to think of it, 22 boys were selected in the 2013 Grant Khomo team and whether they deserve to be there or not, the comments are seriously sickening.
  My son was selected for the WP Elite squad and once they returned to the trails he fell out in the first round. Not even considering playing him in a different pack or game. That was the time where I had personal grudges against the WPRU. How do they select a boy for the Elite squad and spend so much time, effort and money and he doesn’t even make the next round. This is when I realized that there is a lot going wrong at WPRU. Losing great players and also having very angry parents. This won’t be the first time and I guarantee you it, won’t be the last.
  This brings me to another serious point where lots of you are mentioning parents and boys by their name like Shameem and Ashwyn Adams.
  Shameem is a body builder and as far as I know he never even played rugby so how can you make comments where his son has nepotism by the selectors. I’m also sure that all of you making comments like these are also great coaches and selectors not even understanding the game or the rules. If someone did not make it this time round, are you going to through your toys out of the cot and give up? Stand up, dust yourself off and try again, as my own son would say.
  Seeing that most of the comments (complaints) come from the Paarl side I seriously think it’s time to start a WP Country Districts Union side and then most of the problems would be solved.
  OR WOULD IT??? Probably not!!! They will fight in their own union and still disagree amongst each other.

  ReplyReply
 106. @MAXDAD: The comments about nepotism were mainly made regarding a certain employee of the WPRU, whose son was selected. He is not the best in his position in the Province !!

  ReplyReply
 107. @MAXDAD: Skielik verstaan ek hoekom die ander provinsies so maklik WP se talent kom wegvat. Die WP weet nie hoe om talent in sy eie provinsie te bestuur nie, laat staan nog talent elders te gaan soek soos bv. die Bulle en Sharks. Ons moet ophou kla oor die talentvolle kinders wat ons verloor en liewers dankbaar wees dat hul wel geleenthede kry.

  ReplyReply
 108. @phat55: I think the problem of not being a “traditional rugby school” is the fact that you don’t get invited to play against top schools from other provinces. Locally we only play one or 2 of the bigger schools. E.g last year we played Drostdy, Wynberg and Boland Landbou; this year SACS (pre-season friendly) and Bishops.
  Our U/16s are quite special but you need to do well across all age groups to be able to play the better schools.

  ReplyReply
 109. @Ploegskaar: Ploeg, is die oplossing vir sulke begaafde seuns nie juis dat hulle in die huidige bestel net by rugby weke en sg. groot skool wedstryde raakgesien kan word nie? (ek praat nie van die wp keurders nie, maar ouens wat talent soek). Dan maak dit weer sin om jou kind in een van die tradisionele skole te sit, nie waar nie? Klaarblyklik sou dit die 2 Belville outjies dadels gehelp het om bv. in PRG te wees, maar hulle sou bv. laasjaar Wildeklawer gehad het, die Boishaai o15 week en Gim se o 16 week. Hulle sou bv. al kon opgeweeg word teen Monnas se loskop, Brahman. Teen Affies se stutte en so aan. As hulle daar gesien word het hulle nie GK nodig nie. Ek weet hierdie goed is baie persoonlik, maar as jou kinddie kans verdien moet ons as ouers maar sterf aan ons eie idees.

  ReplyReply
 110. @Koos Roos: Ek kan nie help om saam te stem nie. My eie seun sien alklaar uit daarna om eendag oorsee te gaan speel. Ek, as ouer weet watse talent hy het en dit sal jammer wees om nog ‘n talentvolle kind uit die unie te verloor. Al is dit nou net ek as ouer wat sy talent raaksien. Natuurlik dink ons almal dat ons eie kinders mos altyd die beste is, maar wat kan ek se. Ek gaan niemand blameer of vingerwys nie. Hy werk hard om sy spanmaats en ondersteuners tevrede te stel. Ek kan net dink hoe die ander kinders moet voel as ek aanhoudend vir hulle se hoe crap hulle speel en my seun moes eintlik die plek gekry het. Nie die moeite werd om ander kinders se drome te verpletter as ek nie gelukkig is nie. BAIE GELUK AAN DIE 22 SEUNS WAT DIE SPAN GEHAAL HET… :wink:

  ReplyReply
 111. @Koos Roos: Soos jy weet het ek net dogters, so absoluut geen belang by Boland, Bellville of Stellenberg nie. Dus ook geen belang by enige spelers nie. Kyk net baie skolerugby, baie skole en het daarom in my opinie ‘n goeie neitrale perspektief wie uitstaan elke jaar. Net bitter frustrerend dat die wat die besluite neem nie dieselfde doen nie. As ek ‘n laatie gehad het, was dit egter Landbou :mrgreen:

  ReplyReply
 112. NON CRAVEN WEEK SPRINGBOKS:
  Springboks not at Craven Week when they were of eligible age:

  Johan Ackerman, Heini Adams, Eddie Andrews, Keith Andrews, Gio Aplon, Anton Barnard, De Wet Barry, Bjorn Basson, Albie Bates, Paul Bayvel, Colin Beck, Christo Bezuidenhout, Nick Bezuidenhout, Robbie Blair, Selborne Boome, BJ Botha, Darius Botha, Gerrie Britz, Warren Brosnihan, Craig Burden, Robert Cockrell, Danie Coetzee, Marcell Coetzee, Peter Cronjé, Quinton Davids, Craig Davidson, Johan de Bruyn, Thinus Delport, Chris Dirks, Tim Dlulane, Michael du Plessis, Morné du Plessis, Piet du Plessis, Tommy du Plessis, Hempies du Toit, Pierre Edwards, Frans Erasmus, Kulu Ferreira, Kabamba Floors, Bevin Fortuin, Adrian Garvey, Gerrie Germishuys, Bryan Habana, Dean Hall, Lappies Hattingh, Ronnie Hill, Henry Honiball, François Hougaard, Niel Hugo, Daan Human, Butch James, Theo Jansen van Rensburg, Gavin Johnson, André Joubert, Marius Joubert, Willie Kahts, Deon Kayser, Juandré Kruger, Johan le Roux, Martiens le Roux, Deon Lotter, Ricardo Loubscher, François Louw, Martiens Louw, Ian Macdonald, Adolf Malan, Robert Markram, Ian McCallum, Roy McCallum, Charl McLeod, Louis Moolman, Ray Mordt, Gerhard Mostert, Brent Moyle, Dick Muir, Johann Muller, Odwa Ndungane, Owen Nkumane, Jongi Nokwe, Theo Oosthuizen, Deon Oosthuysen, Krynauw Otto, Gavin Passens, Breyton Paulse, Gysie Pienaar, Barend Pieterse, Ronnie Potgieter, Richard Prentis, André Pretorius, Jaco Pretorius, Piet Pretorius, Kevin Putt, Harry Roberts, Chris Rogers, Chris Rossouw, Danie Rossouw, Pieter Rossouw, Johan Roux, Wessel Roux, Dale Santon, Hendro Scholtz, Divan Serfontein, Hanyani Shimange, FC Smit, Juan Smith, Jackie Snyman, Gerrie Sonnekus, Johan Spies, Rampie Stander, Willem Stapelberg, Johan Steenekamp, Christian Stewart, Johan Strauss, Peter Swanson, Gary Teichmann, Dawie Theron, Errol Tobias, Johnny Trytsman, Solly Tyibilika, Lukas van Biljon, Derek van den Berg, Johan van der Schyff, Cabous van der Westhuizen, Piet van Deventer, Moaner van Heerden, Dan van Zyl, André Venter, Riaan Viljoen, John Villet, Peter Whipp, Kobus Wiese

  There are some good players there! You could pick a good side

  Laat jou dink ne.

  http://www.rugby365.com/article/49392-non-craven-week-springboks

  Gaan lees maar self

  ReplyReply
 113. Dis jammer as jy jou kind skuif na groot skool en hulle is so klaar “set in their ways” dat jou kind in die B,C of in die D span moet speel. Dan word hy gladnie raak gesien nie. Dit maak die kleiner skole net swakker sodat hulle kan se dat nie net die A spanne nie maar tot die B,C en anders spanne sterk is.

  Dan word daai kinder verloor en dis nie reg nie.

  ReplyReply
 114. @Ploegskaar: Ek was in Gim en toe Transvaal toe. In my hart GIM gebly. Toe my spruit moes kies was Boland my aanbeveling, weens die waardes en reuse harte van daai seuns. Ek het hom egter laat kies. Dit was toe PRG! My kind is deel die suksesvolle o 16 groep. Nie A maar in die mix. Dolgelukkig . Dis al wat tel.

  ReplyReply
 115. @MAXDAD: Daar is natuurlik die byvoordeel dat jou kind harder moet werk om in die kerngroep te kom. Het dit by myne gesien. As ek hom plaaslik gehou het, was daar ‘n kans dat hy weens geen kompetisie , op sy gat kon le en playstatipn speel en steeds A span speel. Nou weet hy van hard werk vir iets wat jy hraag wil he. Eimtlik sommer ‘n lewensles ook.

  ReplyReply
 116. @MAXDAD: Ongelooflik. Mens sou dink iemand soos Kobus Wiese ens. sou Cravenweek gespeel het. Goeoe stukkie bemoediging vir al die teleurgestelde seuns.

  ReplyReply
 117. @MAXDAD: Ek weet nie hoe goed daai artikel nagevors is nie. Hy meld bv. dat Jean Akademie gespeel het en noem Jean dan glad nie in sy lys nie. Help my as ek verkeerd is, maar ek het dit dat Houghie ook Akademie gespeel het. Hoekom die onderskeid? Nietemin interessant.

  ReplyReply
 118. @MAXDAD: Ek stem volkome saam , daar is soveel talent, maar slegs 15 posisies. Die top skole lok die seuns met hulle invloed en nasionale profiel wat hulle het in SA, dit verswak ander skole geweldig en seuns eindig op in B en C spanne. Niemand sal my oortuig dat dit goed is vir skool rugby nie. Sou baie meer opwindend gewees het as daar meer ” gesonde ” kompetiese gewees het tussen die skole landswyd. Dit voel baie keer of die kind ‘n kommoditeit geword het vir van die skole en dat die ” image ” wat nagestreef word die oorheersende doelwit is, ten koste van die kind

  ReplyReply
 119. @Boishaaisprt: Net die feit dat jy nog van “kleurlinge” praat, bewys dat jy nie genoeg tussen jou ore het om ‘n ingeligte mening op ‘n blog te gee nie

  ReplyReply
 120. @BuffelsCM: @phat55: When I spoke about the comment made about nepotism it was actually directed to @Phat55 with the comment on 28 May, 2013 at 16:43 said: “the nepotism is scary! Shameen Adams and his USN products has gotten him sum clout amongst the WP selectors I see bcoz his [edited] is an absolute joke! its a shame that the top ranked u16 school in the country cant get even one player in the starting 15 for WP.”

  Not sure if he “PHAT55” has a personal grudge against Shameem or his son?
  What I can tell you is that NO-ONE likes to hear things about their children. Hopefully this is not a grownup and if HE/SHE is, I certainly hope that the children doesn’t read his/her comments. This is why our children have so much aggression because they hear the parents and think its ok to behave that way.

  And then they are still hiding behind a alias.
  My opinion is that when you make a comment like that behind a alias that probably only your friends know who you are, you are spineless. And all the people that like to make comments on something like that should all be in one place where they can feed off each other’s negativity.

  ReplyReply
 121. @Koos Roos: Ek glo jou kind moet hard werk, maak nie saak in watter skool hy is nie.

  My seun het ‘n beurs by 2 groot skole gekry en het self besluit om na ander skool te gaan. Vandag met al die politiek is ek maar bly hy het. Hy is baie nederig.

  ReplyReply
 122. All THE KIDS SELECTED FOR THE SQUAD:

  You have to protect yourself from negative people so they don’t bring you down to a lifestyle of limited expectation.

  ReplyReply
 123. @ maxdad – the nepotism was in reference to wilfred cupido’s kid who fell out after 2 rounds of trials and then at the end was just “brought back in” to make the academy team,also clearly not being the best in his position and also jerome paarwaters kid whose selection is a joke. shameen adams story is more cronyism :wink: his son is not even in the top 3 for his position in the cape and on Saturday against PRG was nowhere to be found after some boisterous commentary from his dad and friend who chose some savoury words at some of the PRG frontrow.grown men talking like that to 16yr old kids on a rugby field geez…….

  ReplyReply
 124. @Predator: Toe my seun in graad 7 was het ons (ek en my vrou) saam besluit dat ons seuns nie perde is wat op veilings moet vekoop word nie. Ek sal jou dit se, As die kinders skool gaan waar hulle bly sal die groot naam skole baie swaar trek. Dis ‘n guarantee.

  Hulle kry die room en dan wil hulle nog he dat die hele span die provicial side moet wees. Dis wat in die SWD gebeur.

  ReplyReply
 125. @phat55: Regarding the positions that are being filled, there is nothing we can do to change that.
  Regarding the comment that was made next to the field, there is nothing that can change that.
  I still believe that this is been taken to far, remember this is a blog and everyone can go back and read everything from the beginning. The changes that we know each other is even greater, but one thing I know is, don’t get involved in something you can’t handle.

  If you play in a winning team, you should stand out. Just remember, it’s the team not you. If you take a great team and split them up into 15 other team, would they still be as good. Not too sure about that.
  I believe we should stop provoking people and start giving positive feedback for the 22 players that are in the team.
  Or are we going to be like a newspaper that only sells because of negativity.
  I know that this blog will probably come to an end once everyone start being positive. Then there will be nothing to feed on.

  Still a good idea thou

  ReplyReply
 126. @MAXDAD: I know the players have been picked and we can do nothing about it. I agree that we should not try to spread negativity but if a player does not deserve his place, how can we justify that ?
  I still maintain my point of view regarding the nepotism about the one player’s dad !!

  By the way, do you really think that the top team in the country only deserves one player among the subs ?? So, like you’ve said: ” If you play in a winning team, you should stand out”.
  The player mentioned above really did not stand out at the trials. I saw him walking around for the last 10 minutes doing nothing.

  I have no personal interest in the team. I have no son in school but I know quite a few unhappy boys who had been overlooked

  ReplyReply
 127. @BuffelsCM: I will agree with the comment about the top school in the province being neglect by the selectors but this is something people should bring up with SARU where they can make decisions, if they ever do. I do believe that they should have people from other provinces as selectors or people from the unions, not teachers or coaches from schools. That is just wrong man.

  Nothing people say or do now would make a difference.

  ALL I’m SAYING IS, he without mistakes and the perfect one, please throw the first stone.

  ReplyReply
 128. @MAXDAD: Net so bietjie meer perspektief op jou kommentaar oor die SWD. Ons sit hier met die dilemma dat slegs twee skole werklik ernstig is oor die rugby op top vlak. Dit is onregverdig om Outeniqua of Oakdale te kritiseer vir die wyse waarop hulle die kwaliteit van rugby by skoolseuns tot op die hoogste vlakke in SA geneem het. Die intensiteit, afrigting en die fasiliteite wat aan die seuns beskikbaar gestel word om ‘n top presteerder te word is prysingwaardig. Die afgesaagde verskoning van spelers koop word altyd eerste geopper as daar ‘n vergelyk getref word oor die krag van die premier skole. Ek het baie mooi en lank besin oor wat vir my kinders die beste opsie sal wees. Hulle wil graag probeer om van rugby ‘n vroee loopbaan te maak,..as gevolg hiervan moet ek as ouer die besluit neem waar hulle blootstelling die beste gaan wees. Soos jy weet is daar geen waarborge in hierdie sport nie, maar om deel van ‘n top skool se span te wees skep ‘n platvorm vir die manne om hulle “skills” ten toon te stel teen die beste in die land. Al is daar geen beurse beskikbaar nie sal ek nog steeds my bes doen as ouer om my seuns by die skole in te skryf. Die SWD is nie ‘n goeie voorbeeld om te gebruik nie omdat die unie baie klein is in vergelyking met die res van die land. Die ander kant van die coin val ook in die guns van die premier skole sover dit kultuur aanbetref. Dit is verbasend dat omtrent al die ander aspekte wat by ‘n presterende skool teenwoordig is, outomaties kinders na die skole toe lok. Kinders wil assosieer met prestasie en die top skole staan kop en skouers bo die res van die land uit. Ek is een wat baie simpatie met die ander skole het, maar onthou dat die top skole die inisiatief geneem het en stelsels in plek begin kry het wat die onderskeid sal verseker,…” good for them” , laat ons hulle eerder prys vir die helse effort ( dit is ‘n groot effort elke jaar ) om die skool so te laat funksioneer dat leerders net die beste kry wat beskikbaar is. Al haal ons rugby uit die prentjie sal die top skole nog steeds kop en skouers bo die res van die ander uit troon. Dit is meeste van die tyd ‘n logistieke en finansiele nagmerrie om jou kind in ‘n ander dorp te laat skoolgaan , maar die belegging in my kinders vir hulle toekoms is vir my deur en deur elke pennie wat ek het werd..

  ReplyReply
 129. @Predator: @BuffelsCM: Ek vra groot verskoning as ek iets gese het wat jou aanstoot gegee het. My seun was self amper in Outeniqua. Dis een van die twee skole was wou gehad het dat hy moes kom.

  Dis darem net bietjie te ver vir my wat van die Kaap is. Die rede omdat ek SWD as voorbeeld gebruik het is agv die 2 TOP skole wat daar is. Alhoewel dit nie die enigste skole is nie. In die Kaap is daar heel wat meer skole en talent so almal moet gesien word. Ons weet dis ontmoontlik om almal raak te sien en dat daar BAIE talent verkwyn. My intensie is gladnie om enige person, span of ouer te oordeel nie. Ek wil net he dat mense nou moet aanvaar dat SA het top talent was uit die land gaan agv verkeerde besluite by die unies. En by julle sal daar ook sekelik baie ongelukkige ouers wees wanneer die spanne gekies word. Hulle is nou net onder 16, dis regtig nie die einde van die droom nie. My seun het self dit nie gemaak nie en ek was self baie omgekrap en confused toe dit gebeur het. Sy woorde aan my was, En ek quote, “Dis cool pa, ek sal net nog harder werk”

  KYK na die SA span en dan kan ons lank praat oor die besluite wat daar gemaak is. REG OF VERKEERD, DIS KLAAR GEMAAK.
  Dan wil ook net noem in die super rugby is daar baie mense wat vir lank tyd nie eers op die tv gesien word nie, dit lyk partykeer of hulle replace is, Manne wat groot kontrakte het en baie geld verdien. Jy kan nie daai as verskoning gebruik nie my maat. (BuffelsCM) Ek glo dat daar beslis verkeerde keuses gemaak is maar onthou net dat daar 22 spellers is wat net so hard (indien nie harder nie) werk soos die ouens wat die nie gemaak het nie. Dit gee ons as ouers/ondersteuners nie die reg om kinders sleg te se of te “criticize” nie.

  ReplyReply
 130. @MAXDAD: Geen aanstoot geneem, stem 100% saam dat die seuns nie gekritiseer moet word nie, hulle kies nie hulself nie. Daar sal altyd ongelukkige ouers wees al is die beste onafhanklike keurderspaneel deel van die proses, ..maar dit wil voorkom of daar groot foute begaan is ,veral in die WP. Het van hierdie spelers hierdie jaar gesien teen die Kwaggas en was self verbaas, al weet ek maar min wat in die WP skole aangaan. Dat daar baie talent is, is ‘n feit , maar lyk my die keurders voel anders. Hulle gaan weer ‘n groot aantal talent verloor,..nogal jammer.

  ReplyReply
 131. @Boishaaisprt: Ja, want SACS is baie hoog op in die rankings! Toemaar, ons sal maar volgende kwartaal sien watter spelers beter is as PRG teen julle speel! Sal n goeie game wees #goodluckchuck

  ReplyReply
 132. Ek is ook van mening dat die kwota-sisteem afgeskaf moet word. Ek glo die beste speler in sy posisie moet gekies word. Die idee van die kwota-sisteem was om nie-wit sportmanne van kleiner unies, klubs, skole ens. die kans te gee om ook op dieselfde vlak mee te ding. Deesdae is al die nie-wit spelers egter van groot skole soos Boys High, Paarl Gim en Rondebosch. So wat is die punt? Hulle word klaar aan dieselfde standaard coaching en kompetisie blootgestel en as hul die beste is kan hul steeds gekies word! #semaarnet

  ReplyReply
 133. Ag… Just stop crying :cry: about the selections… If you you think your son of you deserved to make it prove it next year or the year after obviously they didn’t think you were the right one for the job….

  ReplyReply
 134. @phat55: Nice article. I am so proud of this group of us. From A to C team, they showed Saturday what they are made of. None of those C team boys would let an A team down. Even the lower teams have some realy good players. Can’t wait for 2015!

  ReplyReply
 135. @phat55: Knowing our boys by now, they will come back next year and prove that they have grown through this. Rugby has dissapointment as part of the game.

  ReplyReply
 136. lets see what the findings are after both headmasters have done their investigations

  ReplyReply
 137. @Tierklou: Tierklou, my seun bel en se hulle PRG speel Sat teen julle met A en B spanne. Egter nie op jaarprogram nie. Weet jy iets daarvan?

  ReplyReply
 138. @Koos Roos: Tygerberg speel Saterdag teen Stellenberg sover ek weet, so miskien eerder ‘n stagger vir van die laer spanne?

  ReplyReply

Leave a Reply